zaterdag, april 27, 2024
HomeIn de schijnwerpersMMO 75 jaar en zo fris als een hoentje

MMO 75 jaar en zo fris als een hoentje

-

‘Groot, klein, talent, geen talent, bruin, blank, rood of zwart, rijk of niet, hier is iedereen gelijk. En wat minstens zo mooi is? Je kunt hier een leven lang MMO-er zijn. Vanaf de mini’s tot op gevorderde leeftijd, ook of juist wanneer je geen competitie wilt spelen.’ Dat zegt Joep van Rijn, hij is de kersverse voorzitter van voetbalvereniging MMO. Hij is nog geen dertig jaar, maar met een voetbal-cv waarmee je voor de dag kunt komen. Aan de vooravond van de viering van het 75-jarig bestaan is LeidenAmateurVoetbal te gast op het sportpark in Hoogmade.

Kees en Joep van Rijn tijdens het interview met LeidenAmateurVoetbal

Het is een heerlijke zomeravond, het autoritje door de polder naar de bestemming achter Molen De Heerlijkheid, is er een uit het boekje, een beetje vakantie. De LAV-verslaggever neuriet erop los. Daar bij die molen, die mooie molen, een walsje. De schapen in de wei liggen tevreden uit te buiken. De geur van pas gemaaid gras vermengt zich met de lucht van gier. Vanaf de parkeerplaats, ter grootte van een voetbalveld, dus royaal genoeg om een tot de nok met gemotoriseerd publiek gevuld sportpark een royale, gastvrije plek te bieden, is het knallen tegen ballen, afgewisseld met aanmoedigende kreten als “hier, hier”, “koppen” en “hij hangt”, duidelijk hoorbaar.

Trainingen voor het nieuwe seizoen zijn nog niet begonnen, maar spelers zijn zo gretig dat ze onderling alvast van start zijn gegaan.

Het mag weer, na anderhalf jaar onthouding: samen er lekker tegenaan. Zijn de trainingen al hervat? Nee, zegt Joep: ‘Deze jongens konden niet wachten, ze komen uit zichzelf een balletje trappen.’ Joep, tamelijk lang, geen grammetje vet te veel, open blik en voortdurend glimlachend. Vader Kees (64), door Karel Caron, ooit hoge sportambtenaar bij de gemeente Leiden en vele jaren lid van MMO’s Technische Commissie, noemt hem “een van de iconen” van de in 1946 opgerichte voetbalvereniging.

Karel Caron had zitting in het hoofdbestuur en was voorzitter van de Technische Commissie (nu Voetbalzaken). Ook trainde hij de handballende dames (op de foto) en heren van MMO. De dames wist hij 3x kampioen te maken. Ook als tennisser deed hij van zich spreken.

Ook Kees schuift aan in de rijk met foto’s uit de roemrijke clubgeschiedenis behangen bestuurskamer. Zo hoort de ruimte waar clubleiders ideeën pingpongen, een biertje drinken en bovenal de club in de vaart der volken opstuwen eruit te zien. Vergeelde foto’s, krantenknipsels met “hoera”-koppen in chocoladeletters en met bloed, zweet en tranen bevochten trofeeën die glimmend en glanzend in gelid staan te pronken. Daarvóór heeft de vader van drie dochters en een zoon, de grasmat op zijn knieën liefdevol geaaid.

Vader Kees van Rijn met zoon Joep. Beide mannen zijn onverbrekelijk verbonden aan de in 1946 ‘met moeite opgerichte’ Hoogmadese club.

‘Drie velden, echt gras, ze liggen er als groene lakens bij, grassprieten geen centimeter te hoog,’ klinkt het met terechte trots. ‘Alles wat je hier ziet wordt door ons zelf bijgehouden en onderhouden, door vrijwilligers.’ Dochter Anouk schiet bij ontstentenis van de LAV-fotograaf, de beelden die interviews als deze rijkelijk larderen. Dat betekent “eeuwige roem”, die laat ze zich niet ontnemen.

De 3 velden van MMO liggen er als biljartlakens bij, de grassprietjes zijn geen centimeter te hoog. Daar zorgen de vrijwilligers van de club voor.

