vrijdag, april 26, 2024
HomeVijfde klasseFootball FactoryDe nieuwe vijfde klasse nader belicht..

De nieuwe vijfde klasse nader belicht..

-

Nieuw dit seizoen is de vijfde klasse. Van de diverse poules uit de vierde klasse degradeerde een aantal clubs. Welke tegenstanders gaan zij treffen en hoe liggen de kansen op succes?  Onze “kenner” Theo Leliveld, sinds dit seizoen ook aangesloten bij LAV, bekeek de indeling en kwam met zijn enorme feitenkennis op de proppen…

SV Bernardus (Hazerswoude)  

De Hazerswoudenaren van de Rijndijk kenden een zeer wisselvallig seizoen met als dieptepunt een terugval naar de nieuw gevormde vijfde klasse. Uiteindelijk werd de handhaving niet bereikt met een 11e plaats, 38 doelpunten voor en 58 doelpunten tegen. Men bezit een groep jongens die eigenlijk allemaal van Bernardus komen en echt voor elkaar willen werken. Doelman Luuk Enter is ook begenadigd waterpoloër.

De meest opvallende speler binnen deze groep vind ik wel Bryan Straathof.  Bryan was aan het begin van het seizoen 16 jaar oud en stond de eerste competitiewedstrijd in de basis en scoorde. Bryan Straathof, inmiddels 17, spits of vleugelaanvaller, is de jongste speler van de selectie. Het is een leuke jongen, heeft een goede drive, is goed, hij wil wat leren, hij wil beter worden. Is fanatiek, type speler, spel verdelen, het spel zelf maken en de aanval afronden. Zijn zwakte is meer durven te passeren. Leidinggeven is lastig omdat medespelers ouderen zijn. Wil in de toekomst, een stapje hoger gaan voetballen en zijn vader is voorzitter.

Ron Paling volgde de op non-actief gestelde Gerald van der Klok op. Paling, geboren en getogen Koudekerker, is 6,5 jaar assistent geweest bij NSV’46 in Noorden, laatstelijk onder Dennis van der Ing. Een doelstelling in de vorm van een plaats op de ranglijst is iets voor volgend seizoen, eerst maar eens werken aan de teambuilding en het spelplezier. Na de wedstrijd is Paling altijd voor iedereen aanspreekbaar onder het genot van een biertje. Trainer Paling past goed bij de groep. Hij weet goed hoe hij presteren wil en plezier moet afwegen bij een team zoals dat bij Bernardus hoort.

VV Bodegraven 

Deze kleine vereniging, VV Bodegraven, had afgelopen seizoen de doelstelling om zich te handhaven in de vierde klasse. Met een 13e plaats, 12 punten, 19 doelpunten voor en 96 doelpunten tegen was het ruimschoots niet genoeg. Vorige seizoenen: 2018/2019 4e klas, plek 12, 2019/2020 4e klas, plek 12.

Bodegraven beschikt niet over jeugdteams. De Bodegravers plegen erg wisselend voor de dag te komen. Als ze de mouwen opstropen kunnen ze zomaar verrassend uit de hoek komen. Speler Gerrit Hulters is ook scheidsrechter op zondag tweede klasse. Trainer is Frits van Dijk, ooit werkzaam bij  SV Aarlanderveen.

LVV Football Factory 

LVV Football Factory (Leiden) eindigde op 19 punten. Hiermee werd de 12e plaats bereikt, en dat was niet genoeg om nog vierde klasse te blijven spelen. De selectie van LVV Football Factory is een team met plezier op en rond het veld. Strijdend tegen de andere selecties in de omgeving gaan deze teams er elke week tegen aan om de eer van de Leidse studenten hoog te houden!

Gegaan: Glenn van Weeren (Roodenburg), Tolga Karpuz (Roodenburg), Gökhan Yazici (Roodenburg), voormalig profvoetballer. Coach: Pieter van Schie, assistent: Roel Gielkens.

