HomeDerde klasseASCVerslag en foto's van strijd om de Vossencup

Verslag en foto’s van strijd om de Vossencup

-

Afgelopen zaterdag, een uiteindelijk zonnige middag, verzamelden voetbalfans zich op het sfeervolle Voscuyl-terrein voor de jaarlijkse clash tussen FC Oegstgeest en ASC om de felbegeerde Vossencup. Deze traditie, ontstaan na de fusie van v.v. UDO en v.v. Oegstgeest, brengt altijd gezelligheid naar de lokale voetbalscene. De vooraf gespeelde jeugdwedstrijden vormden het startschot van deze sportieve dag.

In deze zesde editie van deze ontmoeting was er echter een duidelijk nieuw element: ASC komt komend seizoen in een hogere klasse uit dan FC Oegstgeest. FC Oegstgeest is immers gedegradeerd. De derde klasse tegenover de vierde klasse van de KNVB. Tot nu toe had FC Oegstgeest deze wedstrijd altijd in het voordeel kunnen beslechten. Maar nu zou het er mogelijk om spannen. Met drie nieuwe aanwinsten voor ASC en twee voor FC Oegstgeest, was het duidelijk dat beide ploegen vastberaden waren om de Vossencup in de wacht te slepen.

Het wedstrijdverloop kende verschillende fases. In de eerste tien minuten liet FC Oegstgeest zien dat ze niet van plan waren zich zomaar gewonnen te geven. Ze domineerden het spel, maar gaandeweg nam ASC het initiatief over. Het overwicht van ASC vertaalde zich echter niet in gevaarlijke kansen. Zoals je bij de dorpsderby kunt verwachten was er grote rivaliteit tussen beide teams en een grote inzet. Met als gevolg dat het spel erg nerveus was. Dit leidde tot veel balbezit wisselingen en weinig vloeiende combinaties, wat de wedstrijd minder aantrekkelijk maakte voor het publiek dat in grote getale was opgekomen.

Desondanks was het FC Oegstgeest dat tegen de verhouding in de score opende. In de 30ste minuut zorgde Mario Gianfiglio met een knappe actie op links voor de 1-0 voorsprong. Dit doelpunt gaf de thuisploeg een broodnodige boost en zorgde voor een verschuiving in het momentum van de wedstrijd.

Na de rust zag men een ander spelbeeld. Het overwicht van ASC verdween geleidelijk aan en beide teams begonnen iets rustiger en gestructureerder te spelen. ASC zette alles op alles om de gelijkmaker te forceren en kreeg enkele goede kansen. Echter met de alerte defensie en een goed keepende Gijs Jansen bleek het een onneembare vesting en hield FC Oegstgeest dus stand.

De spanning bleef voelbaar tot het laatste fluitsignaal. FC Oegstgeest hield de 1-0 voorsprong vast, ondanks het hernieuwde offensief van ASC in de tweede helft. De verdediging van FC Oegstgeest stond als een muur en de gecreëerde kansen voor ASC werden keer op keer verijdeld door de uitstekende reddingen van Jansen.

Na het laatste fluitsignaal een zichtbaar tevreden thuispubliek. De Vossencup bleef op vertrouwde bodem, maar het was duidelijk dat ASC een geduchte tegenstander was geworden. Deze zesde ontmoeting tussen de rivalen had opnieuw bewezen dat voetbal niet alleen gaat om de knikkers, maar ook om beleving, toewijding en de onvoorspelbaarheid die elke wedstrijd met zich meebrengt.

Wethouder Elfred Bus reikte de Vossencup uit aan het team van FC Oegstgeest. De cup kon zijn vertrouwde plekje weer innemen in het clubhuis.
Beide verenigingen kunnen terugkijken op een gezellige en sportieve dag. Men kon nog geruime tijd nagenieten van de muziek en een drankje. Met FC Oegstgeest voor de zesde keer als winnaar van de Vossencup.

Bron: website FC Oegstgeest
Foto’s: Paul Lichtenbeld