Bernardus (zondag, 4A) – Per half december leverde hij zijn contract in als hoofdtrainer van Bernardus na de 7-3 nederlaag op bezoek bij Roodenburg. Een maand later blikt Dennis de Jong terug op de eerste seizoenshelft van zijn ex-ploeg.

De Jong: ,,Afgelopen zomer tekende ik een contract voor één jaar bij Bernardus, nadat ik eerst bij DONK en Haastrecht had gezeten. Ik begon vol moed aan de klus en had echt wel het gevoel dat er wat te halen viel. We begonnen ook redelijk aan het seizoen, daarna zakten we in en kregen we een aantal wedstrijden een flink pak op de broek. Begin december had ik een oriënterend gesprek met het bestuur en toen heb ik aangegeven, dat het maar één jaar Bernardus zou worden. Zij bleven ondanks dat bericht gelukkig wel vertrouwen in mij uitspreken, maar die 7-3 nederlaag tegen Roodenburg, half december, was echt de druppel die de emmer deed overlopen. Dus toen heb ik gezegd dat het zo niet langer kon en heb ik mijn contract ingeleverd.’’

De nederlaag tegen Roodenburg was de aanleiding voor het scheiden van de wegen tussen jou en Bernardus, maar zijn er ook nog oorzaken aan voorafgegaan?

De Jong: ,, Ik moet zeggen dat ik op bepaalde trainingen – voornamelijk de weken voor de nederlaag tegen Roodenburg – baalde van de lage inzet, die werd getoond door sommige spelers. Dus niet qua opkomst, maar gewoon puur qua inzet en ik vind gewoon dat als je als voetballer speelt in het eerste, het vlaggenschip van een club, de speler zichzelf ook volledig moet geven op zowel de trainingen als in de wedstrijden. Ook miste ik de wedstrijdbeleving. Als basisspelers geblesseerd raken, mag je verwachten dat spelers – die net buiten het team vallen – extra gemotiveerd zijn om zo een plaats te bemachtigen in het elftal, maar dat gebeurde helaas niet en dat stoort me gewoon. De echte spirit miste ik bij het team. En dat was ook de reden, waarom ik al voor de winterstop mijn contract inleverde. Zo hield ik de eer aan mijzelf en kon Bernardus opzoek naar een vervanger, die hopelijk wel het team aan de praat kan krijgen.’’

Wat heb je sinds het vertrek bij Bernardus gedaan? En heb je nog plannen voor volgend jaar als hoofdtrainer? Zaterdag of zondag?

De Jong: ,, Ik ben op vakantie geweest met familie tijdens de feestdagen. En ik moet zeggen: dat is me prima bevallen, even lekker tot rust komen en weg van het voetbal. Tussendoor even goed nagedacht wat er mis is gegaan bij Bernardus, want ik blijf ook kritisch op mezelf. Conclusie: met mijn manier van werken lukte het niet om het eerste elftal te motiveren. Volgend seizoen hoop ik een nieuwe club te vinden in de Leidse regio. Misschien een laaggeklasseerde club uit de derde klasse met ambities of een team uit de vierde klasse. Het maakt me eigenlijk niet heel veel uit of het een zaterdag- of zondagamateurclub gaat worden, maar het makkelijkst voor mij en mijn gezin is de zondag, omdat die normaal gesproken ook altijd vrij was. Wel vind ik de randomstandigheden belangrijk bij een club, bijvoorbeeld: een goede verzorger of een goed georganiseerde jeugdopleiding. Dat heb ik wel geleerd van het afgelopen half jaar om in ieder geval meer eisen te stellen als trainer tijdens de eerste gesprekken met een club. Zo kan ik zien of de club wel ‘matcht’ met mijn manier van werken. Zolang dat niet het geval is, ga ik aankomende zomer niet aan een volgende club beginnen als hoofdtrainer. Jammer dan, maar dan ben ik een jaartje wat meer voor mijn gezin beschikbaar; ook dat is heel erg belangrijk.”

Dennis, bedankt voor het open gesprek en – mede namens Leidenamateurvoetbal.nl – wens ik je veel succes met het zoeken naar een nieuwe club!

Overigens is Derk Schoonhoven per ingang van 13 januari de nieuwe hoofdtrainer van Bernardus geworden. Aankomende zondag zal hij in de competitiewedstrijd tegen nummer laatst, Leidsche Boys, voor het eerst op de bank plaatsnemen bij de zondagclub uit Hazerswoude-Rijndijk.

Bernardus, in cijfers:

Totaal: 11-9-23-39

Thuis: 5-3-10-13

Uit: 6-6-13-26

Grootste zege: 0-2 tegen Kickers ’69 (uit)

Grootste nederlaag: 6-1 tegen FC Rijnland (uit)