Leidsche Boys (zondag, 4A)- Twaalf duels gespeeld, twaalf keer verloren. Leidsche Boys kon toch twaalf keer juichen na een doelpunt. Het aantal tegentreffers is evenwel indrukwekkender: 61. Met de 23-jarige Marco Bol, linkshalf en groot aanhanger van ADO en ZZ Leiden,  sprak onze redactie over deze pijnlijke cijfers.

Want is het wel leuk om deel uit te maken van een elftal dat bijna wekelijks omver wordt gespeeld. Aan de hand van een aantal vragen een kijkje in de belevingswereld van een voetballer die de punten zelden mee naar huis kan nemen.

Hoe lastig is het om in een team te spelen dat halverwege de competitie nog op nul staat?

,,Als je maar positief blijft. Zodra dat ook wegvalt, wordt het een nog veel dramatischer verhaal. En het is ook niet zo dat we wekelijks kansloos zijn geweest. Sterker nog, vaak ging het een helft gelijk op met de tegenstander. Enkel zijn we vaak als een kaartenhuis in elkaar gestort als we na rust twee tegengoals kregen. Dan verliezen wij ook meteen met grote cijfers. We hebben anderzijds ook een paar potten gespeeld, waarin we nipt verloren. Zoals laatst tegen Warmunda. Toen hebben we zo ongeveer tachtig minuten op hun helft gespeeld, maar toch ging het nog mis.”

Volgens de trainer, Jack Manuputty, wordt er wel veel beter gespeeld dan vorig seizoen. Deel jij die mening?

,,Absoluut. Voetballend doen we het serieus veel beter. Vorig seizoen kwamen we vaak amper over de middenlijn en dat is nu wel anders. Enkel ontbreekt het ons aan een afmaker. Met een beetje spits erbij zouden we zonder meer al wat potjes hebben gewonnen. Wij hebben een dergelijke spits niet, maar binnen de club zijn ze er wel. Die spelen echter in een lager elftal en hebben niet de behoefte om in 1 te ballen. Jammer, want dan zouden we er nu anders bij staan. Bij FC Rijnland is dat nu min of meer verplicht. Als je hoger kunt spelen dan moet je de club helpen. Hier heerst wat dat betreft een laconieke houding.”

Blijft de sfeer wel goed na alweer een nederlaag?

,,De sfeer is prima. Dat is ook te danken aan Manuputty, want die man vindt altijd weer een positieve insteek. Zo’n trainer heb ik eigenlijk nog nooit meegemaakt. Misschien is hij wat al te positief zelfs, maar mij bevalt het wel. Wij zijn zijn eerste grote club op voetbalgebied en hij wil vooruitgang boeken en het karwei ook afmaken. Daar heb ik respect voor. Binnen het team heb ik veel vrienden lopen en dat is voor mij het leukste wat er is. Zolang zij blijven, blijf ik. Het zijn 5 à 6 jongens waarmee ik ook al in de jeugd speelde.”

Scorend vermogen wordt dus gemist, maar er zijn vast meer mankementen waarneembaar?

,,Het gros van de jongens is nog geen 24. Een hele jonge groep met een enkele uitschieter naar boven. Ger ( van Schoonderwoerd den Bezemer, red.) en Patrick (Oomen, red.) zijn de wat oudere spelers, maar dan heb je het wel gehad. Binnen deze groep is niemand echt in staat om de boel op sleeptouw te nemen. Dat is ook een serieus gemis.”

Leidsche Boys is op weg naar het 90-jarig bestaan. Maar maak jij je geen zorgen over de club?

,,Het is in dat licht een prima zaak dat we nu ook op de zaterdag een standaardelftal hebben. Dat werkt stimulerend om te blijven doorademen. Dat team is goed bezig en het contact onderling is ook prima. Natuurlijk zit het bestuur hier ook niet stil en er wordt van alles aan gedaan om de zelfstandigheid te houden. Andere clubs vielen al om of moesten gaan fuseren. Leidsche Boys leeft nog en dat willen we zo houden. In juni spelen we tegen oud- ADO. Richard de Graaf heeft dat geregeld. Daar kijken we nu al naar uit. Lex Schoenmakers, Maurice Steijn en Jeffrey van As doen onder andere mee.”

Dan dat tegeltje die in de kantine hangt met de tekst: In een wereld vol onzekerheden, is er tenminste één robuuste wetmatigheid: Leidsche Boys verliest.

,,Dat komt uiteraard niet uit de koker van de spelers. Het geeft ons eigenlijk een stimulans om snel de punten te gaan pakken. Dan gaat dat tegeltje tegen de vlakte. We beginnen straks na de winterstop tegen Bernardus en daar moeten we dan maar meteen van die hatelijke nul afkomen. En anders hebben we zeker ook kansen tegen ploegen als ASC, Kickers’69 en Warmunda. Zo slecht zijn we echt niet en het geluk zal vast een keer met ons zijn.

Leidsche Boys zondag, in cijfers:

Thuis: 6-0-7-28
Uit: 6-0-5-33
Totaal: 12-0-12-51
Grootste zege: niet van toepassing
Grootste nederlaag: 0-8 FC Rijnland (thuis), 8-0 MMO (uit)