nabeschouwing167x60(Zaterdag,4A)- Het was smullen zaterdagmiddag aan de Vliet. Leidsche Boys en Hazerswoudse Boys streden om de eerste plaats (zie eerder geplaatst verslag) en dat ging gepaard met heel fatsoenlijk voetbal, ladingen energie, wilskracht en overgave. Opgeven was er echter niet bij. Leidsche Boys won terecht, maar moest zelfs na de 3-0 voorsprong alert blijven. Hazerswoudse Boys gaf niet op en dat was te prijzen. Voorlopig heeft Leidsche Boys de koppositie weer terug, nadat het weggevallen SV Wassenaar even zorgde voor een nummer 1 positie voor de ploeg van Manfred van den Bosch.

 

Leidsche Boys deed in de beginfase denken aan een tsunami en binnen een tiental seconden kon Pieter de Ruiter zich bukken om de bal uit het net te halen. Ismael Housny was de ‘dader’. De aanvaller: ,,Ja, we waren erg gretig en die 1-0 was lekker. Het is mij al eens eerder gelukt om zo snel te scoren. We wisten dat we moesten winnen omdat zij anders een gaatje zouden hebben. Wij hadden immers al verloren van Woubrugge en omdat zij hun nederlaag kwijt waren geraakt door de streep door hun resultaat tegen SV Wassenaar, konden we ons niet veroorloven om te verliezen. Na de 1-0 zijn we gemotiveerd doorgegaan en daar was ook de 2-0 een gevolg van.”

 

Ismael HousnyHousny (foto) is dit seizoen pas later aangeschoven bij de selectie, want hij wilde een paar maanden rust pakken. In oefenduels tegen RCL en Lugdunum toonde hij zich al meerdere keren trefzeker en nu stond hij dus aan de basis van een voor Leidsche Boys prima verlopen middag. ,,Ik heb ook een tijd als links-en rechtshalf gespeeld, maar nu mocht ik dus weer in de spits spelen. Leroy (Brooks, red.) was er nu niet bij en ook de snelheid van Sandjai Gajadien konden we niet benutten vanwege afwezigheid. Toch stond er nog een prima ploeg en we hebben er een leuke pot van gemaakt.”

 

Leidsche Boys wordt gezien als een voorname kanshebber voor de titel, uiteraard niet in de laatste plaats door de inbreng van Tim de Cler en Houssin Bezzai. Toch toonden tal van andere spelers aan dat zij het team ook veel beter maken dan in de voorbije jaren. Zo leidde Khalid Maayad zijn verdediging, zaten Rachid Oulgout en Youssef Ait Blal bovenop hun tegenstander en toonde Tobias Schaafstra aan zowel in verdedigend als aanvallend opzicht een meerwaarde te zijn. Het speelse middenveld met Youssef Mizab naast de genoemde ex-profs had de zaakjes goed voor elkaar en Bilal Karasahin is een aanspeelpunt voorin. Van den Bosch: ,,Aan die tien (Karasahin dus) kan je wel een bal kwijt. Andere spelers konden zo prima aansluiten en daar hadden we het moeilijk mee, vooral in de eerste helft. Het had zomaar 4-0 kunnen staan, maar anderzijds misten wij bij 1-0 een dot van een kans en kregen we voor rust ook al wat kansen.”

 

Na de rust kreeg Leidsche Boys het zichtbaar moeilijker. Henk de Cler: ,,Dat spreek ik niet tegen. Maar dat was ook wel te verwachten. Wij kunnen al anderhalve maand niet of nauwelijks trainen. De sportstichting heeft het veld regelmatig afgekeurd. En we kunnen bijna nergens anders terecht. Afgelopen donderdag konden we een strookje benutten op het complex van GOL Sport. Niet bepaald ideaal. Echt een vervelende situatie want er wordt wel contributie betaald. Hopelijk komt er hier snel kunstgras. Je zag in het laatste halfuur dat we de controle verloren. Conditioneel kon Hazerswoudse Boys meer aan, maar zij kunnen vast meer trainen. Hoe dan ook was ik blij met deze tegenstander. Zij wilden ook voetballen en dat ligt ons veel beter. Daardoor kwam er veel ruimte en daar weten wij wel raad mee. Enkel hadden we voor rust al meer zaken moeten doen. We hebben het diverse keren al lastiger gehad met een ploeg die enkel wilde tegenhouden. Dan ben je voor tachtig procent in balbezit, maar kom je niet verder dan 2-1 of zo. Hazerswoudse Boys beviel me wel, ja.”

 

Dat zal niet anders zijn geweest voor de belangstellenden bij deze topper. Van den Bosch: ,,Er staat een leuk team. Er zijn zes jeugdspelers doorgeschoven, waarvan er nu vijf mee speelden. Ze doen het goed. Zeker over de tweede helft kan ik heel tevreden zijn. We bleven ervoor gaan en met wat meer scherpte hadden we misschien nog dichterbij kunnen komen. In de eerste helft hebben we teveel ontzag getoond. Ik heb wekelijks een keuze en dat is wel eens anders geweest bij deze club. Ik denk wel dat we zo onderhand kunnen stellen dat we bovenin mee kunnen doen. Dat is wel boven verwachting, ja. We hebben er drie jaar voor uitgetrokken om een stap omhoog te maken dus we werken ergens naar toe. Maar goed, als er wat te halen valt dan gaan we daar voor.

 

De Cler tenslotte: ,,Wij moeten nog wel leren meer geduld te hebben. Soms willen we te graag en jagen we op elke bal op de helft van de tegenstander. Onzin. Daar kunnen ze niet scoren en het kost kracht. Ik zei al dat we weinig kunnen trainen dus dan moet je op zaterdag wat slimmer omgaan met de energie. Rust pakken en dan weer er bovenop. Maar we kunnen tevreden zijn met het resultaat. Eigenlijk ben ik er wel van overtuigd geweest na de speedstart dat we het zouden redden. Jammer alleen dat we de klus niet eerder op slot hebben kunnen gooien.”