FC Rijnvogels even van het padje af

De laatste van een reeks oefenwedstrijden met overwegend leuke wedstrijden en ook overwinningen werd in Volendam tegen de jonge FC afgewerkt. De serie eindigde in een 4-1 nederlaag. In mineur? Een te groot woord maar een teken aan de wand om voor het eerste echte werk, de thuiswedstrijd tegen Hoek, op scherp te staan. Scherpte die zowel in de defensie als in de frontlinie ontbrak. Trainer Thomas Duivenoorden begon met bijna de basiself van vorig seizoen.

De open deur is al zo vele malen ingetrapt door te herhalen dat goede oefenwedstrijden geen enkele garantie vormen voor een succesvol seizoen. Een nederlaag kort voor de start van de competitie kan ook een prikkel zijn om scherp aan de nieuwe voetbaljaargang te beginnen. Die nederlaag daar liepen de Vogels in het Kras stadion tegenaan. Tegen de jonkies uit de toeristentrekpleister. In de basisopstelling geen Jonk, Veerman, Tol, Zwarthoed, Steur, Tuyp of Mühren te bekennen. Alleen Tol en Sier sierden de namen op de reservebank.

Jonge spelers met veel talent maar van buiten het dorp of zeg maar van origine buiten de landsgrenzen en soms moeilijk uitspreekbare namen waren de baas over de witte Vogels. Geholpen door persoonlijke fouten stond het al vroeg in de wedstrijd 3-0 voor de thuisclub. Laat het een les zijn geleerd uit dat eindeloze, riskante uitverdedigen met de nodige consequenties van dien. Opbouwend voetbal van achteruit is een positief principe maar soms doet het het hart sneller kloppen. Het eerste doelpunt viel al na acht minuten en was in principe de enige treffer die vanuit een goede aanval en afronding tot stand kwam. Joey Antonionli passeerde Yannick Agustinus in de verre hoek.

Ook Augustinus nam risico’s met uitverdedigen. Tayrell Wouter en Jermaine Rijssel benutten de slordigheden aan Katwijkse zijde en na ruim twintig minuten leek de wedstrijd al beslist. De warmte speelde natuurlijk parten maar de thuisspelende mannen waren met beter voetbal en snelle combinaties de bovenliggende de partij. Voor de rust konden de Vogels geen enkele aanvallende vuist maken.

In het tweede bedrijf veranderde het spelbeeld enigszins en waren de Vogels meer aan de bal. Kansen leverde dit vooralsnog niet op. Na de eerste echt vloeiende aanval vond Virgil Tsjin Asjoe doelman Abdessalam Oubourmaine als obstakel op zijn weg en vervolgens voorkwam doelman Pim van der Plas (na de rust voor Augustinus onder de lat) de 4-0 die later toch zou vallen. Hier ging weer een foutieve pass aan vooraf en ook Van der Plas was kansloos op de inzet van Tayrell Wouter.

Tegen het einde werden de Vogels agressiever en dat leverde kansen en zelfs een penalty op toen Julian Dobbe werd neergehaald. Dit keer mocht Tom Bijen het vanaf elf meter doen om de score een draaglijker aanzien te geven. Het bleef hierbij. Vlekje wegwerken en de focus gericht op aanstaande zaterdag als Hoek op bezoek komt. Het team dat een succesvolle oefencampagne achter de rug heeft.