zondag, mei 19, 2024
HomeStatistiekenLAV brengt omvang voetbalclubs regio’s Leiden in kaart (nu de senioren)

LAV brengt omvang voetbalclubs regio’s Leiden in kaart (nu de senioren)

-

Seniorenafdeling slinkt: 15 clubs met vijf of minder teams

De mannen-seniorenafdeling vormt in veel gevallen een betrekkelijk klein percentage van het aantal teams en leden van een voetbalclub. Slechts twaalf van de 48 clubs in de regio’s Leiden, Bollenstreek en Alphen hebben tien of meer seniorenteams die staan ingeschreven bij de KNVB. Dertien verenigingen hebben vijf of minder seniorenelftallen. In sommige gevallen is er sprake van een nauwelijks levensvatbare tak.

Dat blijkt uit een groot onderzoek van LAV. We brachten via de site voetbal.nl álle teams van álle clubs in kaart die uitkwamen in het seizoen ‘23 – ‘24. In een reeks artikelen nemen we een aantal onderdelen van de voetbalclubs onder de loep: senioren, jeugd, vrouwen en meiden, en bijzondere teams, zoals futsal, veteranen en G-voetbal.

Vandaag kijken we naar de seniorentak. Het is een onderdeel van de voetbalvereniging dat lijkt af te nemen. Vergelijkende cijfers worden door de KNVB niet verstrekt, maar kenners van het regionale amateurvoetbal zien een teruggang van het aantal senioren. Daarbij moet worden opgemerkt dat de voetbalbond vier jaar geleden een O21, en een O23 competitie instelde, wat eigenlijk seniorenteams genoemd kunnen worden. In ons onderzoek behandelen we deze teams apart omdat het onduidelijk is hoeveel junioren in deze elftallen spelen. Ook de veteranen ingedeeld in +35 en +45 jaar, laten we buiten dit overzicht.

Uitdaging

Wat is een gezonde seniorenafdeling? We stellen die op minimaal vijf elftallen. Dan valt er onderling nog wat te schuiven wanneer er veel blessures of vakanties zijn. Het aantal zorgt er ook voor dat het standaardteam kan putten uit een redelijke vijver. En de schade is nog niet te groot wanneer een team zich terugtrekt uit de competitie.

Met dit criterium staan de volgende clubs voor een flinke uitdaging: Op het randje met vijf teams zitten Blauw Zwart, UVS, Van Nispen en Teylingen. Eentje minder hebben clubs als Hazerswoudse Boys, Kickers ‘69, Warmunda en Stompwijk ‘92. Bijna onderaan met drie elftallen bungelen Koudekerk, MMO, NSV ’46, Aarlanderveen en Zwammerdam. LFC, voorheen FC Boshuizen, staat met slechts twee teams diep in het rood.

Een aparte vermelding is er voor Meerburg en Katwijk. Topamateurtopploeg Katwijk telt slechts vier seniorenelftallen, daarnaast zijn overigens nog wel vier veteranenteams en twee O23 actief. Maar het is opvallend weinig voor de succesclub. Meerburg noemen wij gezien de totale omvang van de club uit Zoeterwoude-Rijndijk. Het is met 76 teams een van de grootste verenigingen van de regio, zes seniorenteams (waarvan twee op zondag) is dan vrij weinig.

Blakende gezondheid

Een aantal van de voetbalclubs beschikt over een blakend gezonde seniorenafdeling. De rij wordt aangevoerd door Voorschoten’97 dat liefst achttien mannen seniorenteams heeft, waarvan er vier op zondag uitkomen, en door ASC uit Oegstgeest, met ook achttien teams, waarvan vijf zaterdags spelen. ARC, met vijftien teams, doet het prima. Dat geldt ook voor RCL, FC Lisse en Foreholte met ieder dertien elftallen. Sporting Leiden komt uit op twaalf teams.

Achter deze toppers komt onder andere Football Factory, een betrekkelijk nieuwe voetbalclub met vooral studenten als leden. Het heeft net als Sporting twaalf teams, verdeeld over zaterdag (vijf) en zondag. Daarbij moet worden opgemerkt dat een deel van de teams de thuiswedstrijden in Den Haag afwerkt. Opvallend: er staan bij FF meer seniorenteams ingeschreven dan bij Quick Boys, dat jarenlang wat betreft omvang tot de top drie van Nederland behoorde. Het telt nog slechts tien seniorenelftallen, evenveel als SJC, en wat dit betreft nog net voor een rij clubs die allemaal negen seniorenteams hebben: Alphen, EMM’21, FC Lisse, FC Rijnvogels, en Noordwijk. Sporting Leiden met twaalf teams, en VVSB (elf) blijven Quick Boys zelfs nog voor.

Zaterdagzondag

Het standaardteam speelt vrijwel bij alle clubs op zaterdag. Alleen ROAC uit Rijpwetering is komend seizoen nog een uitzondering. Het prestatiegerichte zondagteam van Voorschoten ‘97 houdt op te bestaan.

Ook de lagere elftallen en de zogenaamde ‘bierteams’  komen veelal op zaterdag uit. De 48 clubs uit de regio’s Alphen, Bollenstreek en Leiden brengen bij elkaar 360 teams in de wei. Daarvan komen er 82 uit op zondag en 278 op zaterdag.

In de Bollenstreek speelt vrijwel iedereen op zaterdag. Grote uitzondering is Foreholte uit Voorhout met negen zondagteams. De van oudsher zondagclubs Teylingen en SJC hebben massaal gekozen voor de zaterdag. In Sassenheim wordt er helemaal niet meer op de dag des heeren gevoetbald, SJC heeft nog slechts een zondag 1 en 2, daarbij opgemerkt dat het eerste in de 4e divisie vooral op zaterdag speelt. ASC uit Oegstgeest is in de regio dé zondagclub bij uitstek met liefst dertien elftallen.

Op zaterdag zijn de kanjers ARC (vijftien teams), Voorschoten’97 (veertien), FC Lisse (dertien), en RCL (dertien).

Binnenkort zoomen we in op een andere leeftijdscategorie!

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read