Loyale leden

De coronaperiode heeft ook MMO danig geraakt. Hoe houd je de leden in zo’n voetballoos tijdperk aan de club verbonden? Je hebt niets te bieden, je mag immers niets. Dat doet de vraag rijzen: waarom wel 32.000 toeschouwers bij PSV en hooguit 750 bij een eendaags festival? De spuugspettertjes vliegen in het rond, besmettingen zijn niet uitgesloten. En waarom mogen cluppies als MMO geen wedstrijden spelen en niet trainen? Daar komen geen hordes mensen in of langs het veld. Van Rijn senior noch junior hebben daar een verklarende antwoord op.

                                     De complete selectie van MMO 2014-2015.

‘Geen enkel lid heeft ondanks de pandemie de club de rug toegekeerd,’ vertelt Joep. ‘Dat zegt veel over de band met MMO. Ook heeft niemand contributie teruggevraagd. Het besef dat de club niets aan die Covid-19 kan doen en daar in financieel opzicht geen dupe van mag worden, leefden heel sterk. Dat getuigt van loyaliteit.’

MMO-voorzitter Joep van Rijn is ook ‘gewoon’ lid van de club; hij speelt elk weekend zijn partijtje en traint door de week fanatiek mee. Ook is hij lid van de tennisvereniging en de Eindsprint, de hengelsportclub.

Graag had MMO het 75-jarig bestaan luisterrijk gevierd, met een feestweek bij voorbeeld. Door Corona kan daar niet van komen. ‘Geen nood’, roept hij uit. ‘We laten dit feit niet ongemerkt voorbij gaan. Door het komend seizoen heen organiseren wij een aantal evenementen om de driekwart eeuw luisterrijk te vieren.’ Wie, wat, waar, waarom en wanneer? Daar komen vader en zoon later op terug.

Een prachtige avond op de accommodatie van MMO. Kees, verslaggever Cees en Joep moesten van fotografe Anouk van Rijn ook samen vastgelegd worden. ‘Voor het nageslacht,’ lachte ze.

Kantelpunt

Eerst naar het seizoen 2011-2012, dat werd bekroond met het onder oefenmeester Ben Stukart behaalde kampioenschap. Het eerste kampioenschap sinds 1975, zonder één keer te verliezen; de 5e triomf sinds de oprichting. Joep was eerder die 22ste april 2012 kampioen geworden met het 2e elftal. Vader Kees? Hij stond 2×90 minuten te genieten langs de lijn. Maar liefst twee kampioenschappen op één dag, dat is uniek. Wat vaak gebeurt na zo’n hoogtepunt is, dat clubs het in de hogere regionen moeilijk hebben. Van de 4e naar de 3e klasse is een flinke stap. Er wordt sneller gevoetbald, dikwijls ook steviger gespeeld.

Trainer Ben Stukart maakte MMO in seizoen 2011-2012 kampioen. De oefenmeester draagt MMO nog altijd een warm toe. Bezoek zijn website: benstukhart.nl

Dat de gepromoveerde vereniging dan terugvalt naar het voormalige niveau, is geen uitzondering. Ook geen drama. Bij tal van clubs gaan prestatie en plezier hand in hand. Ook bij MMO is de sfeer een van de bepalende factoren. Dus terug naar de 4e klasse betekent niet het einde van de wereld. Het is wel een kantelmoment. Ook bij en voor MMO. Paul Wolvers vindt het na 10 jaar tijd de voorzittershamer over te dragen en de andere bestuurders speelden met dezelfde gedachte. Tijd om na te denken over de vraag: hoe nu verder? De club staat op een kruispunt. Tijd voor nieuw élan. Maar hoe? Mannen/vrouwen staan niet te trappelen om toe te treden tot een bestuur.

De blijdschap om het kampioenschap in 2012 kent geen grenzen

‘Daar zijn redenen voor,’ weet Joep. ‘We leven in een ikke-ikke-ikke tijdperk. Verder hebben mensen het druk, met hun gezin, werk en andere interesses. Verder zien ze op tegen de tijd die een bestuursfunctie in beslag neemt.’ Geen wonder dat de zoektocht naar nieuwe bestuursleden een lange weg is. Dat vraagt tijd en geduld. Hoe krijg je een bestuur bij elkaar, dat zich voor langere wil binden en enthousiast inzetten? Mensen die bij elkaar passen, elkaar ook motiveren en niet bij het minste geringste de handdoek gooien. Corona bracht uitkomst.

Euforie over het 5e kampioenschap in de geschiedenis van MMO. Deze foto haalde de voorpagina’s van dag- en weekbladen.

