maandag, mei 20, 2024
HomeRedactioneelNabeschouwingenROAC nog verder in de problemen

ROAC nog verder in de problemen

-

Tweede klasse B (zondag)- Wie de eerste helft zag van het duel tussen ROAC en VVZA had niet kunnen vermoeden dat er na de rust een waar spektakelstuk zou ontstaan. Uiteindelijk leverde dit een zure 3-4 nederlaag op voor de thuisploeg. De kans dat de nacompetitie kan worden ontlopen is daardoor aanmerkelijk kleiner geworden en ook een rechtstreekse terugval behoort zeker nog tot de mogelijkheden.

Voorafgaand aan het duel hadden de Rippers twee punten minder dan de ploeg uit Amersfoort. Wel had de formatie van Bart Jansen een duel minder gespeeld dus gesteld mocht worden dat het belang groot was om een goed resultaat te boeken. De thuisploeg startte zonder Sam van der Geest, die wel in de tweede helft mocht opdraven.

In de openingsfase dook Loek van As een keer op voor de ogen van Bryan Prins, maar series gevaar bleef uit. Na ruim tien minuten leverde de eerste kans aan de overzijde een treffer op. ROAC kreeg de bal uit een hoekschop niet weg en daar profiteerde Youri Hartogsveld gretig van. De gastheer moest daarna in de achtervolging, maar dat gebeurde geruime tijd zonder overtuiging. Af en toe werd de bal aardig rond gespeeld, maar dat was vooral breed of achteruit. VVZA kon zo eenvoudig overeind blijven en het was dan ook niet verwonderlijk dat er vanaf de tribune kreten werden geslaakt als ‘voer dat baltempo eens op’ of ‘help elkaar meer’. Ook doelman Dammes van der Poel liet zich meer dan eens horen en herinnerde zijn kompanen er vooral aan de gemaakte afspraken na te komen.

Bij de eerste de beste goede aanval was het meteen raak voor de Hertogspark bewoners. Kevin de Jong zette Thijs van Seggelen op links aan het werk en diens voorzet werd uitstekend getaxeerd door Bart Hogenboom: 1-1. In een korte fase daarna zette ROAC aan en zag het er wat flitsender uit. Van Seggelen had pech met een vlammend schot dat uiteen spatte op de lat. Aan de andere kant moest Mitchel Boere een keer handelend optreden om een grote kans te voorkomen. Vlak voor rust pakten de bezoekers alsnog een voorsprong. Een overtreding van Jim van der Meer binnen de zestien werd door scheidsrechter Van der Ploeg niet door de vingers gezien en het buitenkansje vanaf elfmeter werd gretig benut door Leroy de Jeger.

Na de toch wel teleurstellende eerste helft volgde een meer aantrekkelijke tweede rondgang. Dat had zeker te maken met de energie die ROAC op bracht. Er werd stilaan gewisseld aan twee kanten en beide ploegen streden voor elke meter zonder tot grote kansen te komen. De spanning vergoedde een hoop en die kwam nog meer om de hoek kijken in de tweestrijd toen Jay Koek vanuit het niets het doel van Prins onder vuur nam. Onderweg werd zijn inzet licht getoucheerd en daardoor plofte de dappere poging binnen: 2-2.

Heel lang kon ROAC niet genieten van de gelijke stand. Een hoekschop kwam terecht bij Rob Hosman die zijn ploeg voor de derde keer aan de leiding bracht. Weer moesten de paarsen op jacht naar minimaal een punt en in die missie slaagde de ploeg ook vrij rap. De ingebrachte Jay Helvensteyn werkte de 3-3 binnen, hoewel de protesten over vermeend buitenspel niet van de lucht waren van de kant van de gasten.

ROAC rook bloed en wilde een broodnodige overwinning forceren. Aan een punt had het niet veel, maar at the end aan nul nog minder. In de extra tijd was Maik van Elst er namelijk als de kippen bij om een communicatiestoornis bij de thuisploeg af te straffen. Kort daarna kwam er een einde aan de tweestrijd en stond ROAC met lege handen en dat was alweer voor de tiende keer dit seizoen. De ranglijst liegt niet en de zorgen zijn aanzienlijk toegenomen bij Jansen en de zijnen. Een tweede terugval op rij ligt op de loer en hoewel er nooit paniek zal zijn bij de club was dit scenario niet voorzien. Zeker niet na de eerste reeks wedstrijden dit seizoen. Het resterende programma van de nummer elf is ook bepaald niet mals te noemen dus kwam de nederlaag dit keer best hard aan.

Scoreverloop: 12. Hartogsveld 0-1, 30. Hogenboom 1-1, 44. De Jeger 1-2 (strafschop), 77. Koek 2-2, 83. Hosman 2-3, 86. Helvensteyn 3-3, 90.+5 Van Elst 3-4.

Basisopstelling ROAC: D. van der Poel, Van der Meer, Boere, Heemskerk, Koek, W. van der Poel, Van As, De Jong, Van Seggelen, Van Benten, Hogenboom.

Beluister hier nog in de nastoot Theo Leliveld in gesprek met Van Seggeen en Jansen.

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read