zondag, mei 19, 2024
HomeVoetbalnieuws-leiden‘Hé Scheids’ Spelregelroulette bij EMM’21

‘Hé Scheids’ Spelregelroulette bij EMM’21

-

De evenementencommissie van EMM’21 had afgelopen vrijdag 3 mei Fons Cornelissen en Jeroen Tillekens, twee verenigingsscheidsrechters van FC Oegstgeest, met hun ‘Hé Scheids’ Spelregelroulette te gast. Ongeveer 20 mensen die het aandurfden om
het spel “Hééé Scheids” te komen spelen, hadden de uitnodiging geaccepteerd

Zo rond 20.00 uur druppelden de spelers binnen en namen plaats rond de grote ‘Hé Scheids’ Spelregelroulettetafel. Nadat Ron Hogenboom (evenementencommissie) de deelnemers had verwelkomd en de twee Oegstgeestenaren had geïntroduceerd, legde Fons Cornelissen in het kort de spelregels uit:

  • Er werden 7 teams gevormd
  • Ieder team zijn eigen kleur fiche en elk team start met 20 fiches
  • Er worden op het projectiescherm voetbalfragmenten getoond, gevolgd door de vraag: “Wat moet de scheidsrechter beslissen”
  • Vervolgens hebben de teams na elke vraag 1 minuut de tijd om te overleggen en hun fiches op de antwoorden (overtreding, straf en spelhervatting) in te zetten
  • Fout antwoord = inzet kwijt; goed antwoord = inzet verdubbeld

Uiteraard startten we met een warming up, die al direct de nodige discussies en het eerste gejoel en gejuich opleverde. De bewegende beelden van spelsituaties bij de volgende vragen moesten regelmatig herhaald worden, want de meningen varieerden van “niets aan de hand’ tot ‘strafschop en rode kaart’. Het commentaar op de juiste antwoorden was vaak soms hilarisch: “Hoe verzinnen ze het bij de KNVB!” Kortom het leek net een echte wedstrijd.

Een reclameboodschap na vraag 4 over ‘Zonder respect geen voetbal’ waarin de gedragsregels vanaf de EMM’21 website werden getoond, oogstte naast verbazing, “Staat dat op onze website” ook bewondering. Toen na vraag 6 een plastic bekertje op het speelveld werd gegooid, werd het spel disciplinair 5 minuten stilgelegd, konden de kelen nog maar weer eens worden gesmeerd en ging de schaal met frikandellen en bitterballen rond.

Bij de alles beslissende ‘Laatste vraag’ na ongeveer tweeëneenhalf uur spelen, was nog een hoop winst of verlies te behalen, dus bleef het spannend tot het laatste moment. Uiteindelijk bleken de spelers van heren 4 (team zwart) met een ruime voorsprong de meeste spelregelkennis en/of het meeste geluk bij het gokken te hebben en won een officiële Eredivisie kwaliteit WINNER Voetbal. Eervolle vermelding is er ook voor het team met de twee oud-scheidsrechters (samen goed voor ruim 50 jaar scheidsrechter-ervaring) die een aantal keer als enige het juiste antwoord gaf.

Gezien het enthousiasme tijdens het spelen en de positieve reacties achteraf, kunnen we wel stellen dat het geslaagd evenement was die vrijdagavond in het clubhuis van EMM’21.

Aangezien er ook een speciale jeugdversie van ‘Hé Scheids’ Spelregelroulette (jeugdteam en hun ouders), eentje voor startende scheidsrechters en een versie voor vrouwenvoetbal, is het niet ondenkbaar dat ‘Hé Scheids’ Spelregelroulette nog een keer naar EMM’21 komt. Heb je interesse, mail dan naar heeescheids@gmail.com of bel met Fons Cornelissen, 071-760 00 84.

Must Read