zaterdag, april 27, 2024
HomeStatistiekenLeden en teams op het telraam: UVS (3)

Leden en teams op het telraam: UVS (3)

-

Voor het tweede jaar op rij zijn er meer mensen in Nederland lid geworden van een voetbalvereniging, zo liet de KNVB weten in 2023. De voetbalbond noteert in het jaarverslag over het seizoen 2022/’23 een plus van 1,7 procent waarmee het totaal aantal leden is gegroeid naar 1.212.697.

Maar hoe staat het er voor in onze regio? In welke leeftijdscategorie bevinden zich de meeste leden, op welke leeftijd is het dun gezaaid bij een club en meer van dat werk. Onze redactie brengt een en ander de komende tijd in kaart, te beginnen met de clubs uit Leiden. Straks hebben we een totaalbeeld in kaart gebracht van onze regio en kunnen we conclusies trekken, verbanden leggen en wat vragen op tafel leggen over de toekomst. Deze week: UVS

UVS, oftewel Uit Vriendschap Saam, is van oudsher de meest succesvolle club. UVS speelde bijvoorbeeld  zeven seizoenen betaald voetbal, in 1956 zelfs in de eerste klasse, net onder de Eredivisie. Het kwam zes seizoenen in de Tweede divisie. Na de degradatie daaruit werd UVS vanaf 1961 een amateurclub, maar wel een succesvolle, met vele seizoenen op het hoogste niveau. In 2009 trad het verval in met degradatie naar de 2e klasse, een jaar later gevolgd naar nog een stapje lager. Hoewel UVS terugkwam naar de 1e klasse, verwisselde het in 2014 om diverse redenen van speeldag zondag naar speeldag zaterdag. Dat werd geen onverdeeld succes. De club haalde weliswaar twee jaar geleden de 1e klasse, maar degradeerde direct weer. Aansluiting met voetbal in de divisies is daardoor nog steeds ver weg.

Er is dus werk aan de winkel. Weliswaar is UVS wat betreft omvang de grootste voetbalvereniging van Leiden, het accent van de leden ligt vooral op de jongste jeugd. Een goede basis, maar met slechts één team van spelers ouder dan vijftien jaar, is er van onderuit geen versterking naar boven te verwachten. En dat is hard nodig, want met één team op zondag, en vier op zaterdag is er een smalle seniorenselectie in de Kikkerpolder.

Totaal aantal spelende leden voor een KNVB-competitie: 567 (schatting). Daarbij komen eventueel niet spelende leden; leden die alleen onderling spelen; en ukken tot zes jaar..

Samenstelling teams:

1 mannenteams zondag

4 mannenteams zaterdag

1 35+ zaterdag

1 45+ vrijdag

2 G-voetbal zaterdag

1 O19

1 O15

3 O14

3 O13

2 O12

4 O11

5 O10

6 O9

5 O8

2 O7

1 vrouwenteam

1 vrouwen 35+ vrijdag

Overzicht spelende leden in een KNVB-team, na drie metingen:

UVS: 567 leden (schatting), teams: 43

DoCoS: 525 leden (schatting), teams: 37

Lugdunum: 275 leden (schatting), teams: 26

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read