Nieuw hoofdstuk

In de afgelopen 18 maanden, met Corona als valse noot in 3-dubbel kwadraat, is er onnoemelijk veel gebeurd, volop gesproken over nieuwe stippen aan de horizon, overleg gevoerd met kandidaat-bestuurders. Vele uren zijn daar in gaan zitten. Niet tevergeefs. Het is gelukt. Onder leiding van een 7-tal bestuurders, allen met neuzen dezelfde kant op, gaat een nieuw hoofdstuk beginnen in de geschiedenis van MMO.

Joep van Rijn: ‘Het bestuur is een mooie mix geworden van mannen en vrouwen, van onder en boven de 30 jaar.’ Hun namen en taken? Hetty Zandbergen (secretaris, haar zoon speelt bij de club), David van der Laan (penningmeester), Roy den Dubbelden (voorzitter Commissie Voetbalzaken, eerder Technische Commissie genoemd), Linda van Tol (ook verzorgster bij het 1ste), Peter Bax, Tjeerd van der Ploeg (allen bestuursleden) en voorzitter Joep van Rijn. Deze 7 hebben elk een eigen portefeuille, met afgebakende vrijheden om zelf beslissingen te nemen. Grotere, voor de club verdergaande onderwerpen worden in het bestuur besproken. Consensus daarover is zo belangrijk.

Op 15-jarige leeftijd begon Kees van Rijn als scheidsrechter zijn loopbaan in de voetballerij. Hij behaalde de diploma’s Oefenmeester 2 en 3, werd  jeugdtrainer en was hoofdcoach bij Bernardus, Alkmania, MMO, Kickers ’69, Nicolaas Boys, SJZ en sloot zijn carrière af bij MMO. Daarmee was de cirkel rond. Nu maakt hij deel uit van de Commissie Voetbalzaken van de club.

Terwijl Kees en Joep er ook nog in slagen om het verloop van FC Luzern-Feyenoord te volgen en Guus Til nu al uit te roepen tot de publiekslieveling van het nieuwe seizoen, gaat Joep na een hoeraatje voor de 2-0 voor de Rotterdammers, verder: ‘Wij met ons 7 kunnen niet alle taken tot in detail zelf uitvoeren. Daarom hebben wij voor een gebouw gezorgd met daarin zeven bedrijven en eenzelfde aantal commissies. In elke commissie heeft een bestuurslid zitting. Een garantie voor korte lijnen.’

Zo is er een commissie Evenementen, een commissie Kantine, een commissie Velden en Gebouwen, enzovoorts. Voor een organisatie als deze is niet zomaar besloten. Er is over vele nachten ijs gegaan. En… de leden van MMO zijn in de stadia die tot deze geoliede – en in feite nieuwe – verenigingsvorm heeft geleid, betrokken geweest. ‘Niet fysiek helaas,’ merkt Joep op. ‘Dat mocht niet, van enige versoepeling van maatregelen was geen sprake. Dat betekende dat er per video overleg moest plaats vinden en vergaderd moest worden. Ook dat was nieuw voor ons.’

Dan blijkt hoe flexibel MMO-ers zijn: ‘Verdraaid, waar ik eerst een beetje tegenop zag, werkte. Het liep allemaal gesmeerd. Het 7-man/vrouwschap werd als bestuur gekozen; de leden gingen voluit akkoord met de nieuwe opzet.’ Dat alles hield in, dat de leden daarin een belangrijke rol vervullen. Er wordt van hen gevraagd daadwerkelijk te participeren in de groen/witte vereniging. ‘Nee,’ laat Joep optekenen, ‘alleen hier gezellig een balletje trappen is niet voldoende. Er moeten taken als vrijwilliger worden ingevuld en uitgevoerd.’

Eind april 2021 treedt het nieuwe bestuur enthousiast naar buiten. MMO gaat een nieuw tijdperk in. V.l.n.r.: Roy den Dubbelden (Voorzitter Cie. Voetbalzaken), Joep van Rijn (Voorzitter), David v/d Laan (Penningmeester), Tjeerd v/d Ploeg (Algemeen lid), Linda van Tol (Algemeen lid), Peter Bax (Algemeen lid), Hetty Zandbergen (Secretaris).

