In twee delen zal onze redactie vooruitblikken naar alweer de tiende speeldag, waarop het er naar uitziet dat ook nu weer alle duels gespeeld kunnen gaan worden. Het gure weer blijft ons nog steeds bespaard. Dus de oorwarmers en het thermo ondergoed kan nog thuis worden gelaten. Hierbij een overzicht van de duels bij de zaterdagamateurs.

Eerste klasse

In Leiderdorp en Leiden wordt al reikhalzend uitgekeken naar komende zaterdag. Op sportcomplex De Bloemerd zal RCL het namelijk gaan opnemen tegen GHC. Naast het feit dat het hier om een derby gaat, zijn er nogal wat ingrediënten die het duel op voorhand nog boeiender maken. Even terug in de tijd met een artikel uit het Leidsch Dagblad, mei 2011.

Gezien het scenario vooraf was het niet al te lastig om de afloop van het duel tussen GHC en RCL (6-0) te voorspellen. GHC sleepte door de grootste seizoenszege de titel in de wacht, terwijl RCL via een omleiding mag gaan proberen de ambitie gestalte te geven.

De slotdag in de tweede klasse was ronduit absurd te noemen. GHC zou bij winst kampioen zijn, terwijl RCL in dat geval de afvallende derde periodetitel zou mogen overnemen van uitgerekend GHC. Vooraf had het er dus alle schijn van dat iedereen en alles tevreden huiswaarts zou keren na een middagje voetbal aan de Vliet.

GHC verpulverde RCL en speelde zich binnen twee seizoenen van de derde naar de eerste klasse.

GHC moest dus winnen en RCL verliezen en zo geschiedde. Uiteindelijk kwam RCL via de achterdeur de eerste klasse binnen. Komende zaterdag is een dergelijk scenario natuurlijk niet aan de orde. Sterker nog: RCL zal tot op het bot gemotiveerd zijn om een appel te schillen met de Leidse ploeg, waarbij ook nog eens de nodige spelers rondlopen die omgang hebben met hun Leiderdorpse leeftijdsgenoten. Daarbij komt dat de ploeg van Frank Bloemheuvel een oorwassing kreeg van Vitesse Delft afgelopen weekend, toevalligerwijs met een half dozijn aan doelpunten. GHC is vooralsnog de nummer vijf met 5 punten minder dan koploper Alexandria’66 dat vorige week wel voor de tweede keer verloor. Bij GHC is men echter nog geneigd om voorzichtiger in te zetten. De voorsprong op hekkensluiter Leonidas is tien punten. In de buurt van Leonidas, dat vorige week voor het eerst drie punten behaalde (winst op DSO), is FC Rijnvogels terug te vinden. Weliswaar hebben de Katwijkers zes punten meer, maar voorlopig is de twaalfde plaats nog mager te noemen. Wel werd in de afgelopen speelronde gewonnen van het sterke Delta Sport. Komend weekeinde kan de ploeg van Marchel den Haan verder oprukken door te winnen bij de rode lantaarndrager.

Tweede klasse

Roodenburg komt dit seizoen maar moeilijk tot scoren. En als het vizier wat scherper staat, zoals afgelopen zaterdag, scoort de tegenstander er nog lustiger op los. De Leidenaren verloren zo van Forum Sport met 3-6. Roodenburg is twaalfde en wil graag aansluiten bij de middenmoot. Gouda staat daar al, maar die ploeg heeft al zeven punten. Een belangrijke wedstrijd voor Patrick Kamperveen en zijn mannen. Die vlieger gaat ook op voor Oegstgeest, dat een punt minder verzamelde en pas op zes staat. MVV’27 uit Maasland doet het iets beter met elf punten, maar kan bij een nederlaag de hete adem van de ploeg van Arie van Duijn gaan voelen. Oegstgeest verloor op de vorige speeldag in blessuretijd van SVC’08.

