Valkenburg- Vier weken voor de start van de competitie zeggen oefenpotjes doorgaans nog weinig over de status van een nieuw te vormen elftal. Zo is het ook niet reëel om al teveel conclusies te trekken na het sparren van Valken’68 en UVS afgelopen zaterdag. De Leidse eersteklasser ging met 4-3 onderuit.

De van Ter Leede overgekomen en op het oude nest teruggekeerde trainer Paul van der Zwaan had een week na de eerste ontmoeting met zijn spelers twee elftallen meegenomen en wilde op deze wijze een eerste inzicht krijgen in de verrichtingen van zijn manschappen.

Daarbij dient te worden aangetekend dat smaakmaker Jochie Sebrechts nog ontbrak vanwege vakantie en dat Elroy Lammers, de voorbije seizoenen nog actief bij topklasser Katwijk, thuis op nieuw leven zat te wachten. Jesper Neuteboom (geblesseerd) en Raymond van Es (werk) waren eveneens afwezig.

Op het laatste moment voegde Qendrim Gashi zich wel bij de selectie. De jongeling kwam in de jeugd al eerder uit voor UVS en maakte vorig seizoen zijn debuut bij Helmond Sport in de Jupiler League. Bij het eerste duel, overigens op kunstgras en niet op het hoofdveld van de Valkenburgers, vielen twee nieuwe spelers meer op in de eerste helft. Mats van der Poel oogde wat onwennig in de punt van de aanval, maar was er wel tweemaal als de kippen bij om een steekpass van Tahir Akhamrane en later een puntgave voorzet van Donovan Valies op waarde te schatten. Het deed Van der Zwaan deugd dat de aanvaller meteen invulling gaf aan zijn taak om doelpunten te gaan maken, om zo onder meer het vertrek en de productiviteit van Tommie Bekooij (hij verkaste naar Quick Boys, red.) tegenwicht te bieden.

Valies, de voorbije twee seizoenen nog uitkomend voor het Amsterdamse DWS, liet in zijn debuut ook al iets van zijn mogelijkheden zien en UVS kan gaan profiteren van zijn snelheid. ,,Dat is een wapen van mij en ik heb al gezien dat er hier genoeg prima voetballers rondlopen, die mij in stelling kunnen brengen. In de eerste helft ging het bij vlagen al best aardig en ik snap best dat de visie heerst dat we dit seizoen moeten mee kunnen strijden om de bovenste plaatsen.”

UVS legde ook een hogere balcirculatie op de mat en leidde halverwege met 0-2. Na de pauze kregen de blauwwitten met elf nieuwe spelers een compleet ander gezicht en overrompelde Valken’68, dat er in de breedte zonder meer op vooruit is gegaan, de tegenstander regelmatig. Andries Wendt wist het al wel nadat zijn ploeg plotseling op 3-2 was gekomen. ,,Nou Paul, jij bent er al uit.”

De Noordwijker doelde daarmee uiteraard op het grote verschil tussen wat hij zag tussen de beide door Van der Zwaan gekozen teams. Het deerde William van Voorbergen, Joeri Driebergen, Gerco de Koning en Sven Boonstoppel niet om de pijnpunten aan Leidse zijde aan te stippen. Enkel Ferry Kort deed nog iets terug.

Voor de beide trainers was het resultaat nog niet veelzeggend, maar in een vroeg stadium vielen voor Van der Zwaan al behoorlijk wat puzzelstukjes in elkaar. Een vroegtijdig oefenpotje kan toch best nuttig zijn.

Basisopstellingen:

Valken’68: Van der Nagel, Binnendijk, Noort, L. Kuijt, Haasnoot, Verkade, J. van Voorbergen, Varkevisser, De Vries, De Mooij, Kromwijk.

UVS: Van de Burg, Berdai, Menken, Onderwater, Hermenet, Van der Weijden, Westdorp, Akhamrane, Valies, Mink, Van der Poel.

Bron: Leidsch Dagblad/ HK