artikel image Roodenburg 2artikel image lugdunumVanzelfsprekend werd er na het laatste fluitsignaal uitvoerig gesproken over de stadsderby tussen Roodenburg en Lugdunum. Het verslag van deze wedstrijd werd eerder vandaag al geplaatst, maar onze redactie nam ook nog even de moeite om een geluid op te vangen van beide kanten. Gionanni Koelink en Patrick Heijmans namens Roodenburg en Martijn van Leeuwen over de met 4-1 door Roodenburg gewonnen titanenstrijd.

 

Koelink, spelend in het hart van de defensie in Leiden-Noord, was zondagavond nog hoorbaar blij over de ruime overwinning. ,,We moesten winnen omdat we mee willen doen in de tweede periode. Natuurlijk ook voor de reguliere ranglijst, maar we werken in stapjes. Bovenal was dit toch wel de wedstrijd van het seizoen. En als je die dan zo wint en je hebt de aansluiting te pakken dan ben je blij, dat mag duidelijk zijn.”

 

Koelink begon als vijfjarige bij Lugdunum, om daarna te verkassen naar buurman UVS. Vanaf het tweede jaar D werd hij vier keer per week heen en weer gereden door zijn vader naar Quick Boys. Tot de B-jeugd ging het goed, maar de concurrentie werd hem te machtig. Toen Ron de Roode de A1 van UVS onder zijn hoede nam, keerde Koelink terug naar de andere blauwwitten. Hij speelde af en toe mee in het tweede en met onder 23, om vervolgens na veel plezierige voetbaljaren terecht te komen bij Boshuizen. Daar bleef zijn vreugde uit en kwam Voorschoten’97 vervolgens op zijn pad. Na dus al de nodige omzwervingen werd hij door maatje Mario van der Pluym gestrikt voor Roodenburg en met die laatste overstap heeft hij zijn plek gevonden.

 

,,Het is een hechte groep hier en over de gezelligheid valt ook niet te klagen. Ik heb mijn plaatsje veroverd en ik wil met deze club meedoen om een prijs. Wij scoren vrij makkelijk en met de overwinning op Lugdunum hebben we ons wat los kunnen maken van de ploegen achter ons. Deze zege heeft natuurlijk enkel pas zin gehad als we ook van Oegstgeest winnen komende zaterdag. Dan heb je een kopgroep en dan moeten we de aanval openen op de nummers 1 en 2. Be Fair en Floreant gaan echt wel punten verspelen. Afgelopen week hadden we een goed gevoel over Lugdunum en dat hebben we waar gemaakt, hoewel we best ook moeilijke momenten hebben gehad.”

 

Zijn trainer, Patrick Heijmans, was niet minder uitgelaten dan zijn pupil. Vooral over de tweede helft was de coach erg te spreken. ,,Daarin hebben we nauwelijks nog wat weggegeven en is Lugdunum niet meer in de wedstrijd gekomen. Dat was voor de rust wel anders. Vooral in het begin waren we overal net een stap te laat en lieten we de kaas van ons brood eten. Erg vreemd, want de staf had nadrukkelijk aangegeven fel te starten. Als je Lugdunum laat voetballen, heb je een probleem. Gelukkig was de eindpass bij Lugdunum niet goed, want anders waren we al serieus in de problemen geweest. En ik moet Mario een groot compliment geven. Hij pakte vlak voor rust een wereldbal anders is het 2-2 en krijg je een andere tweede helft. Het was een leuke Leidse voetbalmiddag en beide ploegen kregen ook de nodige complimenten. Het publiek had plezier en daar doen we het ook voor natuurlijk. Of Lugdunum is uitgeschakeld? Nee, daar geloof ik niks van. Je moet ze nog niet afschrijven voor een prijs. Boshuizen had vorig seizoen veertien punten voorsprong. Je weet hoe dat is geëindigd.”

 

Bij winnaars horen ook verliezers en Martijn van Leeuwen zat dit keer bij de verliezende ploeg. De aanvaller trok meteen het boetekleed aan (zie daarover ook het verslag, red.).

 

,,Ik baalde enorm van mijn fout waar de 1-0 uitkwam. Ik vond dat we veruit de betere waren in de eerste helft. Door knullig balverlies van mij kwamen we achter en toen was hun angst ook weg. Eigenlijk heb ik ze in het zadel geholpen. Dat is anderen ook al regelmatig gebeurd dit seizoen bij Lugdunum en nu ben ik zelf de klos. Jammer, want voetballend gezien deden we het voor rust zoals zo vaak in wedstrijden prima. Gelukkig kon ik mijn fout wel wat wegwerken met mijn goal, maar even later was het toch weer 2-1 omdat we teveel ruimte weggaven.”

 

In de tweede helft kon Lugdunum zoals gesteld niet veel meer uitrichten, maar Van Leeuwen was toch niet ondersteboven van de andere Leidse club. ,,Ze hebben veel prima spelers, maar ik kan nu ook weer niet zeggen dat ik een hoge pet van ze op heb. Die linksbuiten was heel goed en Rian Rosier is heel gevaarlijk, dat wel. Drie goals hebben ze echter van ons cadeau gekregen. Dat is eigenlijk ook het verhaal van ons dit seizoen. Voor mijn gevoel heb ik nog geen tegenstander gezien waartegen we hadden hoeven te verliezen, maar we staan toch dikwijls door eigen toedoen op een achterstand. Al diverse keren hadden we vier of vijf goals nodig om te winnen, dus dan gaat er iets niet goed. Ik vind wel dat Roodenburg en Lugdunum het meeste voetbal laten zien en voor de rest vind ik het vooral vechtvoetbal in deze klasse.”

 

Van Leeuwen wilde niet te lang stil staan bij de ruzie die recent plaatsvond, waardoor hij werd gewisseld en de wegen leken te scheiden.

 

,,Er zijn wat dingen gebeurd, maar er is bij elk club wel eens wat. Er staat een streep onder en daarmee is de kous af. Ik moet me misschien minder druk maken. Ik heb er moeite mee dat dezelfde dingen steeds fout gaan, maar anderzijds moet ik me realiseren dat het maar om voetbal gaat. Er zijn zoveel belangrijkere zaken waar het echt om draait. Ik moet gewoon mijn stinkende best doen en proberen het verschil te maken. Of ik bij Lugdunum blijf? Dat zie ik aan het eind van het seizoen wel. Ik weet nog niet wat de club wil. Vooralsnog valt ons seizoen toch weer tegen, net als vorig seizoen. Een groot gedeelte van onze tegendoelpunten kwamen tot  stand door onze eigen fouten en dat moet anders. Toch denk ik nog steeds dat deze ploeg nog voor de derde periode kan gaan. Wij proberen altijd te voetballen. Sterker nog, we hebben niet eens spelers voor de lange bal. We krijgen ook veel complimenten. Als dat nu straks ook nog eens veel punten oplevert, kan het nog goedkomen. Vorig seizoen lukte het ook om uit geslagen positie nog de nacompetitie te halen. En die klasse was zwaarder dan nu het geval is. Dus schrijf maar op dat ik nog alle vertrouwen heb, ook al klink ik nu wat somber. Maar ja, een dag na het verlies tegen Roodenburg voelt het niet top.”