zaterdag, april 27, 2024
HomeVierde klasseRKVV TeylingenTeylingen sleept drie punten uit het vuur en blijft koploper (plus foto's)

Teylingen sleept drie punten uit het vuur en blijft koploper (plus foto’s)

-

Vierde klasse A (zaterdag)- Voorafgaande aan de wedstrijd Floreant – Teylingen was de voorbeschouwing op deze wedstrijd van LeidenAmateurvoetbal in de bestuurskamer onderwerp van gesprek. De gastheren concludeerden daaruit dat zij die middag tamelijk kansloos zouden zijn en en een nederlaag voor hen in het verschiet lag. Niets was echter minder waar. De Sassenheimse formatie trok weliswaar met 1-2 aan het langste eind maar overtuigend was het allemaal niet.

Met een vertraging van een kleine tien minuten werd er in een stevige hagelbui afgetrapt op het kunstgras van veld 2, waar een klein kwartiertje later de latere eindstand al op het(virtuele) scorebord stond.

Teylingen liet er geen gras over groeien en kwam goed uit de startblokken want na een minuut of vier zette Wesley Ritzen, die de hele middag een plaag voor zijn directe tegenstander zou blijken te zijn, een aanval op via de linkerkant die eindigde met het openingsdoelpunt van Melvin van Stijn. De voorsprong hield echter niet lang stand want amper bekomen van de feestvreugde incasseerde Teylingen de gelijkmaker. Matig ingrijpen van de linkerverdedigingsflank stelde Rens Blok in staat de bal achter Wessel Zonjee te deponeren, 1-1.

Lang bleef deze gelijke stand niet op het scorebord want nog voordat er tien minuten gespeeld waren, kwam de ploeg van Rob Jonkman weer op voorsprong. Ditmaal werd paniekerig uitverdedigen van de thuisploeg afgestraft. Vanaf de rand van het strafschopgebied haalde Mike van der Zon de trekker over, 1-2.

Teylingen was vanaf dat moment de betere ploeg en hoewel het in alle linies beter was dan de tegenstander werd het verschil vooral gemaakt op het middenveld. Het bleef geduldig openingen zoeken in de goed georganiseerde defensie van Floreant, kreeg ook wat kansen maar wist het doel niet meer te vinden. Vlak voor rust ontsnapte het zelfs aan de gelijkmaker, die op dat moment zwaar tegen de verhouding in zou zijn.

Of Floreant trainer Dennis van den Ing een donderspeech heeft afgestoken of dat er iets in de thee van de Boskopers heeft gezeten zal nooit duidelijk worden, feit is wel dat Floreant de tweede helft een stuk beter voor de dag kwam. Van meet af aan trokken zij het initiatief naar zich toe, verstoorden zij de opbouw van Teylingen en werd het doel van Zonjee gezocht.

In het eerste half uur van de tweede helft kantelde zodoende het spelbeeld volledig en werd Floreant de bovenliggende partij. Teylingen raakte de grip op het middenveld kwijt en kwam niet meer aan het verzorgde spel van de eerste helft toe. Jonkman bracht drie wissels in de ploeg om de regie op de wedstrijd terug te krijgen maar moest toezien dat zijn ploeg steeds vaker de lange bal speelde. De Sassenheimse spitsen kregen daarbij echter te maken met een overtal van verdedigers en creëerden nauwelijks kansen. De meeste dreiging kwam nog van waar Ritzen vanaf de linkerflank.

Naarmate de wedstrijd echter vorderde gaf Floreant achterin steeds meer ruimte weg. Dat leverde Teylingen nog wel een drietal goede schotkansen op maar gescoord werd er niet meer. Aangezien Floreant ondanks een tweetal uitgespeelde kansen ook het doel niet meer trof, konden de handjes van de koploper na de toegevoegde vier minuten extra speeltijd opgelucht de lucht in. Maar ook zwaarbevochten overwinningen tellen.

Zo eindigde de voetbalmiddag in het koude Boskoop met een warm gevoel bij de rood-zwarten, want naast de eigen winstpartij zagen de Sassenheimers ook concurrenten FC Oegstgeest en Meerburg punten verspelen. Komende zaterdag kan de formatie van Rob Jonkman, bij winst in de thuiswedstrijd tegen Sporting Leiden, de officieuze titel van winterkampioen van de vierde klasse A  voor zich opeisen.

Uitblinker Ritzen blikte terug op de overwinning van zijn team:,,Het was een moeizame pot, maar dit zijn belangrijke punten. Het zou, na de overwinning van vorige week tegen SJZ, jammer zijn geweest als we hier punten hadden laten liggen, maar dat is gelukkig niet gebeurd. Nu blijven we koploper en als we volgende week winnen, dan gaan we ook als lijstaanvoerder de winterstop in. Ik weet wel dat de echte prijzen pas aan het eind van het seizoen worden verdeeld, maar je sluit in dat geval het jaar toch met een lekker gevoel af. Ik verwacht dat het tot het eind van het seizoen spannend zal blijven in de titelrace. We gaan ons zeker niet alvast rijk rekenen, we weten uit eigen ervaring van twee seizoenen terug (Teylingen verspeelde in de slotfase van die voetbaljaargang de ogenschijnlijk zekere titel aan Koudekerk), dat er nog van alles kan gebeuren. Na een wat minder jaar, doen we dit seizoen in ieder geval weer helemaal mee. Jongens als Melvin van Stijn en Bas Gozeling zijn echte versterkingen gebleken en als team schat ik ons ook hoger in dan vorig seizoen. Het kan een mooi voetbaljaar voor ons gaan worden, maar de weg is nog lang’’, zo besloot de aanvaller.

Opstelling Teylingen: Zonjee, Witkamp, Van den Nouland, Gozeling, Heemskerk (Slaman), Prange, Van de Zon, Vis (Guijt), Berk (Hoogkamer), Van Stijn, Ritzen.

Foto’s: met dank aan Boukje Hoogstraten

Rene Sinke
Rene Sinke
Voormalig docent en onderwijsmanager aan de Politieacademie, actief scheidsrechter voor de KNVB, ruim 12, 5 jaar actief geweest in de top van het amateurvoetbal. -Voormalig docent arbitrage bij de KNVB, voormalig trainer en jeugdleider, voormalig voorzitter van zondag 2e klasse ESTO. Reageert kritisch en direct op ontwikkelingen binnen het (amateur) voetbal en benut daar columns voor die regelmatig te lezen zijn op LAV.