Komende zaterdag wordt de eerste periode afgesloten in deze klasse. De prijs, de periodetitel dus, is al in het bezit van DoCoS, maar alle ploegen azen natuurlijk wel op de eerste winst van 2013. In deze ronde staan er twee Leidse derby’s op het menu, waarbij periodewinnaar en lijstaanvoerder DoCoS op bezoek gaat bij UVS.

 

DoCoS verspeelde nog geen enkel punt op vreemde bodem en met achttien punten uit zes wedstrijden mag duidelijk zijn dat UVS in blakende vorm zal moeten verkeren om voor een verrassing te kunnen zorgen. Vorig seizoen finishten de ploegen op 2-2, maar met dat resultaat zal de ploeg van Joop Lankhaar dit seizoen geen genoegen nemen. De titel lonkt en dus zal er van de ‘kleintjes’ gewonnen moeten worden. UVS won thuis tweemaal, maar brak nog geen potten tegen de ploegen die zich boven de blauwwitten bevinden. De ploeg van Charl van Goozen is negende en heeft de wens om de aansluiting te vinden bij de middenmoot. Beide ploegen kwamen op 1 december voor het laatst in actie. DoCoS verspeelde in Leiden de eerste punten van het seizoen (1-1 tegen Blauw Zwart), terwijl UVS in het stof beet bij Football Factory (4-2).

 

Die ploeg is volledig op drift geraakt en klom door een uitstekende reeks naar de vijfde plaats met al negentien punten op de teller. Opvallend is wel het negatieve doelsaldo van min twaalf. Aanvankelijk werd de equipe van Pieter van Schie nog wel eens omver gekegeld, maar die malaise lijkt verleden tijd. In de laatste zes wedstrijden bleef de jongste Leidse club ongeslagen. De vijf zeges en een gelijkspel spraken tot de verbeelding. Op de ranglijst is LSVV’70 gepasseerd en dat is de tegenstander van aanstaande zaterdag. De mannen van Wim Mugge spelen thuis en kunnen bij winst wel voorbij steken aan Football Factory. De Leidse Studenten Voetbalvereniging kwam in november (!) voor het laatst in actie. Als gastheer werd verloren van DoCoS. Een week daarvoor boekten de oranjehemden de laatste overwinning. De vijfde Leidse club gaat op pad richting Wassenaar, alwaar Blauw Zwart wacht.

 

Leidsche Boys staat twee plaatsen onder de komende opponent en is gebaat bij een positief resultaat om niet verder achterop te raken in de strijd om de plaatsen voor de nacompetitie. De ploeg van Roel den Hartog ging op het eigen complex nog niet onderuit, terwijl Leidsche Boys enkel won van UVS en Warmunda op verplaatsing. Dat Leidsche Boys in elk geval in de zaal zijn mannetje staat, bewees de ploeg van Henk de Cler laatst op een Leids zaalvoetbaltoernooi, waar in de finale pas werd verloren van GHC na strafschoppen. Op het veld wordt het volgens de roodwitten tijd om ook eens te winnen van een concurrent voor een plek in de nacompetitie. Woubrugge ging als de nummer drie de winterstop in met drieëntwintig punten uit elf ontmoetingen. Daar moeten in principe drie punten bij kunnen komen, want de volgelingen van Arie van Duijn gaan op bezoek bij het nog op de eerste zege wachtende Wassenaar. Die ploeg kwam tot nu toe slechts tot twee gelijke spelen, voor het overige werd er telkens gecapituleerd. Woubrugge bewees zichzelf evenwel voor de winterstop een slechte dienst door met 1-1 te blijven haken bij laagvlieger Aarlanderveen, dus de waarschuwing voor onderschatting ging al uit. De drie duels voor die teleurstellende middag werden wel in winst omgezet door het naar de derde klasse verlangende Woubrugge. De resterende wedstrijden voor de eerste speeldag sinds de feestdagen zijn SVOW tegen Warmunda, de nummers acht tegen twaalf en VVSB versus Aarlanderveen. De Noordwijkerhouters staan tweede en Aarlanderveen is momenteel elfde.

 

DVC is vrij en dat geldt ook voor de vierdeklassers van de zondag. Op zaterdag wordt er wel gespeeld in 4B. Nummer twee Alphia treft in Alphen het zwakke SVS. In de slotronde van de eerste periode gaat Hazerswoudse Boys op visite bij Moerkapelle. Een belangrijk treffen gezien de stand, want de thuisploeg is vierde en heeft al een voorsprong van zes punten op de formatie van Ed Kluivers. Een nieuwe nederlaag zou betekenen dat de Boys zich enkel nog kunnen richten op de tweede periode. Moerkapelle won in de laatste drie competitiewedstrijden, terwijl de zwartwitten driemaal verloren in de laatste vier wedstrijden, waardoor de middenmoot nu nog slechts wordt aangevoerd. Tot overmaat van ramp zal de club op zoek moeten naar een nieuwe trainer. Kluivers, over wie men in Hazerswoude erg tevreden was, zwaait na 1 seizoen af en gaat werken bij Rohda’76 in Bodegraven.