Dat betekent: kantinediensten draaien, meewerken aan veld- en complexonderhoud (maaien, lijnen trekken). De lijst van werkzaamheden is lang en laat zien dat alles vlot kan lopen wanneer iedereen zijn schouders eronder zet. Vrijwilligerswerk, geen vrijblijvend werk. Kees en Joep knikken instemmend en merken op: ‘Natuurlijk kan het voorkomen dat een bestuurs- of commissielid of vrijwilliger door bepaalde omstandigheden moet afhaken. Verhuizing, studie, een andere baan. Daar is begrip voor. Toch vragen wij nadrukkelijk dit vroegtijdig te melden, opdat wij niet voor vervelende verrassingen komen te staan en tijdig voor vervanging kan worden gezorgd.’

2021-2022

Wanneer er zich geen calamiteiten voordoen en nieuwe virusvarianten Hoogmade, Zuid-Holland, Nederland voorbijgaan, lijkt er binnenkort te kunnen worden begonnen aan het seizoen 2021-2022. De club is er klaar voor. Hoofdtrainer John van Berkel kan met een complete selectie, deels aangevuld met verse spelers, aan het werk. Van hoog tot laag heeft men er zin in weer de wei in te gaan. ‘Ze zijn zo gretig,’ weet Kees. ‘Je hebt het zelf vanavond kunnen zien.’

Seizoen 2021-2022 wordt interessant met een gemotiveerd nieuw bestuur aan het roer, een organisatie die staat als een huis en tal van evenementen in het kader van het 75-jarig bestaan.  Coach John van Berkel en spelers kunnen voor kersen op de feesttaart zorgen.

Met welke verwachtingen gaat MMO het jubileumseizoen in? Kees, die op 15-jarige leeftijd al wedstrijden floot, jarenlang in het vlaggenschip van MMO speelde, de diploma’s Oefenmeester 3 en 2 bij docent Ruud de Groot behaalde, clubs als Bernardus, Kickers ’69, Nicolaas Boys, Alkmania, SJZ (jeugd en hoofdmacht) trainde en zijn carrière afsloot bij MMO: ‘Wij zijn hier niet van hoog van de toren blazen, dat laten wij aan anderen over. Wanneer wij ergens bovenin het linkerrijtje kunnen meedraaien, doen wij het goed.’

Een warm welkom wacht iedereen die het sportpark aan de Vlietkade binnenkomt. Er staan in seizoen 2021-2022 de nodige streekderby’s op de affiches, een garantie voor veel publieke belangstelling.

Dat lijkt mogelijk. De selectie blijft in tact en bestaat uit de volgende acteurs: Albin van Wieringen, Danny Hoogenboom, Dirk Zwaan, Erik Schaddé van Dooren, Frank Vlieger, Jeffrey van der Meer, Jelle van Tol, Jelle Visser, Jeroen Disseldorp, Kelvin van der Geest, Len van der Hoorn, Leroy van Goozen, Levi Overduin, Martin Bax, Mikey van der Meer, Mike van der Star, Ricardo Ouwerkerk, Richard Bakker (overgekomen van ARC en terug waar het begon), Rudolf Bax, Thomas Bakker, Toon Disseldorp, Bart Zandbergen. Ingedeeld in de 4e klasse zaterdag KNVB West 2 wordt het een feest aan streekderby’s. Penningmeester David van der Laan zit zich al te verkneukelen. Hij verwacht veel publieke belangstelling, die voor elk voetbalspektakel eerst een gang langs het hok van de kaartverkoper moet maken. Kassa!

Komend seizoen neemt John van Berkel  de selectie van MMO weer onder zijn hoede. Na de voetballoze periode zijn spelers en staf tot in de haarvezels gemotiveerd prestaties te leveren. Er staan de nodige streekderby’s op het programma.

Het nieuwe seizoen zal worden opgeluisterd door tal van Jubileum Activiteiten. De komende weken zal worden aangekondigd worden wanneer het Jubileumboek 75 Jaar MMO zal worden gepresenteerd. Het boek met prachtig beeldmateriaal, feitjes, verhalen, met liefde en vlot geschreven door Frans Witteman, krijgt een harde kaft. Het is een absolute must have voor iedere (oud-) MMO-er. ‘Nee, niet alleen voor hen,’ zegt Witteman. ‘Het is een boek voor alle voetballiefhebbers, die geïnteresseerd zijn in voetbalgeschiedenis.’ Wervend: ‘Het wordt een boek dat je steeds weer te hand neemt en glimlachend doorbladert.’ 75 Jaar MMO kost slechts € 15,00 en kan nu al besteld worden via: jubileumboek@mmo-hoogmade.nl! Graag met vermelding van naam en telefoonnummer. Wees er snel bij, de oplage is beperkt.

