HomeZaterdagDerde klasseLugdunum pakt laatste strohalm tegen SV Aarlanderveen

Lugdunum pakt laatste strohalm tegen SV Aarlanderveen

-

Derde klasse A (zaterdag)- Beide teams hadden vooraf nog wat om voor te strijden. Lugdunum moest winnen om nog een kleine kans te behouden directe degradatie te ontlopen terwijl Aarlanderveen zich bij winst mogelijk nog kon melden voor een (vervangende) periodetitel.

Een klein kwartier na de aftrap stond de thuisploeg al op een comfortabele 2-0 voorsprong om deze stand tot het eindsignaal vast te houden. Terwijl Aarlanderveen het veld in mineur verliet was de opluchting en blijdschap op het gezicht van de ‘Kikkers’ af te lezen.

Van meet af aan was Aarlanderveen de bovenliggende ploeg, maar desondanks keek het na drie minuten al tegen een achterstand aan. Met windje mee werd een bal vanuit de achterhoede van Lugdunum naar voren ‘gerost’. Jayden Bergwijn geloofde als enige Leidenaar in deze lange bal en ging er achteraan. Tot zijn verbazing zag hij Maico du Chatinier ver zijn doel uitkomen en lobde hij de bal van zeker 30 meter in het verlaten doel, 1-0.

Iets meer dan tien minuten later begon Brian Thong vlak voor het strafschopgebied aan een solo. Davey Grimmelius zette een sliding op de bal in, maar raakte daarbij eerst het been van Thong. Het gevolg; een strafschop voor Lugdunum en een gele kaart voor de Aarlanderveense middenvelder.  De elfmetertrap werd feilloos benut door Bergwijn, 2-0.

Vanaf dat moment was het Aarlanderveen dat het spel maakte. Het leverde echter geen grote kansen op omdat Lugdunum de zaakjes verdedigend goed op orde had. Het enige noemenswaardige was dat Lugdunum-aanvoerde Thong zich halverwege de eerste helft dusdanig blesseerde bij het blokkeren van een uithaal van Thom Nouwens dat hij zich moest laten vervangen door Mohamed Harraoui.

In de tweede helft verhoogde Aarlanderveen de druk op de Leidse verdediging, maar uitgespeelde kansen leverde dit niet op. Ondanks dat Lugdunum zich met hand en tand verzette bleef het sportief. Slechts eenmaal ging men daarbij over het randje wat Tom Dijkhuizen prompt een gele kaart opleverde. Bij de thuisploeg sloeg in het laatste kwartier de kramp bij sommige spelers toe, wat trainer Hardeman er toe dwong om Harroui en Bergwijn te vervangen door Zakaria Bardaa en Jay Niersman. Lugdunum haalde het einde van de wedstrijd zonder verdere schade zodat groenwitten ook na de ruim bemeten extra tijd drie broodnodige punten konden bijschrijven.

Aarlanderveen-aanvoerder Nouwens was duidelijk in zijn commentaar. ,,We startten deze wedstrijd natuurlijk heel slecht waardoor we binnen een kwartier al tegen een 2-0 achterstand aankeken. We hadden verwacht dat Lugdunum het ons vanuit verdedigende stellingen met counters moeilijk zou willen maken. We waren daar op voorbereid maar lieten ons in het eerste kwartier toch weer verrassen. Zowel in de eerste als in de tweede helft speelden we gewoon niet goed genoeg om hun verdediging, die goed georganiseerd stond, open te breken.”

,,We moeten het seizoen zo goed mogelijk afmaken en dan kijken of er aan het eind nog een plek in de nacompetitie inzit, maar dan zal het beter moeten dan vandaag”, sloot Nouwens af die besloten heeft ook volgens seizoen voor ‘de trots van de polder’ uit te komen.

Om directe degradatie te ontlopen wacht Lugdunum nog een loodzwaar programma, te beginnen met de uitwedstrijd tegen Koudekerk. Voor hen is het te hopen dat Jeffrey Loozen tegen die tijd inzetbaar is. De ervaren doelman keepte een solide wedstrijd en coachte zijn verdediging voortdurend. Een klein kwartier voor het eindsignaal blesseerde hij zich echter aan de rechterknie maar kon de wedstrijd wel uitspelen. ,,Ons plan was om vanuit een gesloten verdediging Aarlanderveen met counters te bestoken. Wij wisten dat zij achterin weinig snelheid hadden. Onze voorhoede heeft die wel en was daarbij vandaag ook uiterst efficiënt in het afronden. Achterin stonden we goed georganiseerd waardoor we de hele wedstrijd ook weinig weggaven. Het zal niet makkelijk zijn maar we gaan proberen directe degradatie te voorkomen”, aldus de doelman die aangaf dat hij na dit seizoen definitief stopt met voetballen.

Opstelling Lugdunum: Loozen, Dijkhuizen, Beij, Hiwat, Muanda, Thong, Person, Warmerdam, Drame, Bergwijn, Gumus.

Opstelling Aarlanderveen: Du Chatinier, Aronius, Oudijk, Van der Pijl, Overbeek, Lutjenhuis, Den Haan, Grimmelius, Bouwhuis, Nouwens, Bozkurt,

Rene Sinke
Rene Sinke
Voormalig docent en onderwijsmanager aan de Politieacademie, actief scheidsrechter voor de KNVB, ruim 12, 5 jaar actief geweest in de top van het amateurvoetbal. -Voormalig docent arbitrage bij de KNVB, voormalig trainer en jeugdleider, voormalig voorzitter van zondag 2e klasse ESTO. Reageert kritisch en direct op ontwikkelingen binnen het (amateur) voetbal en benut daar columns voor die regelmatig te lezen zijn op LAV.