Verlies is een woord dat in Valkenburg nog niet is gevallen. De zeges blijven echter ook wat achter, maar met een reeks gelijke spelen op het conto is Valken’68 wel keurig derde op de ladder. De achterstand op de Voorburgse koploper Forum Sport is slechts drie punten. Vorig seizoen was Forum Sport de nummer vier in 2C, terwijl Valken’68 de tegenstanders in de derde klasse ver achter zich liet. Valken’68 is al twaalf competitieduels ongeslagen!

Derde klasse

Het gaat slecht met Koudekerk. De ploeg verloor vorige week van TAVV en zakte naar de voorlaatste plaats in 3A. De voorste linie kan nog niet overtuigen en dus beloofd het bij Be Fair een lastige hindernis te worden, omdat die ploeg juist de minste tegentreffers incasseerde tot nu toe. TAVV doet het beduidend beter en heeft zich op de vijfde plaats genesteld. De ploeg van Henry Egberts won vijf keer en ging viermaal onderuit. Een gelijkspel kwam derhalve nog niet op het scorebord. De Ter Aarders ontvangen dit keer Perkouw, dat evenveel punten binnensleepte. In 3B blijft het kwakkelen met de Leidse inbreng. Wel zijn er volop geluiden over beterschap, maar de drie ploegen uit de sleutelstad zijn pas terug te vinden in de onderste helft van de ranglijst. Vv Leiden heeft de meeste punten (8) en dat zijn er elf minder dan Polanen, de naderende opponent in de Mors. Lugdunum heeft pas vijf punten en kon ook pas één keer tot de volle winst komen. Zaterdag kan een nieuwe zege wel eens in de maak zijn, wanneer het ook laaggeklasseerde Duindorp de kikkerpolder aandoet. LSVV’70 bevindt zich precies tussen de twee andere Leidse broeders. Westlandia valt tot dusverre niet mee en wellicht dat de equipe van Wim Mugge de eerste punten op het scorebord kan brengen na het uitduel in het Westland.

Vierde klasse

De topper van het weekend is die van DWO tegen Leidsche Boys. De Zoetermeerders delen de eerste plaats en de doelman van de blauwwitten werd pas zes keer gepasseerd. Leidsche Boys heeft zich ondertussen in de kopgroep genesteld en kan bij winst zelfs op gelijke hoogte komen met DWO. Blauw Zwart is de andere koploper en voor Leidsche Bys is het te hopen dat er hulp komt van een andere Leidse vereniging. Docos krijgt de Wassenaarders immers op bezoek. Docos wist DWO eerder op een gelijkspel te houden, hoewel DWO ook nog pas voor tijd scoorde. Docos zakte wel wat weg en heeft nu de achtste plaats in handen. VVSB is de laatste weken ook in mindere doen, waardoor de aansluiting enigszins verloren ging. Met GWS op het programma lijkt er wel weer eens een winstpartij aan te komen, ofschoon de Sassenheimers nog wel eens een stapje harder willen lopen tegen de (min of meer) buren. GWS scoorde pas zes keer en heeft ook pas twee luttele punten. Football Factory heeft er twee meer, maar wacht een zware uitwedstrijd bij Woubrugge. De ploeg van Jan Wouters is vierde en heeft vier punten achterstand op het ‘koningskoppel’ Blauw Zwart en DWO. UVS kan het gaatje met Oosterheem verkleinen als er gewonnen wordt in Zoetermeer. Op dit moment is de kloof vier punten. Hazerswoudse Boys wil zo zoetjes aan wel wegkomen van de onderste plaatsen en dat zal zaterdag van kracht moeten worden tegen SVOW, dat evenwel aan de beterende hand is en klom naar de zevende plaats. De volgelingen van Johan Peper klopten Woubrugge verrassend met 4-3 op de negende speeldag.

Het overzicht bij de zondagamateurs volgt later deze week. Ook op die dag staan er genoeg krakers op het programma, dat kunnen we gerust al wel verklappen. Het complete programma met alle standen en rangen is uiteraard ook te bezichtigen op deze site.