VV Kamerik 

VV Kamerik kende een moeizaam seizoen, twaalfde plaats, 40 doelpunten voor en 82 tegen. In 2017/2018 4e klas, plek 7, 2018/2019 4e klas, plek 2 (nacompetitie, geen promotie), 2019/2020 4e klas, plek 9.

Na het stoppen van Jelle Das bij VV Kamerik was de ploeg al enige tijd op zoek naar 20 doelpunten of meer en het verlies van Das hebben ze het hele seizoen gevoeld.

Nieuwe aanwinsten voor seizoen 2022-2023:  Jaffar Ahmidout (CVV Vriendenschaar), Jamal Bennett (IJFC), Rafaël Harmusial.

Vertrokken: Rick Veenstra (gestopt)

Ervaren speler Jaffar Ahmidout is een speler die aanvallend is ingesteld die zowel op het middenveld als in de aanval uit de voeten kan. Is tweebenig, Ex-clubs: CVV Vriendenschaar SMVC Fairplay, VV BZS, SV Houten, FC Lienden, SV Spakenburg, SC Westfalia Anholt  (Duitsland). Steekt overal bovenuit, door zijn lengte. Typerend voor zijn spel is dat hij standvastig is in het veld, je komt niet zomaar langs hem heen. Coacht veel het spel vanaf het veld en in het moment.  De 36-jarige Rafaël Harmusial tweebenig is de gelederen komen versterken. Harmusial neemt een behoorlijke bak aan ervaring met zich mee. In het verleden kwam hij uit voor LRC Leerdam, RKC Waalwijk, IJsselmeervogels, Ophemert, VV Heukelum en IJFC. Jamal Bennett is een balvaste spits en met zijn schot scoort hij gemakkelijk. Ex-clubs: Buitenveldert SV, IJFC en Hercules

Vorig jaar is Yoni Sahertian aangesteld als opvolger van De Ruijter. De trainer, afkomstig uit Vianen, komt over van Leerdam Sport ’55 waar hij drie jaar onder contract stond. Daarvoor was hij bij die vereniging assistent-trainer. De trainer kwam in zijn voetballende carrière uit voor onder meer IJsselmeervogels en VVV-Venlo. Yoni Sahertian heeft zich de laatste jaren gefocust als progressie trainer. Hij geeft je in de oefenstof opties mee die je kunt toepassen in de wedstrijd. Zijn stijl van trainen is reageren op wat er fout gaat in de wedstrijd en op de trainingen finetunen van formatie, looplijnen. Hij heeft een enorme passie voor voetbal en het trainersvak. Zijn focus ligt op het verbeteren van zowel het individu als het team.

MMO (Hoogmade)  

MMO mag dan met Met Moeite Opgericht zijn, maar ze houden het toch alweer 75 jaar vol. Het wij-gevoel is hier groot en de sfeer mag er altijd zijn. MMO staat te boek als een gezellige club met een karakteristiek complex in de polder. Fysiek sterke tegenstander, beuken, kleunen, niet lullen maar poetsen dat is MMO.

Sinds vorig seizoen waait er, mede door de inbreng van jongeren zoals Joep van Rijn, een frisse wind door de club. Jeugdspelers Sven de Groot, Jari van der Fits en Nigel Bax zijn aangesloten bij de A-selectie. Ze maken allen deel uit van de talentvolle JO 19-lichting van MMO, waarvan een groot deel volgend seizoen de echte grote stap, nu moeten gaan maken.

Ik zie dat MMO op organisatorisch gebied stappen voorwaarts aan het maken is en ook op voetballend gebied gaat het de goede kant op, met nog iets geduld en dan gaat men nog meer progressie boeken!

Doelman Albin van Wieringen staat al jaren onder de lat en hij heft er met drummen een muzikale hobby bij. De sluitpost werd in 2009 al eens bij het eerste gehaald. Zijn doorbraak volgde in het seizoen 2011/2012 en prompt vierde MMO een van de grootste successen in het bestaan. De groenwitten werden ongeslagen kampioen in de vierde klasse A. Van Wieringen zou bij menig tweedeklasser niet misstaan.

