27 Rijnvogels voetbalDe eerste prijzen zullen komend weekeinde worden verdeeld. Van de regionale clubs komt enkel FC Rijnvogels in aanmerking voor een presentje: de eerste periodetitel. De Katwijkers zijn de te kloppen ploeg, maar trainer Hein van Heek blijft om begrijpelijke redenen gereserveerd. ,,We zien wel hoe we er in de winterstop bij staan. Dan nog steeds eerste? Tja, dan gaan we enkel nog voor de titel. Eerst de huidige vorm maar eens vast zien te houden”, aldus de oefenmeester. De belangen voor de andere clubs zijn evenwel niet minder groot. Weg geraken uit de onderste regionen, aanhaken bij de subtop, een reeks neerzetten of de wonden schoon likken. Een vooruitblik is op zijn plaats.

 

Zaterdag

Eerste klasse

 

Vier op een rij voor GHC?

 

GHC heeft de smaak te pakken in de eerste klasse. De formatie van Dennis Olman en Kees van Tongeren (foto) won de laatste drie wedstrijden, waarbij Voorschoten’97 het laatste slachtoffer was. Door doelpunten van Mo Madani en Danny Maaskant werd afgelopen zaterdag een 1-2 overwinning weggekaapt bij de min of meer buren. Daarvoor gingen DSVP kees van tongerenen RCL er af. GHC klom door deze fraaie resultaten naar de vierde plaats en Olman was zo eerlijk om dat vooralsnog verrassend te noemen omdat hij er in augustus een hard hoofd in had gezien de tegenslag die zijn ploeg moest verwerken. Het is alom bekend dat Richard Guffens niet voor de doelpunten kan zorgen dit seizoen, maar zijn vervanger Michel Schouls bewees al diverse keren zijn waarde voor het elftal. De oefenmeester is blij met de resultaten, maar waakt voor al teveel euforie want ook tegen Voorschoten ging er nog genoeg fout. In de eerste fase van het duel had enkel Voorschoten de kansen gehad op en voorsprong. Komende zaterdag spelen de Leidenaren een uitwedstrijd bij Nootdorp en die ploeg verloor maar nipt van FC Rijnvogels, de trotse leider. De mannen van Arie van der Padt waren eerder te sterk voor RCL (5-2) en bij het uitduel met Voorschoten werd het 2-2, nadat de Nootdorpers met 0-2 aan de leiding waren gegaan. Vorig seizoen had GHC het heel moeilijk tegen de aanstaande opponent. In Leiden werd het 1-1, maar op verplaatsing moest de tricolores er aan geloven met 2-0. Nootdorp is vooralsnog ongeslagen als gastheer.

 

Drie op een rij voor RCL?

 

voetbal-leiden-RCL Gouda0018Ook RCL lijkt het ritme gevonden te hebben, gezien de twee laatste wedstrijden. Na een fletse start werden achtereenvolgens Vitesse Delft en afgelopen zaterdag Benschop in rouw gedompeld. De Leiderdorpers haperden aan alle kanten voor de pauze tegen de nummer laatst, maar na de rust gingen de remmen los en kwam er toch nog een 4-0 score uit de bus rollen. Zowel Thom Wijnalda (op archieffoto) als Nick Scheurwater waren tweemaal trefzeker. Gisteravond ging het scoren de equipe van Frank Bloemheuvel weer makkelijk af. Bij derdeklasser BZC’95 werd in de beker met 0-6 gewonnen. Voor de derde achtereenvolgende wedstrijd was Wijnalda trefzeker (2), hoewel Mitchel Jansen het nog meer op zijn heupen had met drie treffers. Tom Oude Veldhuis pikte ook zijn goaltje mee. Al met al is RCL dus aan het klimmen op de sporten van de ladder en de vraag is nu of de roodwitten de stijgende lijn kunnen vasthouden, waardoor de ploeg zich steviger kan nestelen in de middenmoot. Tegenstander SHO komt naar Leiderdorp toe en de ploeg van Jeroen Rijsdijk doet dat met een voorsprong van drie punten. Op vreemde bodem won SHO tweemaal ruim, van Benschop en BVCB, maar werd er wel onverwachts verloren van Geinoord. Steeds Hooger Oud-Beijerland staat zesde, terwijl Frank Bloemheuvel en zijn ploeg inmiddels elfde staat. RCL speelde drie keer thuis tot nu toe en dat leverde winst, verlies en een gelijkspel op. Bij winst is zeker dat RCL voor het eerst dit seizoen de top tien in zal komen. SHO werd vorig seizoen kampioen van de tweede klasse D en werd slechts eenmaal verslagen.

