ts-uvs(Zondag, 1B)- UVS startte dit seizoen met een koude motor. De blauwwitten kregen de boel vervolgens flink aan de praat, maar staat na het verloren duel met Excelsior’20 geparkeerd aan de kant van de weg. In een allerbelabberdst duel gingen de Schiedammers aan de haal met drie punten, waardoor de Leidenaren de kopgroep weer kwijt zijn. Zowel trainer Paul van er Zwaan als routinier Jesper Neuteboom waren aangeslagen door de wanvertoning. De verdediger liet er zondagavond geen gras over groeien in zijn bewoordingen.

 

Jesper Neuteboom,,Dit was met afstand de slechtste pot van het seizoen. Dat je slecht speelt kan gebeuren, maar zorg er dan voor dat je in elk geval een punt pakt. Zeker op eigen veld en zeker ook tegen een niet al te beste tegenstander. Op de een of andere manier waren we echter niet in staat om een punt over de meet te trekken en daar ben ik goed ziek van, ja.”

 

De lange verdediger speelde in het centrum met jongeling Sven Verlaan, een lichtpuntje zondag in de kikkerpolder. Joeri Onderwater was doorgeschoven naar het middenveld en voor het overige kon UVS weer beschikken over een grotendeels fitte selectie, waarbij de van Katwijk overgekomen Elroy Lammers weer aansloot en later in het duel zijn minuten na weken van afwezigheid weer mocht pakken. Het leek er echter op dat UVS ook met vijftien man op het veld niet had gescoord.

 

,,We hebben heel weinig kansen afgedwongen. En het zag er geen moment naar uit dat we zouden scoren. Het liep werkelijk van geen kant en hoewel we na de 0-1 achterstand meer aanvallend gingen spelen, hebben we ook nauwelijks gevaar kunnen stichten.”

 

Voor de pauze kopte Tahir Akhamrane nog nipt naast en claimden de Leidenaren een strafschop, omdat Jochie Sebrechts een duw kreeg in de zestien. De scheidsrechter die zijn fluit wel heel vaak naar de mond bracht, zag er geen overtreding in en dus moest UVS het van andere momenten hebben. Die bleven echter uit.

 

,,Dit was een fysiek sterke tegenstander en als wij het voetballend niet kunnen brengen dan moeten we dus mee in de strijd. Het is alom bekend dat wij dan geen ploeg hebben met spierballen en dat wordt nu eenmaal wel eens gevraagd. Het is leuk hoor om techniek op de mat te leggen, maar als de situatie daarom vraagt moet het anders. Voor mij is dat op zich niet zo’n punt, want ik moet het juist van de arbeid hebben. Helaas gaven bepaalde spelers niet thuis toen er dus wat anders werd gevraagd in de wedstrijd dan tikkie-takkie. Hoewel Joeri op het middenveld speelde, hadden we daar nog steeds een mannetje tekort. Een speler met body en stootkracht. Maar goed, die hebben we er niet tussen lopen. Dus dit is het en hier moeten we het mee doen.”

 

Waar UVS onlangs nog ‘dubbel gemotiveerd’ aan de start verscheen bij FC Boshuizen, zoals Neuteboom dat omschreef, zakte UVS nu door de ondergrens heen. Het gevolg is een verval naar plek acht op de ranglijst en een dramatische start in de tweede periode. Na de nederlaag bij SJC nu dus een uitglijder tegen Excelsior. Enkel de derde periode kan het seizoen van UVS nog van kleur voorzien. Een sombere constatering zo rond medio november.

 

,,Ik was even niet op de hoogte van het feit dat dit ook voor de tweede periode was. Tja, dat is een heel slecht begin. Eigenlijk onvoorstelbaar, want we gingen een tijdje zo goed. Er moet nu een nieuwe serie worden neergezet, want anders kunnen we het seizoen inderdaad al vroeg als verloren beschouwen. Op zich heb ik ook nog vertrouwen, want Elroy komt terug van een blessure en zijn terugkeer is voor ons belangrijk. De pieken en dalen moeten er snel uit.”

 

In de stem van Neuteboom klinkt wel aarzeling wanneer het over de nabije toekomst gaat. Kan UVS het tij wel snel keren is de vraag. En wat moet er anders?

 

,,Iedereen heeft zijn eigen verwerking van een verloren wedstrijd. Maar wat ik mis bij een enkeling is dat ze flink de ziekte in kunnen hebben van een nederlaag. Nu werd er na de wedstrijd even kort nagepraat en vervolgens weten er een paar niet hoe snel ze de kantine in moeten gaan om Feyenoord te zien op het grote scherm. Daar kan ik dus met mijn pet niet bij. Ik ben gewoon ziek van een nederlaag en dat duurt ook een aantal dagen. Onze trainer heeft dat ook bijvoorbeeld en dat zou ik graag bij een aantal anderen ook zien. Ik ben na afloop in de fysioruimte gaan zitten, met Joeri. Zo’n vertoning moet je verwerken. Ik wel tenminste. Ik vind het onbegrijpelijk dat er spelers zijn waaraan je niet kunt zien of ze hebben gewonnen of verloren. Natuurlijk hoef je elkaar niet op de bek te rammen, maar het samen verwerken is belangrijk en we moeten leren van onze fouten. En dat waren er tegen Excelsior heel erg veel.”

 

Van der Zwaan beleefde als liefhebber ook een uiterst beroerde middag. Samengevat kwam hij tot een pittige conclusie. ,,Op mentaal, tactisch, technisch en fysiek vlak zijn we door de ondergrens gezakt. En individueel al evenzo. Het was schandalig slecht.”