ts rijnvogels(Zaterdag, 1B)- Rijnvogels-trainer Hein van Heek was na afloop van het toch wel moeizaam gewonnen duel van de rode lantaarndrager Benschop wel in z’n nopjes met de drie punten, maar zijn eerste reactie behoefde geen nadere uitleg. ‘Ook lelijke wedstrijden moet je kunnen winnen’, was het korte en bondige commentaar. De Leiderdorpse coach in Katwijkse dienst had hiermee in het kort samengevat wat er op de kunstgrasmat in het landelijke dorp door de koploper was neergelegd.

 

Zoals de vochtige grauwsluier over het knusse sportpark hing, zo zou ook deze wedstrijd kunnen worden afgeschilderd. Al had het er in de eerste twintig minuten nog niet de schijn van dat het een matige vertoning zou worden. De Vogels namen het initiatief, hadden een goede grip op het middenveld en het leek een kwestie van tijd alvorens de Katwijkse openingstreffer zou vallen. Doelman Kevin van Beuningen voorkwam deze door een inzet van Thomas Dijk met een reflex tot hoekschop te verwerken. De Katwijkers, ‘zakelijk spelend’  zoals Van Heek het uitdrukte, bleven de bovenliggende partij en de thuisclub kon niet anders dan zich te beperken tot verdedigen. Hetgeen echter niet wegnam dat een afgemeten voorzet van Thomas Dijk door clubtopscorer Mitchel Beijersbergen had moeten worden verzilverd, maar de kopbal belandde recht in de grijpgrage handen van Van Beuningen.

 

Beijersbergen was overigens toch niet gelukkig in de afronding was, zag eerst een (te gehaast) schot over vliegen en later een ultieme mogelijkheid tegen de lat belanden om vervolgens de rebound in de handen van de Benschop sluitpost te zien eindigen. Het had de gelijkmaker kunnen zijn. Want na de zeer acceptabele openingsfase van de rood-witten zakten zij weg en kreeg te thuisclub zowaar enkele mogelijkheden. De eerste gevaarlijke uitval werd door een attent uitlopende Peter Messemaker genivelleerd  maar toen kort daarna Steven Klomphouwer even werd vrij gelaten bedacht deze zich geen seconde en zond het leer naar de verre  hoek. Daarmee de gastheren op een onverwachte voorsprong brengend.

 

Het ontbeerde aan snelheid en finesse aan Rijnvogelzijde om de zaken recht te trekken. Zakelijk voetbal, balletje breed, balletje terug, het verrassende element ontbrak. Toch was de gelijkmaker een lichtpunt onder de grauwe hemel. Bas Mourits – degelijk bewaakt – vond met een subtiel passje de mee opgekomen Yuri  van Es en deze bracht met een beheerst stiftje de balans voor de thee weer in evenwicht.

 

Eerder in dit seizoen volgde er na een matige eerste helft een betere tweede, maar met deze traditie kon niet worden gebroken. De Vogels staken niet in hun zondagse veren al had een snelle 1-2 wellicht voor wat meer lucht gezorgd. Thomas Dijk vergat deze van dichtbij te verschaffen door (weliswaar uit een moeilijke, doch kansrijke situatie) over te knallen en daarmee de thuisclub in de race houdend. De 1-2 van Yuri van Es kwam vervolgens uit de lucht vallen. De nummer tien aarzelde geen moment toen hij het leer voor zijn voeten kreeg na een bekeken tikje van Bas Mourits. Voor de twee keer mocht de kansloze Van Beuningen vissen en Van Es zich laten bejubelen na een ditmaal snoeiharde treffer.

 

De thuisclub knock-out en de Vogels verder naar een ruimere marge fladderend? Het had zo maar gemoeten maar Bas Mourits liftte van drie meter de bal over. Het had maar weinig gescheeld of dit scenario kon worden geschrapt. Met dank aan Mathieu Oudshoorn die een afgemeten voorzet in het zijnet joeg daar waar de supporters van de thuisclub al juichten. Maar een stief kwartiertje voor tijd maakte Mitchel Beijersbergen aan alle onzekerheid een einde. Uit een onverwachte situatie joeg hij uit de moeilijkste kans voor hem de bal dan toch eindelijk in de touwen (1-3) en daarmee de Katwijkse zege veilig stellend. Een zege zonder glans. ‘Maar wel goed voor drie punten’, relativeerde Hein van Heek na afloop terecht.

 

Opstelling: P. Messemaker, J. Zandbergen, E. Schoneveld, S.Schaafsma, W.van Wijk, P.van den Breggen, S. van der Horst, Y.van.Es,  M.Beijersbergen, B.Mourits, (85. C.Krayenoord), T.Dijk (69. N.Hogewoning).

 

Piet van Kampen