MMO is zielsblij dat Richard Bakker vorig seizoen weer terugkeerde bij de club uit Hoogmade. Bakker is individueel sterk, zoekt graag de directe tegenstander op en is de spelmaker op het middenveld. Hij weet de juiste mensen op hun plek te zetten. De middenvelder, die onderdeel uitmaakte van het kampioensteam uit 2012, zocht het op een zeker moment hogerop bij Voorschoten’97 en later ARC. Vooral op Sportpark Adegeest maakte Bakker indruk. Hij probeert de jeugd te helpen, zit in de jeugdcommissie alweer 11 jaar, hij is fanatiek. De doelstelling van Richard is om belangrijk te zijn voor MMO. Blessureleed wierp de sympathieke speler wel terug.

Langs de lijn bij MMO tref je immer clubicoon Bernard Kraan, erelid van de club uit Hoogmade. Van zo’n man kan ik genieten. Trainer is John van Berkel en hij past goed bij deze groep. De trainer is duidelijk met wat hij wil en legt een ieders taken goed uit. Communicatie binnen en buiten het veld is nu eenmaal van groot belang dus dat zit wel goed.

VV De Rijnstreek 

Na drie jaren van afwezigheid gaat men komend seizoen weer starten in de vijfde klasse. Het kon nog wat moeizaam een representatief elftal op de been te brengen.

Gekomen: Jos Schonewille van WDS, Daan van Selm (Zwammerdam), Colin Mel (ESTO) , Max de Haas (Alphense Boys).

De Rijnstreek heeft in de persoon van Frans Schaap een nieuwe trainer gevonden. Schaap is een oude bekende en vaak tegenstander van VV De Rijnstreek geweest. De oud-prof speelde met Hermandad vaak tegen De Rijnstreek en is ook in de regio actief geweest bij CVC Reeuwijk en Perkouw. Hij krijgt de beschikking tot een gevarieerde groep aan spelers waar echt aan gebouwd moet worden. En er zit ook mooie lichting spelers in de JO18 onder die zeker zullen gaan aansluiten de komende seizoen(en). Frans Schaap is een recht-toe-recht-aan man uit de regio van Rotterdam. Frans zocht de mentaliteit van de dorpsclub en krijgt deze bij de Rijnstreek.

Sporting Martinus (Amstelveen) 

Voor Sporting Martinus (Amstelveen)  zal na de degradatie de competitie-indeling een volgende teleurstelling zijn. De ploeg reist vooral af richting de andere regio dan Amsterdam.

Vorig seizoen: Twaalfde plaats, 12 punten, 26 doelpunten voor en 116 tegen, dan kan men spreken van een slechte verdediging. De zaterdagtak hangt er maar een beetje bij; het gaat bij deze club om de zondag.

THB  

The Haarlem Boys bestaan meer dan 100 jaar (opgericht 22 mei 1914) en spelen in Haarlem Zuid-West op het Sportpark Eindenhout aan de Wagenweg 240B. Vorig seizoen: twaalfde plaats, 9 punten, 26 voor en 111 tegendoelpunten, de vijfde klas is voor deze vereniging prima. Zij spelen de thuiswedstrijden op natuurgras, de ondergrond waarop voetbal groot is geworden en waarop gespeeld behoort te worden volgens de club.

Op Sportpark Eindenhout vind je meerdere sporten zoals Cricketclub Rood en Wit in de zomer, de Softbalvereniging THB, THB Biljart, Rugbyclub De Houtsche en BSO de Hout.  Kortom: Voor iedereen is er iets te doen.

SV Terrasvogels (Santpoort)  

Deze club wist zich eveneens niet in vierde klasse te handhaven: Zij haalden 16 punten, 26 doelpunten voor en 83 tegen.

