zaterdag, april 27, 2024
HomeMeerburgInterviews MeerburgOude tijden herleven in Zoeterwoude (plus podcasts)

Oude tijden herleven in Zoeterwoude (plus podcasts)

-

Vierde klasse A (zaterdag)- Teylingen heeft de eerste zege op zaterdag binnen. De van origine zondagclub was Meerburg in Zoeterwoude met 1-3 de baas na een boeiende en beklijvende tweestrijd. De winst kwam overigens niet eenvoudig tot stand, want een paar minuten voor tijd was de score nog in balans. Beide ploegen speelden in het verleden dikwijls tegen elkaar, verloren elkaar uit het oog, maar werden nu weer herenigd.

VVSB, Alphense Boys, SJC, FC Boshuizen, UVS, UDO (gefuseerd), Teylingen, Vorschoten’97, AVV Alphen, FC Lisse, SJZ, ROAC, Foreholte, DOSR (gefuseerd), ASC, Kickers’69, Blauw Zwart, Alkmania (gefuseerd), Meerburg, Stompwijk’92, MMO, Bernardus, Van Nispen, Altior, Warmunda, DoCoS, Roodenburg, FC Rijnland (gefuseerd), GOL Sport (opgeheven) en Leidshe Boys (opgeheven). Het zijn allemaal clubs die tien jaar geleden nog actief waren op de zondag. Het gaat nu, anno 2021, nog slechts om een handjevol clubs en ook bij die verenigingen is het onderwerp hot om de overstap te maken naar de zaterdag.

Het zondagvoetbal lijkt geheel verloren te gaan in West 2 en dat betekent dat het nu en straks een drukte van belang wordt op de complexen in onze regio op de eerste dag van het weekend. Na het seizoen ’16-’17 stapte Meerburg al over en de Sassenheimers hebben dus nu dezelfde gang gemaakt. De club uit Zoeterwoude wilde dolgraag doorpakken op zaterdag en weer richting minimaal de derde klasse gaan. In de voorbije jaren bleek evenwel dat het niet zo eenvoudig is om de vierde klasse te verlaten. De kelderklasse is steeds sterker geworden, niet in de laatste plaats omdat veel zondagclubs van onderaf moesten beginnen. Althans, tot dit seizoen.

Van Teylingen en Meerburg mag worden verwacht dat zij mee gaan doen om de prijzen. Garanties zijn er zeker niet, maar afgaande op het duel zaterdag zou de inschatting wel eens een juiste kunnen zijn. Niet dat het spel de gehele wedstrijd hoogstaand was, maar de intenties om er een leuke pot van te maken waren er zonder meer over en weer. Jammerlijk was dat er uiteindelijk negen gele kaarten werden getrokken in een feitelijk bezien sportieve ontmoeting. Er werd zelfs een rode kaart getrokken, maar dat bleek op een misverstand te berusten.

Julian van Haaster zag in de zevende minuut een treffer afgekeurd worden vanwege buitenspel. Er was sowieso veel te doen omtrent de vlaggenisten, want bij herhaling ging hun ‘wapen’ de lucht in. De scheidsrechter van dienst ging daar vaak in mee en dat riep meer dan regelmatig vragen op. Het zorgde er wel voor dat het duel van meet af aan levendig was en ook bleef. Zes minuten na de geannuleerde treffer prikte Martin van Eeuwijk net naast aan de overkant. De linkspoot had de avond ervoor nog een puik portie zaalvoetbal achter gelaten en was op deze middag bij vlagen ook nadrukkelijk aanwezig. Toch liet de speler die jarenlang op topniveau bij de amateurs speelde niet het achterste van zijn tong zien en daar was Meerburg uiteraard niet rouwig om.

 

Opvallend in het eerste deel van de wedstrijd was dat beide ploegen te vaak ongecontroleerd de diepte zochten. Een keuze om rustig op te bouwen en om af en toe de diepte te zoeken, had ongetwijfeld meer opgeleverd. Tegen het half uur aan redde Mike de Rooij knap op een inzet van Van Eeuwijk, na een assist van Wesley Ritzen. Meerburg was dichtbij een doelpunt van Floris Hazenberg na een combinatie met Max van Steen. De laatste kans van de eerste helft kwam op naam van Ritzen, die was weggestoken door Mike van de Zon. Max Glasbeek deed zijn verdedigende werk echter goed en zo bleef het doelpuntloos na vijfenveertig minuten voetbal.

Kort na de pauze leek Luc Schade na voorbereidend werk van Tom Klumperman de 1-0 af te drukken, maar ook nu werd er defensief keurig en op tijd opgetreden. Het duel bleef vervolgens redelijk in evenwicht, maar een doelpunt leek wel aanstaande omdat beide ploegen de aanvallende bedoelingen hoog in het vaandel hadden staan. De 0-1 kwam er via Van de Zon op aangeven van Tom van der Vlugt. Dit keer werd een vlagsignaal genegeerd. Vanaf de tribune werd om de VAR geroepen, maar die was nergens te bekennen.

Een prima actie van Schade, over links, kwam net niet uit bij Van Haaster. Het gaf evenwel aan dat de thuisploeg hevig op jacht ging naar de gelijkmaker. Die kwam er ruim tien minuten voor tijd. Glasbeek ontfermde zich over een vrije trap en de ex RCL’ er vond een gaatje en mocht zichzelf zo verantwoordelijk noemen voor de stand in balans.

Het duel leek af te stevenen op puntverlies voor beide teams, maar in de slotfase kwam er alsnog een winnaar uit de bus. Dennis van de Nouland mikte met het hoofd nog op de buitenkant van de paal, maar even later snelde zijn collega en invaller Pascal de Ridder er vandoor. Glasbeek ging vervolgens in de zestien in de fout en de verdediger toonde zich zichtbaar schuldig en voelde aan dat Van Eeuwijk het presentje zou uitpakken vanaf de stip. De buitenspeler faalde inderdaad niet: 1-2.

Meerburg gaf nog niet op en Schade had in de slotminuut de gelijkmaker nog op zijn voet, maar de inzet van de middenvelder miste kracht en richting. Uiteindelijk werd het in de extra tijd ook nog 1-3 na en vlotte aanval via Van Eeuwijk, De Ridder en Van de Zon als eindstation.

Teylingen schreef dus clubhistorie aan de Rijndijk en Meerburg beet in het stof. Het spel van beide teams en de positieve spelopvatting zal in elk geval vertrouwen hebben gegeven in meer moois dit seizoen. In dat opzicht is de vierde klasse interessanter dan ooit tevoren en het spreekt voor zich dat LAV een en ander zorgvuldig zal gaan volgen. Het treffen tussen deze ex-zondagclubs smaakte in elk geval naar meer.

Meerburg-Teylingen 1-3 (0-0). 62.Van de Zon 0-1, 79. Glasbeek 1-1, 89. Van Eeuwijk (strafschop) 1-2, 90.+4 Van de Zon 1-3.

Meerburg: De Rooij, L. Paulides (29. Van Braak), S.Hazenberg, Straathof, Glasbeek, Schade, Van Haaster (65.M.Paulides) , Overduin, F.Hazenberg (63. Weijers), Van der Steen, Klumperman.

Teylingen: Zonjee, Dofferhoff, Van de Nouland, Heemskerk, Hoogkamer (65.Gorter), M. van der Vlugt (46.Prange), Van de Zon, Vooijs, Ritzen (72. De Ridder), T. van der Vlugt, Van Eeuwijk.

Beluister hier nog de podcasts met de beide trainers: Rob Jonkman namens Teylingen Jelle Korbee van Meerburg.

Foto’s: met dank aan Hennie Muller (zie elders op deze site de complete fotoreportage)

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read