Vorige maand was ik nog te gast bij John Verschoor, de voormalige profvoetballer . Dit keer schoof ik aan bij de werktafel van Bert Jansen.  De oud-Spartaan  die liefst 13 seizoenen uitkwam voor  de kasteelclub.  Eigenaar van drukkerij Sparta (what’s in the name!) aan de Rooseveltstraat is nog immer bijzonder  gecharmeerd van het spelletje. Naast het trainen  van de f’jes van UVS volgt hij het hedendaagse voetbal  op de voet. Hij zit dan ook bijna wekelijks op de tribune om het regiovoetbal te bezoeken.

Sparta

Zijn carrière begon  voor de nu 61-jarige Jansen  gek genoeg bij VNA. ,,Het was helemaal niet gek, want bij VNA kon je al op zevenjarige leeftijd beginnen met voetbal, tja en dan is de keuze snel gemaakt. Bij de andere clubs was dat in die tijd pas bij 10 jaar’’, aldus de Leidenaar. Hij hield bij zijn entree bij VNA er wel  een gebroken arm aan over.  Na een paar jaar VNA en een jaartje LDWS nam hij de stap  naar Roodenburg waar hij snel  in de C-jeugd belandde.  Het was de opstart van een profcarrière. Eredivisionist Sparta had al snel in de gaten dat het in Leiden-Noord krioelde van de talenten. Wim Rijsbergen en Bert Jansen  waren de uitgesproken exponenten. Waar Rijsbergen met trainer Van der Meent meeging naar PEC Zwolle was het Bert Jansen die op 17-jarige leeftijd in Rotterdam neerstreek. Bert Jansen zou er nooit meer weggaan.  Hoewel  Jansen de rust zelve is en zelfs werd vergelijken met Gerrie  Mühren, beiden werden timide genoemd,  had hij op 18-jarige leeftijd toch een akkefietje met Sparta. Zijn contract met Sparta werd toen stilzwijgend verlengd (dat kon toen blijkbaar nog) en dat was tegen het zere been van Jansen.  Een goed gesprek volgde  en dat leidde er toe dat de heren  er alsnog uitkwamen.
        
Hoofdmacht 

Hij speelde vanaf 1972 tot en met 1982 uit in de hoofdmacht en kwam maar liefst uit op 285 wedstrijden. Daarmee prijkt zijn naam op de zevende plek van spelers die het vaakst voor Sparta uitkwamen. In de interne  Top 60 van Sparta is Jansens naam terug te vinden op een 38ste plaats van belangrijke spelers die uitkwamen voor SP- AR-TA.   Toch was het een tijdje ongewis op welke plek hij zou spelen. Hij begon als spits om, door toedoen van coach Jan Zwartkruis van het militair elftal, uiteindelijk te belanden op de rechtsbackpositie. Een positie die hij ook nooit zou  meer verlaten.  Het was ook een periode waarin Sparta  gewoon in de eredivisie speelde en meer in het linkerrijtje eindigde dan in dat andere rijtje. Wat wil je ook met spelers als Van der  Gijp, Van Gaal, Advocaat en Doesburg, die er toen rondliepen.   Hij kwam  ook in de 10 jaar tijd bij Sparta in de meest exotische plaatsen terecht. ,,Joh,  ik heb in Bernabeu en Nou Camp gespeeld. We ondernamen tripjes naar Haïti en Jamaica. Wat een verschrikkelijke armoede heb ik in Haïti gezien, echt onvoorstelbaar. In Hongkong speelden  we tegen een samengesteld Engels team waar we daarna werden ontvangen door de Nederlandse ambassade, het was een prachtige tijd’’, aldus  Jansen die nu nog met groot plezier terugkijkt op die tijd.

Interesse  
Toch kwam er na verloop van tijd interesse uit voor de Leidenaar. Het gerucht gonsde ook rond in het Rotterdamse maar tot een daadwerkelijke transfer naar Ajax zou het nooit komen. Wie wel  ging, was Oegstgeestenaar Wim Meutstege die het zelfs even tot international schopte.  Maar nu nog zijn er fora die beweren dat eigenlijk Ber Jansen die overstap verdiende. Boze tongen beweren ook dat het mede kwam omdat Jansen een timide uitstraling zou hebben, waardoor het nooit kwam van een switch van de havenstad naar de hoofdstad.  Ook zou Jansen op de longlist hebben gestaan van Oranje dat op het WK van 1978 als tweede eindigde. Meer dan geruchten waren het niet.  

Werk en voetbal
Wie zou denken dat Bert  Jansen er  een fullprof  carrière op nahield komt bedrogen uit.   Hij kwam al op jonge leeftijd op de drukkerij van het Leidsch Dagblad te werken,  dat toen  resideerde aan de Witte Singel. O zo makkelijk voor de sportjournalisten die voor een verhaaltje  even naar de drukkerij togen.                                                                                
Hij zou in de drukwereld blijven. Na het vertrek bij het Leidsch Dagblad begon hij voor zichzelf. Hij noemde zijn bedrijf   ‘Sparta’ omdat drukkerij Jansen al bestond  in Leiden en vandaag de dag bestiert hij dat met zijn vrouw, kinderen en enkele medewerkers.  Na zijn tijd bij Sparta bouwde hij af  bij UVS, behaalde hij zijn trainersdiploma ’s en werd  al snel vastgelegd door UVS  om daar de jeugd te trainen.  Vervolgens was  ARC het volgend station, waar hij voor 2 jaar  de hoofdmacht onder zijn hoede nam.   Hoewel hij een gewilde oefenmeester was , nam  zijn drukkerij teveel tijd in beslag om zich aan een club te binden.  Maar omdat hij een echte liefhebber was, kwam  Docos 5 (!) op zijn pad. Jansen werd verleid tot het oefenmeesterschap. Het resultaat was dat menig Docos-lid likkebaardend en kwijlend  langs de kant  toekeek hoe dat select gezelschapje onder handen werd genomen door de ex-prof.  Het leverde zelfs een kampioenschap op. We praten nu over de beginjaren van dit decennium. Momenteel  neemt hij de jongste jeugd van UVS onder handen waar onder andere kleinzoon Joey  de kneepjes van het vak worden geleerd.   Hij leert de kinderen de methode Coerver die ooit zijn trainer was bij Sparta.  Zelf zegt hij veel geleerd te hebben van coaches als Leo Steegman en Cor Brom.

Pensionering

Echt uitsluitsel geven wat hij na zijn pensionering gaat doen kon hij niet melden. .  Jansen hoopt wel dat dochter Daan zijn drukkerij overneemt waarna hij wellicht, wellicht, zich toch weer toelegt op zijn trainersloopbaan. ,,Als ik fit blijf, wie weet’’, besluit Jansen.            
Note redactie: Bert Jansen kwam tot dertien doelpunten in zijn profloopbaan. Daarmee kwam hij terecht in een rijtje met spelers als Guus Hiddink, Christian Chivu, Hans Eijkenbroek (ook zo’n doorgewinterde Spartaan), Brian Laudrup, Ton Witbaard, Jerry Simons, Thijs Libregts, Gerrie van Rosmalen en Bram Marbus (later onder meer speler bij vv Noordwijk).
    

P1000764