Nieuw: Donny Wiersma (DIO), Danny den Besten (DIO), Tom Monnick (SVIJ), Kelly van de Grijn (Onze Gezellen), Rijk Hage, Jorris Westerhoven, Jort Pruijn, Thijmen Scheenaard (waren allen gestopt), Brian Wijker (SVIJ), Kevin van der Meijden (SVIJ)

Vertrokken: Pieter Kors (DSS), Mick Dekker (Waterloo), Eric de Ruijter (Waterloo), Wouter Leurs (Schoten), Mitchell Smithuis, Henk Hageman, Melvin Loogman, Toine Rombouts, Bjorn ter Maat, Jesper Kieftebelt (allen lager)

Trainer Bryan Wijker is ook de komende twee seizoenen aan het roer bij Terrasvogels. De doelstelling is om met deze jonge groep over een tweetal jaar een stabiele vierdeklasser te zijn. Volgens trainer Bryan Wijker zijn er nog genoeg lichtpunten en hij ziet dan ook de komende seizoenen met vertrouwen tegemoet: ,,Het afgelopen seizoen zijn er 28 jongens doorgekomen van de JO-18 en de JO-19. Hier zit voldoende potentie in, maar zij hebben gewoon nog wel wat tijd nodig. Samen met een aantal ervaren jongens gaan we dit traject in, en hij heeft er alle vertrouwen dat we ons genoeg gaan ontwikkelen om onze doelstelling te halen.

UNO (Hoofddorp)  

Samen zijn wij UNO (Hoofddorp)! Samen is de club ten onder gegaan richting de vijfde klasse: een dertiende plaats, 6 punten gehaald, 28 voor en 120 doelpunten tegen. Bij UNO vindt men het belangrijk dat iedereen met plezier voetbalt. Plezier komt uit uitdaging, uit een prettige open sfeer, uit jezelf ontwikkelen.

SV Vogelenzang  

Deze vereniging degradeerde uit de vierde klasse, behaalde de elfde plaats, 32 doelpunten voor en 78 tegen. Hama Jamal is de nieuwe trainer van SV Vogelenzang in het seizoen 2022 – 2023. Hama is docent aan een middelbare school en geboren in Sulaymaniyah.  Hama heeft vanaf komend seizoen een nieuwe uitdaging gevonden bij de SV Vogelenzang met de intentie de spelers door gerichte training nog beter te maken.

Hij kwalificeert zichzelf als een prestatiegerichte trainer, die met zijn spelers communiceert, maar wel zijn eigen beslissingen neemt. Teamgeest is voor Hama belangrijk, net als gezelligheid, mits dit niet ten koste gaat van een goede sportieve prestatie. De tegenstanders in het aanstaande seizoen zijn op voorhand gewaarschuwd.

VV Zwanenburg 

Niet alleen zondagvoetbal maar nu ook op zaterdag gaat e bal rollen.  Komend seizoen zal er ook op zaterdag weer veel te beleven zijn bij VV Zwanenburg. Trainer Bert Loogman heeft een team van spelers op de been gebracht die op zaterdag in de A-categorie gaan spelen. Het is super om te zien dat hier veel jongens uit het dorp in gaan spelen. Daarnaast keert er een jeugdteam 023 terug op zaterdag, waarbij je vanuit de jeugd en senioren dus nu kan kiezen of je op de zaterdag of zondag wilt voetballen.

VV Sportief  

Afgelopen seizoen was de doelstelling om zich te handhaven in de vierde klasse en dat is net niet gelukt: De elfde plaats was niet goed genoeg, 17 punten, 41 voor en 82 tegen.

Vorige seizoenen: 2017/2018 4e klas plek 10, 2018/2019 4e klas, plek 10, 2019/2020 4e klas, plek 13.

Sportief is een ploeg die er veel strijd in gooit en via de omschakeling kansen probeert te creëren. Daarnaast spelen ze erg opportunistisch en schromen ze niet om de duels fysiek te spelen. Voorin zijn ze het gevaarlijkst op de counter.

Tosca Wens heeft een prachtige trap en veel voetbalinzicht, daarmee is hij één van de gevaarlijkste spelers van Sportief. Hij kan zelf scoren, maar ook kansen bieden aan Stijn en Justin. Van Bob van den Haak daar wordt alles van aangenomen, als het om coaching gaat. Het is een echte leider en zet spelers goed neer.

In de persoon van Justin Verkerk heeft de ploeg de ‘Haarlemmerolie’ van het team. Justin Verkerk scoorde 8 doelpunten in het seizoen 2021-2022. Hij heeft graag de bal aan zijn schoen om dan zelf snelheid te maken. Is snel, kan goed dribbelen, kan dan zelf actie maken, dat is wat hij graag doet.

Daan Koot zal volgend seizoen te bewonderen zijn op het Govert van Tilburg Sportpark. Hij komt terug na enkele jaren voor buurman NSV’46 te zijn uitgekomen. Sportief heeft weinig linkspoten, alleen Jesse Verkerk met Daan Koot nog 1. Daan Koot kan zeker rust aan de bal geven.

Daniel van Leeuwen spits vorige club(s): Bernardus, SV Aarlanderveen, Zwammerdam, Alphia en AVV Alphen. De 40-jarige aanvaller kan niet alleen een bal goed vasthouden, maar de routinier heeft bovendien een neusje voor doelpunten. Stijn Molenaar scoorde 18 doelpunten in het seizoen 2021-2022. Is een aanspeelpunt, kan een bal vasthouden zodat er kan worden aangesloten. Molenaar is snel, sterk aan de bal en kan ook ver ingooien. De spits heeft aan een klein kansje genoeg, sleurt en trekt waar hij kan en maakt doorgaans negentig minuten lang oorlog.

Nieuwe trainer Johan Peper brengt een schat aan ervaring mee naar Sportpark Govert van Tilburg. Peper is woonachtig in Leiden en heeft jarenlange ervaring als trainer op verschillende niveaus. Als voetballer heeft hij o.a. de tenues van ADO Den Haag en Feyenoord mogen dragen in de jeugdjaren, om daarna als 1ste elftalspeler uit te komen voor UDWS, HVZ en Koudekerk. Met Johan Peper als hoofdtrainer/coach zal er een persoonlijkheid voor de groep komen die spontaan is, bereikbaar, tussen de groep kan staan maar zeker ook daarboven als het moet.

SV Utrecht United 

Oorspronkelijk zou de nieuwe vijfde klasse bestaan uit dertien teams, maar bovengenoemde club zal in dezelfde klasse gaat uitkomen als de Green White Army uit Woerdense Verlaat. Wij gingen voor u op zoek naar de feiten over deze nieuw ontstane vereniging uit de Domstad.

Bewust gekozen naam: komend seizoen wordt weer gevoetbald op het Utrechtse sportpark Papendorp. Daar voetbalde tot voor kort SVA Papendorp, maar die club werd vorig jaar door de KNVB geroyeerd. SV Utrecht United is ook echt een nieuwe club.

Het is niet een doorstart, geen sanering of een wisseling van de naam, zoals we eerder hebben gehad. Men heeft een aanvraag gedaan als een nieuwe vereniging. Het verleden en wat er allemaal gebeurd is, moeten we ook niet mee laten wegen bij de beoordeling van deze club. Men staat wat dat betreft aan de start van een nieuwe toekomst.

Samen met enkele trainers uit het Utrechtse amateurvoetbal, ondernemers en mensen vanuit het welzijnswerk werkt men nu aan de daadwerkelijke oprichting van SV Utrecht United, helemaal van onderaf. De club die “uiteraard in rood-wit” gaat spelen, wil jeugdvoetbal voor jongens én meiden en seniorenvoetbal voor heren én dames.

Men wil benadrukken dat het een club is voor iedereen; SV Utrecht United, de naam zegt het al. Door de komst van vrouwen op het complex verwacht men ook dat de sfeer en de diversiteit op het sportpark anders wordt.  De initiatiefnemers zijn in ieder geval van diverse komaf. De achtergronden zijn Turks, Marokkaans en Nederlands.

SV Utrecht United is een jonge vereniging, gehuisvest in een gebied waar veel verschillende culturen wonen en waar met name het aandeel Nederlanders met een migratieachtergrond zeer groot is.  De vereniging laat een goede afspiegeling van de multiculturele samenleving zien en de club wil een centrale positie innemen.

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read