dinsdag, april 30, 2024
HomeSponsoringALV: 25 jaar audio, licht en video

ALV: 25 jaar audio, licht en video

-

ALV Productions is al de nodige jaren Businessclubpartner van LAV (de letters he..). Daar zijn we als LAV heel blij mee. Deze week stond er in het Leidsch Dagblad een interview met Ralph van Dijk van ALV. Met goedkeuring bij deze ook bij ons met dank aan het LD. Ere wie ere toekomt…
Het bedrijf achter de techniek van talloze evenementen in Leiden en omgeving bestaat 25 jaar. ALV (audio, licht en video) werd in 1999 opgericht door directeur Ralph van Dijk (46) en is uitgegroeid tot de leverancier voor de 3 October Vereeniging, de Lakenfeesten, Werfpop en nog veel meer.
Door Casper Chaudron
“O ja, dat hebben we ook gedaan”, zegt geboren en getogen Leidenaar Ralph van Dijk als hij foto’s bekijkt in het ALV-pand op industrieterrein De Waard. Begin jaren 90 begon hij plaatjes te draaien op verenigingen met een drive-in show. “Dat was eigenlijk gewoon een bus vol met spullen naast een kantine zetten om muziek te draaien.”
Langzaamaan koopt hij steeds meer apparatuur en komen er samenwerkingen tot stand.
Na het draaien op 3 oktober 1999 besluit hij het serieuzer aan te pakken. “Ik had allemaal spullen uit mijn schuur en slaapkamer meegenomen om daar te draaien. Het was echt groot met al die mensen.” Op 4 oktober 1999 wordt ALV officieel in het leven geroepen. “De eerste acht jaar heb ik ook nog in de bouw gewerkt om de vaste lasten te kunnen betalen en investeringen te doen.”
Toen het niet meer te combineren viel, koos Van Dijk voor zijn eigen bedrijf. Het leveren en installeren van apparatuur was de core business geworden. De eerste werklocatie was een garagebox in de Rooseveltstraat. “Het was daar heel erg zoeken naar spullen en materiaal omdat alles op elkaar opgestapeld stond.” Het inladen en uitzoeken deden ze buiten op het parkeervak. De 200 vierkante meter was al snel te klein.
Werkzaamheden
Het bedrijf opereert op de achtergrond tussen de evenementenorganisatoren en het publiek. Het is altijd zoeken naar een balans tussen wat het publiek wil en de opdrachtgever kan bekostigen. “Aan evenementen waar ik vroeger tegenop keek, werk ik nu zelf mee. Op Werfpop stroomden we vijftien jaar geleden in met een klein podium. Later zijn we het hele pakket gaan verzorgen. Wel jammer dat het dit jaar niet doorgaat.”
Het werk blijft altijd doorgaan. “Je hebt weleens om een uur ’s nachts een student aan de telefoon, die een kannetje rookvloeistof nodig heeft. Ook als die niks heeft gehuurd bij ons. Dat soort gekke dingen maak je allemaal mee.”
De laatste tijd hebben veel bedrijven in de evenementensector het zwaar. Sinds corona zijn de kosten enorm gestegen. De personeelskosten moesten tijdelijk gehalveerd worden om ALV van het faillissement te redden. “Qua vraag zitten we nog wel goed maar het is veel kostbaarder geworden om iets te doen. Daarnaast maken allerlei extra eisen het ingewikkelder.” Aan de andere kant worden sommige projecten ook juist groter door nieuwe ontwikkelingen, zegt projectmanager Gijs Meijers. “Bij Lakenfeesten live, waar geluidsoverlast was, worden nu zeker twee keer zoveel speakers gebruikt om zoveel mogelijk dekking te hebben en de overlast te verminderen.”
Van Dijk: “Mijn hart is verpand aan Leiden en dus wil ik alle leuke en mooie evenementen in de stad helpen. Het maakt mij ook trots om te kunnen zorgen dat die evenementen goed geregeld zijn. Moet ook wel, want Leiden blijft een groot dorp. Als je het niet goed doet, hoort iedereen het meteen”, zegt hij met een grijns.
Jubileum
Verderop dit jaar staat een aantal grote projecten op de planning. De jubileumviering van 3 oktober, de lustrumweken van Minerva en Quintus, de Leiden Marathon en de Lakenfeesten. Als dat drukke seizoen erop zit, is het tijd voor het jubileumfeest van ALV zelf voor alle vrienden, kennissen en partners. Dit keer niet georganiseerd door de werknemers zelf. Van Dijk: “Dat wil ik de jongens niet aandoen. Nu mogen wij eens een keer achterover hangen.”
Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read