Het zijn de talenten, met veel doorzettingsvermogen en geluk, die uiteindelijk doorbreken op het hoogste niveau en in het echte profleven belanden. Direct via BVO’s, via een amateurvereniging of via een andere weg. Twee bekende voorbeelden, om er wat te noemen, uit de Leidse regio zijn Dirk Kuijt en John Heitinga. Zij werden plotseling een professional en konden van voetbal hun werk maken, maar hoe zouden ze het momenteel doen in het profvoetbal? In de rubriek ‘Van amateur naar prof’ volgt de redactie wekelijks de profs uit de Leidse regio. Dit keer een terugblik op de interlandperiode en de duels in de Jupiler League.

 

De enige regiogenoot die afgelopen week op internationaal niveau voor zijn land uitkwam, was Dirk Kuijt. De spits van Oranje en Fenerbahçe kwam vrijdag jl. als invaller in het veld in de met 8-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Hongarije. Hij verving in de 61e minuut Robin van Persie, die goed was voor drie doelpunten en tot man van de wedstrijd werd uitgeroepen. Vier dagen later was Kuijt wederom de vervanger voor Van Persie, die in de rust geblesseerd uitviel. De Katwijker had dit maal wel een belangrijke rol. Bij het doelpunt van Wesley Sneijder (0-2) tegen de Turkse nationale ploeg was hij aangever bij een prachtige combinatie door het centrum. Ricardo van Rhijn en John Heitinga, die in het recente verleden voor Oranje uitkwamen, zaten niet bij de selectie.

 

Garry Mendes Rodrigues, ex FC Boshuizen,  speelde weliswaar niet voor de nationale ploeg van de Kaapverdische eilanden, maar hij kwam wel in actie namens zijn ploeg Levski Sofia. In het bekerduel met Pirin Gotse Delchev was de oud-speler van FC Boshuizen twee maal (0-2 en 0-4) trefzeker. Mendes Rodrigues hielp daarmee zijn ploeg aan de overwinning (0-5).

 

In de Jupiler League wist Randy Wolters weer eens te winnen met VVV-Venlo na vijf competitieduels zonder winst. In Oss werd afgelopen zaterdag de plaatselijke voetbalvereniging met 2-1 aan de kant gezet. Wolters speelde de gehele wedstrijd.

 

Stanley Elbers (Helmond Sport) won eveneens een uitduel met zijn ploeg (3-2). De voormalig speler van UVS werd zondagmiddag vlak voor tijd bij een 2-2 stand gewisseld in de wedstrijd tegen Telstar. Nota bene zijn vervanger, Dave Nieskens, bezorgde vier minuten in de blessuretijd de Helmondenaren de winst. Regiogenoot en tegenstander van Elbers, Cor Varkevisser (keeper bij Telstar), zal dus ongetwijfeld moeilijk geslapen hebben die avond.

 

Wesley de Ruiter was een dag later ook niet gelukkig. De doelman, die met FC Den Bosch één van onder staat op de ranglijst, verloor in eigen huis van MVV (2-0). Dat betekende alweer de derde nederlaag op rij in competitieverband voor Den Bosch en De Ruiter.

 

Sven Verlaan (oud-UVS, nu Jong FC Twente) en Hulst (oud-RCL, nu De Graafschap) kwamen dit seizoen nog niet actie voor hun ploeg. Verlaan zat overigens 30 september jl. tegen Jong PSV (2-1 verlies) wel voor het eerst op de bank.

Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl