zaterdag, mei 11, 2024
HomeBledder CupBledder Cup: het verleden nooit vergeten

Bledder Cup: het verleden nooit vergeten

-

Onder ideale omstandigheden vond afgelopen zaterdag de strijd om de Huurmaat Bledder Cup plaats. Vorig jaar werd deze traditie, althans zo is het plan voor de komende jaren, gestart als het Leidsch Voetbalhistorie Toernooi. Vanaf nu wordt dit toernooi omgedoopt in de Bledder Cup, maar omdat de Barthen Groep (Barthen Verhuur, Huurmaat en Riool.nl) hoofdsponsor is geworden voor ’22 en ’23 zal dit door elke Leidse (regio) voetballiefhebber van weleer gerespecteerde toernooi de naam Huurmaat Bledder Cup dragen. Ernst Barthen had de eer om de aftrap te verrichten van de finale.

Vorig seizoen ging De Sleutels aan de haal met de hoofdprijs, maar er kwam met VV Leiden I een opvolger. Rick Bink, grote animator bij de genoemde club, schreef twee teams in en had vooraf het idee dat het tweede team zou winnen, maar het werd dus het eerste team.

Zoals gezegd zat het weer bepaald niet tegen. Het was aangenaam de gehele middag en avond en zeker niet te warm. Daardoor konden de veertien teams hun beste beentje voor zetten en werd er op alleraardigst niveau een balletje getrapt. De snelheid is er bij vrijwel iedereen uit, zo werd zichtbaar, maar voetballen verleer je niet. Dat bewezen de deelnemende teams met technische hoogstandjes en veel vernuft in het spel. Het deelnemersveld was bij deze tweede versie uitgebreid met 4 teams. UDO, SVLV, VV Oegstgeest en een door Bert Kort samengestelde ploeg met trainers vulden de Leidse inbreng aan. Zelfs Wally Gallert (75) en Ruud de Groot (73) werden van stal gehaald (zie later een interview op beeld met deze grootheden op regionaal voetbalgebied).

Er werd gespeeld in drie poules, twee van vijf teams en een eentje met vier teams. In poule A werd de zondagtak van LFC uiteindelijk eerste, nipt voor het eveneens ongeslagen VNL. De Sleutels kon de prestatie van vorig jaar niet herhalen en werd derde. VV Leiden 2 en LDWS pakten twee puntjes en konden na vier potjes ook aan het bier.

VV Leiden I werd eerste in poule B met drie overwinningen. Enkel Oranje Groen won van de winnaar, maar behaalde wel een puntje minder en werd zo tweede. In de derde poule was het ongekend spannend. Zowel Leidsche Boys als het team der trainers pakten zeven punten uit drie en ook het doelsaldo was gelijk. Na strafschoppen konden de Boys worden aangewezen als finalist. UDO klopte in de derby VV Oegstgeest en kon eveneens met opgeheven hoofd het strijdperk verlaten, hoewel de dorpsgenoten dat ook terecht deden.

In de drie finalepotjes bleef het spannend tot het laatste moment. Tegen het einde van de derde ontmoeting kroonde het eerste team van VV Leiden zich tot winnaar met een laat doelpunt. LFC zondag werd net als in 2021 tweede en Leidsche Boys tikte keurig als derde aan. Pal na de laatste balomwentelingen volgde de prijsuitreiking en werd het sportieve gedeelte afgesloten.

Namens Leidenamateurvoetbal.nl (kortweg LAV) was Hennie Kanbier meer dan tevreden. ,,We zijn er trots op dit evenement te organiseren. Het werd net als vorig jaar een feest door de deelnemende teams, die begrijpen dat het voetbal eigenlijk bijzaak is. Ze maken er op het veld zeker iets leuks van, maar de babbel tussen de wedstrijden door en na afloop is veel belangrijker. Het is ook aangenaam om te zien dat er veel publiek op afkomt en dat iedereen zichtbaar plezier heeft op deze dag. De door ons aangewezen scheidsrechters hoefden amper in te grijpen en lachten zich ook door de dag heen. De mannen van de EHBO, Wim Boting en Rob Laman, hadden niet veel werk en zij konden tevreden terugkijken op een soepel verlopen voetbalmiddag. Tuurlijk, pijntjes zijn er wel en dat is niet meer dan logisch. Er zijn mannen bij die dertig jaar terug voor het laatst een balletje trapten. Verder andermaal een woord van dank aan de gastheer. De mensen van Sporting Leiden werkten zich de ganse dag in het zweet, maar genoten ook van deze dag. Qua organisatie kan je om een feestje komen bij deze fusieclub.”

