vrijdag, december 9, 2022
HomeSJZInterviews SJZOver documentaire SJZ en aanstaande derby tegen Meerburg

Over documentaire SJZ en aanstaande derby tegen Meerburg

-

Stephan de Boer (20), speler van de selectie van SJZ en tevens een kind van de club, had het idee om een documentaire te maken over de club bij het 75-jarige bestaan. In gesprek met De Boer komen we erachter hoe dit idee geconcretiseerd werd en gaan we alvast voorbeschouwen op de derby van aanstaande zaterdag tegen Meerburg.

 ,,Ik vond het sowieso al een prima idee om een documentaire te maken over mijn voetbalclub. Dat SJZ 75-jaar bestaat gaf me extra motivatie. De dorpsclub is een kleine club en wordt gerund door vrijwilligers. 75 jaar is heel lang voor een kleine vereniging en ik was heel erg benieuwd naar de verhalen en naar de geschiedenis van Sint Jan Zoeterwoude. Graag wilde ik in de documentaire laten zien wat SJZ voor mensen betekent en dat is ook gelukt, denk ik.”

,,Het script heb ik met iemand gemaakt die daar heel goed in is en hij heeft mij goed op weg geholpen. Ik heb de ideeën en plannen op papier gezet zoals wie ik zou interviewen, welke beelden ik daarbij wilde enzovoort. Toen heb ik Dalí Brückel gevraagd of hij mee wilde helpen met filmen. We hebben alle interviews samen gedaan. De rest heb ik eigenlijk allemaal zelf gefilmd. Hans Olijerhoek en Gerard van der Hoeven hebben mij uitstekend geholpen, zeker met het maken van afspraken met mensen. Van der Hoeven is eigenlijk het archief van SJZ, dus die heb ik uiteraard ook geïnterviewd. Hij had ook heel veel foto’s van bijvoorbeeld het eerste voetbalveld van SJZ en van de eerste kleedkamers.

De documentaire is gemaakt in de coronatijd. Dit had natuurlijk een nadeel doordat sommige dingen echt niet konden. De Boer deed wat wel kon en hij heeft mooie plaatjes weten te schieten.

,,Ja, door corona was het behelpen. Supporters waren er sowieso helemaal niet en maar af en toe was er een wedstrijd van de jeugd. Ik heb dus gewoon keuzes moeten maken en gekeken wat de mogelijkheden waren. Het was lastig, maar het is naar mijn mening super mooi geworden. We hebben al een première gehad van de documentaire voor de mensen die eraan mee hebben geholpen zoals met de interviews. Ook wat ereleden van SJZ waren erbij. Daarna is de film nog getoond voor het maximaal aantal van dertig toegestane personen. Over de documentaire heb ik alleen maar positieve reacties gekregen. Het zijn ook mooie beelden via bijvoorbeeld een drone. Ik kreeg mooie, positieve reacties waar ik vanzelfsprekend erg blij mee was. De documentaire komt op Unity, op Sleutelstad en op de site van Leidenamateurvoetbal. Wanneer die online komt is alleen nog niet duidelijk.’’

Stephan speelt de laatste weken in het eerste bij SJZ en is redelijk tevreden met de resultaten van de club uit Zoeterwoude-Dorp. ,,Het gaat goed, het is alleen jammer dat we bij Football Factory en Bernardus punten hebben laten liggen, dit was zeker onnodig. Het gaat de goede kant op en ik hoop dat we zaterdag in de derby punten kunnen pakken. In de jeugd heb ik wel tegen Meerburg gespeeld. Vorig jaar, toen de derby was, zat ik op de bank. Nu hoop ik in de basis te staan.”

De wedstrijd wordt gespeeld zonder supporters, net als vorig jaar. De Boer: ,,Ja dat is zeker zonde, er was een groot feest gepland met spelers en supporters van beide partijen. Dat is de traditie bij deze derby. Ik hoop uiteraard dat wij winnen. Zelf merk ik ook dat de wedstrijd tegen Meerburg meer is dan een doorsnee wedstrijd. Er wordt scherper getraind en iedereen kijkt werkelijk uit naar zaterdag.”

Must Read