Een foto van vlak na de Tweede Wereldoorlog. De mannen van het 1ste elftal kijken uitbundig in de camera. De keeper heeft bloemen in ontvangst genomen; let op zijn V-trui á la de latere doelman Frans de Munk.  De reden voor het maken van deze foto is te lezen in het boek 75 Jaar MMO, dat binnenkort verschijnt.

Een grappige herinnering van Kees en Joep van Rijn (MMO in West 1) en een anekdote uit het boek 75 Jaar MMO:

BSM, DIO, DSK, DSS, HBC en NFC zijn een paar verenigingen waartegen MMO in 2017-2018 moest spelen. De club was ingedeeld in 4E (West 1). Noord-Hollandse clubs, totaal onbekend bij MMO. Dat betekende uitwedstrijden naar Bennebroek, Nieuw-Vennep, Haarlem, Heemskerk, Amstelveen, Santpoort en Zwanenburg. Behoorlijke afstanden en ook kostbaar wanneer er in meerdere auto’s naar toe moest worden gereden. De spelers opperden gekscherend om samen een spelersbus aan te schaffen. Helaas was dit een te dure aangelegenheid. De busreis is er wel gekomen naar de wedstrijd Terrasvogels 1 – MMO 1. Niet één maar 2 overvolle bussen met MMO-ers reisden af naar Santpoort-Zuid.

Na een seizoen in de 4e klasse West 1 te hebben gespeeld, keerde MMO – tot grote blijdschap – terug naar West 2.  In het midden staat coach Pascal Verschoor tevreden te zijn tussen ‘dragende’ spelers: Joep van Rijn (links) en Leroy van Goozen.

Anderhalf uur lang werden de manschappen toegezongen. Het werd een legendarische wedstrijd die eindigde in 2-2. Dé perfecte uitslag voor een waar volksfeest, en dat werd het tot in de late uurtjes. De mensen van Terrasvogels vertelden dat ze dit nog nooit hadden mee gemaakt. Het was een prachtige afsluiting van een jaartje voetballen in West 1. Maar één seizoen vonden ze bij MMO wel genoeg. Het jaar erop werd het weer West 2.

‘Op zaterdagavond 9 juni 1958 speelde MMO 2 op het terrein van RCL een beslissingswedstrijd tegen Meerburg 2. MMO 2 won die wedstrijd met 1-0, werd kampioen en promoveerde van klasse 3D naar 3B. Toenmalig speler en oud-voorzitter Jan van der Geest: ‘Ik heb nog wel een anekdote. In 1958 was Brazilië wereldkampioen geworden met sterren als Pelé, Didi en Vava. Rinus Wolvers had vooraf gezegd: ‘Als we kampioen worden laat ik me dopen met de naam Didi.’ We werden kampioen en het feest was natuurlijk bij Pons van der Eng. Op een moment was er een zinken teil in het café. Rinus ging erin zitten en kreeg heel wat bier over zich heen. Zo is hij toen gedoopt. Dolle pret natuurlijk. Die avond werden meer katholieke jongens in de teil met gele rakkers herdoopt. Cor Borst werd Eusebio, de parel van Mozambique en spelend voor Benfica. Het werd erg laat en gezellig die nacht.’

MMO: een bijzondere, warme club met echte clubmensen, en dat complex…romantiek in optima forma!

Een kampioensteam om in te lijsten. Dat gebeurde ook en heeft een ereplaats in de bestuurskamer gekregen. Staand v.l.n.r.: Ben Stukart (trainer), Gerard Binnendijk (leider), Hans Braat (trainer), Piet van Leeuwen (grensrechter), Jordi Wong, Werner van Leeuwen, Roy den Dubbelden, Joep van Rijn, Chris van Goozen, Albin van Wieringen, Hans Bax (grensrechter), Linda van Tol (verzorgster), Kees van Rijn (Technische Commissie). Gehurkt v.l.n.r.: Matthijs de Haas (keeperstrainer), Jeroen Disseldorp), Leroy van Goozen, Richard Bakker, Rudolf Bax, Daan Lieverse, Albert van der Hoorn, Danny Hoogeboom, Tom Disseldorp.

Foto’s: collectie Kees en Joep van Rijn

Actuele foto’s: Anouk van Rijn

Must Read