 

Naar boven of naar beneden kijken voor Voorschoten

 

Voorschoten’97 speelt net als afgelopen zaterdag een thuiswedstrijd. Na GHC komt nu Vitesse Delft op visite. De ploeg van Marcel de Hoogt is momenteel de nummer acht van het klassement, terwijl de Delftenaren flink tegenvallen met een voorlaatste plaats. Drie keer werd een gelijkspel bijgeschreven, maar de zoete smaak van een overwinning bleef vooralsnog achterwege. Voorschoten behaalde tot nu toe vier punten in de thuisduels, terwijl de formatie van Manuel Visser ‘op reis’ pas één punt veroverde. Opvallend is wel dat Vitesse, in het rood met zwart gestoken, de enige club is met wie FC Rijnvogels niet afrekende (2-2). De ploeg van sportpark Tanthof- Zuid kwam eerder nog uit in de hoofdklasse (seizoen 2010-2011), maar na degradatie volgde een moeizaam seizoen in de eerste klasse. Voor een achtste plaats, vorig seizoen bereikt,  zou de ploeg op dit moment tekenen. De Delftenaren zagen nogal wat spelers vertrekken en de klus van oud-DUNO trainer is dan ook pittig te noemen. ,,Op termijn wil de club weer terugkeren op een hoger niveau. Je moet niet vergeten dat Vitesse best ambitie heeft, maar als je ervoor kiest om heel veel vanuit de eigen jeugd te doen, dan weet je ook dat het best lastig wordt om hoofdklasse te spelen. De weg van de geleidelijkheid is belangrijker dan zo snel mogelijk de stap naar de hoofdklasse te maken. Natuurlijk streef je altijd het hoogste na, maar je moet wèl reëel zijn. De prioriteit ligt echt bij het proces. Als je de jeugd een kans wilt geven moet je soms inboeten en een stapje terug maken. Daarna kun je er weer twee vooruit te maken.” Voorschoten wil graag de aansluiting vinden met de subtop, maar een tweede nederlaag op rij zou betekenen dat er eerder naar beneden gekeken zal moeten worden. Voorschoten kwam op dinsdagavond uit voor de beker en dat avontuur zit er op nadat er verloren werd in de strafschoppenserie bij Olympia, een tweedeklasser op de zondag.

 

Periodetitel voor het oprapen voor de Vogels

 

Joey ZandbergenFC Rijnvogels kwam afgelopen weekend beduidend minder voor de dag, maar averij bleef voor de zesde achtereenvolgende keer uit. In de slotminuten werkte Joey Zandbergen (foto), die in grote vorm verkeert, de 1-0 binnen tegen Nootdorp. De Katwijkse ploeg heeft ’s-Gravenzande en Delta Sport nog aan het ben hangen (verschil is drie punten, red.), maar het gat met de nummer vier is al zes punten. Daarachter bevindt zich Spijkenisse, de tegenstander van komende zaterdag. De kloof is zeven punten, waarbij wel aangetekend moet worden dat de ploeg van Hein van Hek eenmaal meer in de wei kwam. Duidelijk mag zijn dat de roodwitten andermaal hele goede zaken kunnen doen wanneer er een driepunter kan worden bijgeschreven. Bij en gelijkspel heeft FC Rijnvogels in elk geval een periodetitel op zak. Vorig seizoen kregen de toeschouwers op de Kooltuin geen minuut rust, want het onderlinge treffen was toen boeiend van minuut één tot de slotminuut. De thuisploeg won met 5-3 door doelpunten van Marciano Weidum (2, nu speler van Vitesse Delft), Carl Krayenoord en de vertrokken Michael Miranda. De Katwijkers strijden vooralsnog op twee fronten, want gisteravond werd er gewonnen in een, weinig verheffende, bekerwedstrijd (zie verslag elders op de site). Rijnvogels heeft na de overtuigende start van het seizoen al twaalf punten meer in de wacht gesleept dan vorig seizoen na zeven duels.