Vervolgend: ,,We zijn overladen met complimenten voor ons werk en daar worden we natuurlijk blij van met onze ploeg. Wij geven heel veel om de Leidse regioclubs gedurende het seizoen, maar LAV vergeet het verleden zeker niet. Het is prachtig om te zien hoeveel er wordt genoten op zo’n reünie. Want dat is het natuurlijk en dat willen we dan ook in stand houden. Het barst van de narigheid in de wereld en iedereen kan een verzetje goed gebruiken om weer eens lekker ouwerwets te gieren van de lach. Dus al met al niets anders dan grote tevreden-en dankbaarheid wat LAV betreft.”

even plaats voor de helden van deze dag!

VV Leiden I:  Marcel Ellert, Johan Teske, Richard van der Kraan, Richard van de Hoven, Raymond Klinkenberg, Edwin Willemsen,  J.P. Stahlie.

LFC (zo): Sander de Boer, Sidney van der Pluijm, Tom Verschoor, Patrick de la Rie, Terence Koolmoes, Mike Rol, Gerard Piepenbrink, Fred Wagemaker, Jan Zoetemelk

Leidsche Boys: Joost Siere, Percy Klavert, René Koot, Marcel van Zijp, Patrick van den Hoed, Richard Riethoven, Erwin Nieboer, Alpons Heruer Michel van de Mee

vv UDO: Roger Burgerhout, Carlo van de Broek, Rob van der Salm, Edwin van Delft,  Fabian Schouten, Willy van Elk, Gerben van Egmond, Maarten van de Molen, Jeroen Hendriks, Michel Chaudron, Sven Vletter, Wilco Knetsch

vv Leiden II: Adil Oz, Patrice Henzing, Anton Passchier, Ismail Oz,  Ron van Oosten, Stephan Luijkx, Mario van Heijningen,

LFC (za): Johan Stijner, Marcel van Ginkel, Henk van der Weijden, Vincent de Reede, Frank de Reede, Raymond Bergman, Frank Sanders, Fred Peper, Marco Moenen, Peter van Kaam, Anwar

Leids Trainersteam: Wil Henskens, Paul Pikaar, Ronald Rosdorff, Ruud de Groot, Rik van der Geest, Steef Roodakkers, Henk de Cler, Bert Kort, Wally Gallert en Eugene Vijlbrief

Oranje Groen: Johan de Ridder, Ronald Jansen, Cor Kleijn, Franco Doria, Michel Buijn, Anrico den Hoed, Eddy Fakkel, Jean Pierre Neuteboom, Chris Tisseur en Wilco Lek.

VNA: Dick Kerkvliet, Danny van der Hoorn, Peter Oomen, Michel van Rijn, Paul Slijkhuis, Dennis Slijkhuis, Otto Qvandt, Andre Hermsen, John Copier en Marcel Groenendijk.

LDWS: Marco Akerboom, Wil Akerboom, Arnold van Dam, Jos van Kempen,  Ronald Mink,  Jan van de Wal, Rob Beij, Simon Kijk in de Vegte, Arjan Schild, Danny van Zelst

VNL: Gerard Duindam, Firminio Mandas, Jeroen van Egmond, Nick Wubben, Sjoerd Mentink, Fred van der Linden, Nico Lakenberg, Hans van der Heijden, Frans van der Heijden en Paul Goulmy.

VV Oegstgeest: Pieter Hoolsema, Walter Landesbergen, Jos van Amerom, Frits Bleichrodt, Leon Meijs, Ton Naafs, Gijs van Oosten, Loek Oprinsen, Rob van der Zanden en Wilfred Kwestro.

