Met nog één speelronde voor de boeg blikt onze redactie nog even terug op het seizoen. Waar ging het mis, kwam het juist goed of werd er aangehaakt of juist losgelaten?

Op de eerste speeldag kwamen drie van de vier regioclubs tot winst. Roodenburg verloor het openingsduel, waarbij RCL de opponent was. DUNO ging op doelsaldo als eerste aan de haal met het leiderschap. Na twee speeldagen bleven RCL, SVC’08, LYRA en DUNO nog ongeslagen over. GHC stond weliswaar voor bij Polanen, maar dat duel moest gestaakt worden na een zware blessure voor Marc Ouwerkerk.

LYRA bleef in de derde speelronde als enige over met drie zeges op rij. RCL verloor de eerste punten aan fusieclub SVC’08. GHC was op dat moment zesde, Roodenburg zevende en Oegstgeest was op dat moment terug te vinden op de tiende plaats met drie punten.

Een week later namen RCL en SVC’08 het heft in handen, terwijl Roodenburg oprukte naar de vierde stek, na winst op Polanen. GHC en Oegstgeest deelden de punten en voor het eerst hield de ploeg van Arie van Duijn de nul, na eerder al tweemaal een zware nederlaag te hebben moeten slikken.

Drie duels verderop was SVC’08 de enige koploper met een punt voorsprong op RCL. GHC bevond zich op dat moment op de vijfde plaats. Oegstgeest had een plaats in de middenmoot ingenomen, terwijl Roodenburg na zeven duels een punt per wedstrijd pakte.

Nadat RCL een punt tekort kwam om de eerste periodetitel in de wacht te slepen, pakten de Leiderdorpers wel weer de koppositie in speelronde negen. LYRA volgde op twee punten, terwijl GHC de eerste nederlaag moest incasseren van het seizoen. Op dat moment was het duel met Polanen ondertussen uitgespeeld, maar stond er wederom nog een duel open. Tegen RAS staakte de scheidsrechter het duel. Oegstgeest was na negen speelronden de nummer acht en Roodenburg zakte onderwijl naar de elfde positie.

Op het moment dat de schaatsen ondergebonden konden worden en het landschap ondertussen wit gekleurd was, stond RCL er gekleurd op bij de winterstop. Met 27 punten uit elf duels leidde de formatie van Frank Bloemheuvel de dans, op dat moment met vier punten voorsprong op LYRA. GHC deed het als nieuwkomer ook prima op een vierde plaats. Oegstgeest had in die fase vijf punten meer dan Roodenburg, de nummer voorlaatst tijdens de voetbalpauze.

In de veertiende speelronde kreeg RCL pas de eerste nederlaag te verduren. Bij concurrent LYRA werd met 2-0 verloren. Doelman Matthijs de Vreede zag de rode kaart, een kaart die de roodwitten opvallend vaak kregen voorgehouden. Andermaal kreeg de tweede klasse C daardoor een nieuwe lijstaanvoerder. GHC volgde al op korte afstand. Oegstgeest was onderhand bezig aan een opmars in de rangschikking. Roodenburg was nog steeds voorlaatste, met al zeven punten achterstand op de ploeg die nog het meest in de buurt stond.

De spanning bovenin nam flink toe, want na de zestiende speeldag bevonden RCL, LYRA en GHC zich binnen vier punten van elkaar, waarbij de Leidse ploeg nog een duel moest inhalen. LYRA pakte de tweede periodetitel door een beter doelsaldo dan GHC.

Nadat er twintig duels waren gespeeld was er nog steeds geen tekening in de strijd om de bovenste drie plaatsen. LYRA had een punt voorsprong op RCL en drie op GHC, dat echter nog steeds een duel extra voor de boeg op het menu had staan. Oegstgeest baarde opzien door te blijven winnen, waardoor de vierde plaats plotsklaps in het bezit was. Roodenburg hing onderin aan het vinkentouw, maar boekte vooral op vreemde bodem enkele prima resultaten.

Door de vierde seizoensnederlaag medio april haakte RCL af in de titelrace. Qua puntenverlies gingen LYRA en GHC nog immer gelijk op. Oegstgeest had nog een kleine kans op de nacompetitie, maar na een geweldige serie ging de batterij geleidelijk aan teruglopen. De 23stespeeldag leverde voor Roodenburg voor het eerst sinds tijden ene plek op net boven de degradatiestreep.

Na een prima paasweekeinde volgde er voor GHC vorige week een nog beter weekend. Eenmaal in wedstrijden en punten op gelijke hoogte gekomen met LYRA ging de Westlandse opponent knock-out bij RAS. GHC pakte voor het eerst alleen de koppositie en heeft nu aan een punt voldoende voor het kampioenschap. RCL lijkt de beste papieren te hebben voor de nacompetitie voor een plek richting de eerste klasse. Bij Roodenburg kan het nog alle kanten op, maar bij winst is de ploeg verzekerd van een langer verblijf in de tweede klasse. Daarin zal Oegstgeest na een verdienstelijk seizoen in elk geval terugkeren in het seizoen 2011/2012.