 

Zondag

 

Eerherstel bij hekkensluiter voor FC Boshuizen?

 

Jeffrey LoozenFC Boshuizen likt de wonden. Zondag ging het alweer mis tegen UVS, waarbij de thuisploeg een 1-0 voorsprong verspeelde. De ploeg van Mario Koswal bleef sprakeloos achter, nadat Mats van der Poel in de slotminuut Jeffrey Loozen (foto) klopte. Over de wedstrijd werd veel nagepraat, niet in de laatste plaats vanwege de gemiste kans bij en stand van 1-0. Rafik El Ousrouti zal er slecht van hebben geslapen. Toch kan de ploeg aan de kade niet te lang stil staan bij de nederlaag, want de achterstand op koploper VOC bedraagt al zeven punten en meer schade moet hoe dan ook vermeden worden de komende weken. Wat dat betreft zouden de geelblauwen een ideale tegenstander kunnen treffen in de achtste speelronde. De Leidenaren gaan op bezoek bij RKDEO, dat nog geen enkel punt op het scorebord kreeg. Thuis werd er wel telkens gescoord, maar de tegenstander deed daar iedere keer een schep (je) bovenop. UVS won onder meer met 1-2 in Nootdorp. RKDEO promoveerde aan het einde van vorig seizoen naar de eerste klasse en dat was een primeur voor de club. Na zeven duels is de vraag echter al of het niveau te hoog gegrepen is. Boshuizen heeft na gisteravond gen bekerverplichtingen meer, want op eigen veld werd verloren van hoofdklasser Excelsior Maassluis (0-2). De doelpunten werd gescoord door Leandro Amarello en Osama Rashid. De laatste uitwedstrijd van FC Boshuizen ging overigens verloren bij Neptunus/Schiebroek. De hoogste tijd dus voor een winstpartij voor de nog wel zo goed gestarte equipe van Koswal.

 

Gaat UVS nu doorpakken?

 

Jesper NeuteboomUVS heeft weer kleur op de wangen gekregen na de voorbije dagen. Na de teleurstellende nederlaag op eigen veld tegen Nieuwerkerk ziet de wereld er weer anders uit voor de kikkerpolderploeg. In de gong werd gewonnen van FC Boshuizen, terwijl een minuut of twintig daarvoor het hoofd al op het hakblok lag. De blijdschap was groot en daar kwam na zondag nog een succesje bij. Schipluiden werd uit de beker geknikkerd, hoewel de blauwwitten wel strafschoppen nodig hadden om zo ver te komen. De Leidse derby van afgelopen zondag sprak vanzelfsprekend meer aan en vooral het optreden van jongeling Sven Verlaan sprak tot de verbeelding. Omdat routinier Joeri Onderwater elders zijn rust pakte, kreeg Jesper Neuteboom (foto) in het centrum gezelschap van de A1 speler en dat pakte prima uit. Ook de invalbeurt van Mike Parami was hoopgevend te noemen, waarbij UVS er weer eens blijk van gaf meer dan voldoende talenten in huis te hebben. Daarnaast beschikt de ploeg van Paul van der Zwaan over een duveltje in een doos. Mats van der Poel kwam over van topklasser Katwijk en kan zich voetballend gezien niet bepaald onderscheiden. Zijn torinstinct maakt vooralsnog echter veel goed. In niet minder dan vier duels was de rossige aanvaller beslissend, waardoor UVS ondertussen op gelijke hoogte is gekomen met stadgenoot FC Boshuizen. Komende zondag wacht de volgende klus. Op eigen terrein moet UVS het wisselvallige PFC zien pootje te lichten. De ploeg uit de gemeente Geervliet verloor onder meer van koploper VOC, speelde in een ‘korfbalduel’ met 5-5 gelijk bij SJC en won recent van Neptunus/ Schiebroek, dat eerder met de punten aan de haal ging aan de Oegstgeesterweg. PFC heeft vooralsnog pas zes punten en dat zijn er zes minder dan UVS tot op heden bij elkaar sprokkelde. UVS mag de vraag invullen in hoeverre de zege op FC Boshuizen waardevol is geweest.