SVLV: Herman Wiegeraad, Arno de Ruijter, Arnout Verzijl, Dolf Bekkers, Paul Westra, Menno Halsma en Aad Lubbers.

De Sleutels: Michel van den Broek, Arno Pronk, Ed Neuteboom, John Fakkel, Henk Buijn, Patrick van de Graaf, Eelke Hillebrand, Matthijs Noppen en Hans van Eijgen.

Onderstaande kon vandaag teruggevonden worden in het Leidsch Dagblad:

Het was weer een groot feest van de herkenning en prachtige gebeurtenissen vanuit het verleden werden gretig opgehaald. De lach op de tronies verdween amper, ofwel de Bledder Cup werd andermaal een groot succes.

Dit toernooi werd vorig seizoen voor het eerst georganiseerd, ook bij gastheer Sporting Leiden, en bij die editie konden niet meer bestaande Leidse voetbalverenigingen hun gezicht weer eens laten zien. Dit keer werd het toernooi uitgebreid met deelname van VV Oegstgeest, UDO, SVLV en een trainersteam.

Rond de 150 voetballers uit vervlogen tijden streden tegen elkaar en uiteindelijk kwamen VV Leiden 1, LFC zondag en Leidsche Boys als winnaar uit de bus in hun poule. Na de finalewedstrijdjes kon VV Leiden 1 de beker ophalen als opvolger van De Sleutels, dat bij de eerste versie van dit toernooi met een hoog reüniekarakter de winst greep. Hoewel elk team de ambitie had om zich van de beste kant te laten zien, was het sportieve aspect zaterdag eigenlijk meer bijzaak maar deelname een prioriteit.

Aanwinst

Tom Verschoor (70): ,,LFC deed voor de tweede keer mee en weer hebben we genoten. Dit 45+ toernooi is een absolute aanwinst voor de stad Leiden. Net als vorig jaar keek ik enorm uit naar deze dag en het was nóg leuker dan het eerste toernooi. Een en ander wordt geweldig georganiseerd door Leidenamateurvoetbal.nl (LAV) en hier moet je gewoon bij zijn. Ja, ook de komende jaren wat mij betreft als ik dan tenminste nog in staat ben om te ballen.”

Wally Gallert, die meespeelde bij een door oud- UVS’er Bert Kort samengesteld team van trainers, plukte de dag net zo. ,,Ik ben 75 jaar en uiteraard niet meer zo fit, maar ik ben verder heel gebleven. Een eventueel pijntje heb ik er wel voor over. Dit was een super ervaring en ik ben blij dat ik dit nog kan. Voetbal laat mij nooit los en daarom train ik nu nog een jeugdelftal bij Sporting Leiden. Hoe mooi is dat?”

Wedstrijdbespreking

De twee jaar minder belegen Ruud de Groot had het woord genomen bij de wedstrijdbespreking. ,,Dat kan ik niet laten en is de aard van het beestje. Natuurlijk kwamen we hier om te winnen en op een haar na bereikten we ook de finale. Natuurlijk hoeven we daar verder niet van te balen, want dit was ook voor ons één groot feest. Iedereen kent zo’n beetje iedereen en het ene verhaal van vroeger is nog mooier dan het ander. Wat een geweldige belevenis.”

Dat vond ook Ronald Mink (52), die uitkwam voor LDWS. ,,Dit is super. Okay, ik ben wel door mijn stokken gespeeld door Hans van der Heijden van VNL, maar daar kon ik slechts mijn handen voor op elkaar brengen. Destijds had hij me dat niet moeten flikken, maar nu ik ouder ben kan ik er enkel maar van genieten en om lachen.”

Dat laatste konden EHBO’ers Wim Boting en Rob Laman eveneens. ,,We hebben het rustig gehad en alles is voorspoedig verlopen. Drie spelers hebben we moeten checken op een blessure en twee anderen kwamen slechts langs om hun voetbalschoenen te laten tapen.”

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read