dinsdag, april 30, 2024
HomeZaterdagDerde klasseChris van Empel over weer verliezend DoCoS

Chris van Empel over weer verliezend DoCoS

-

Derde klasse A (zaterdag)- DoCoS heeft geen vervolg kunnen geven aan de winstpartij tegen ESTO. In Langeraar trok Altior, de ploeg van Arjan van der Laan, aan het langste eind. Remco Mentink sprak met Leidenaar Chris van Empel. Een en ander wordt dit keer aangevuld met een wedstrijdverslag van de website van DoCoS.

DoCoS heeft het belangrijke duel tegen en bij concurrent Altior in de strijd om de degradatie verloren. DoCoS speelde vooral in de eerste helft een te voorzichtige wedstrijd, toonde zich energieker na rust en kreeg in de tweede helft enkele kansen maar was over de gehele wedstrijd tè machteloos.

DoCoS ging voor het eerst sinds 2009 op bezoek bij Altior. Toen werd DoCoS op het oude veld van Altior in Langeraar kampioen in de vierde klasse. Dat was achteraf de laatste titel in het zondagvoetbal voor DoCoS. Deze zaterdag troffen beide ploegen van katholieke komaf (RKSV Altior en RKSV DoCoS) elkaar voor het eerst voor een officieel duel in het zaterdagvoetbal, op het kunstgras van het fraaie vernieuwde sportcomplex van Altior. De inzet voor beide ploegen: wegkomen uit de degradatiezone om in de derde klasse te kunnen blijven in de wetenschap dat het verschil tussen DoCoS en Altior voor de wedstrijd drie punten in Langeraars voordeel was.

Direct

Wie van de talrijke Leidse supporters dacht dat DoCoS direct op zoek ging naar zijn tweede opeenvolgende zege, na de mooie overwinning in de vorige competitieronde tegen ESTO, kwam bedrogen uit. DoCoS ging omzichtig en voorzichtig te werk; de bal ging vaak en veel achteruit zodat doelman Mitchel van Abswoude voortdurend in het spel werd betrokken. Pas na bijna twintig minuten meldde DoCoS zich bij het doel van de thuisploeg die met zijn directe rechttoe-rechtaan voetbal al snel op voorsprong was gekomen. Leids’ balverlies was in de snelle omschakeling afgestraft door een goede dieptepass met een keurige voorzet waarna de Langeraarse aanvoerder nr. 10 de bal laag in de hoek schoot: 1-0.

Wonder

Dat een tam spelend DoCoS met rust niet op een ruimere achterstand stond, was eigenlijk een wonder. Er waren zeker vier goede kansen voor de thuisclub om doelman Mitchel van Abswoude te passeren, die een keer de hulp op de doellijn nodig had van aanvoerder Michael van Voorthuizen om verder onheil te voorkomen. En direct na rust voorkwam dit Leidse duo in een aanval tot drie keer toe een tweede Langeraarse treffer.

Aanvallend

DoCoS leek qua voetbal de beter opbouwende ploeg maar alle goede intenties ten spijt kreeg DoCoS het aanvallend niet voor elkaar om Altior met de rug tegen de muur te zetten. Er waren enkele spaarzame goede mogelijkheden, voor Jesse Dingjan, Kenneth Maaskant (vrije trap) en Enno van Wieringen, en Martijn Guijt was met zijn snelheid af en toe gevaarlijk.

Doelmannen

DoCoS had bovendien pech dat de Altiordoelman foutloos speelde. Vlak voor tijd redde hij voor de thuisclub de zege toen hij de bal uit een schot van Martijn Guijt met een fenomenale redding uit het doel ranselde. Beide doelmannen viel weinig te verwijten in dit duel in de kelder van de derde klasse, want DoCoS-doelman Mitchel van Abswoude bleef in de tweede helft in een drietal 1 op 1 duels de baas tegen de oranjeaanvallers. Hij hield daarmee DoCoS in de wedstrijd maar omdat de Leidse aanval krachteloos was, keerden de roodwitten helaas met lege handen terug naar Leiden.

Directe degradatie

DoCoS staat door de nederlaag bij Altior nog steeds op de dertiende plek, een plaats die aan het einde van het seizoen directe degradatie betekent. De achterstand op de veilige negende plaats is door de eigen nederlaag en de winst van Zwammerdam bij RVC ’33 gegroeid van zes naar zeven punten. DoCoS staat in punten gelijk met RVC ‘33 uit Reeuwijk-Dorp, dat echter een inhaalwedstrijd te goed heeft.

Winterstop

DoCoS speelt zaterdag in zijn laatste wedstrijd voor de winterstop voor eigen publiek tegen RVC ’33. In dit cruciale duel tegen een naaste concurrent krijgt DoCoS de kans om van de directe degradatieplek af te komen. Bovendien heeft DoCoS tegen RVC ’33 nog wat goed te maken, want vorig seizoen – toen beide clubs in de tweede klasse speelden – verslikte DoCoS zich in de openingswedstrijd tegen RVC ’33 en verloor daarmee drie kostbare punten in de strijd om klassenbehoud. De aftrap zaterdag aan de Haagse Schouwweg is half drie!