TS-FCBOSHUIZENHoussin Bezzai, zo werd vorige week al openbaar, is de nieuwe voorzitter van FC Boshuizen. Hij is daarmee momenteel wellicht de jongste voorzitter van de voetbalclubs in onze regio. Voetbalnomade Houssin Bezzai telt pas 34 lentes. Voor een voetballer betekent dat ‘de herfst’ van een actieve voetbalcarrière. Voor een preses van een vereniging de vroege stap naar een nieuwe loopbaan.

 

Bezzai combineert het één met het ander. Een één-tweetje met het nog immer actief zijn op de velden als zowel de voorzittershamer in de bestuurskamer hanteren. Saillant detail: Houssin voetbalt namelijk nog bij Ter Leede en is nu voorzitter van FC Boshuizen, maar draagt volgend seizoen het rood-wit van Leidse Boys waar zijn vrienden spelen.  Nu dus ook de kersverse voorman van de geel-blauwen van de Boshuizerkade. Een kameleon dus. Maar dan in een menselijk lijf. Bezzai: een helder denkend man met een visie en een doelstelling.

 

Een kameleon en tevens voetbalnomade. In zijn jeugd de eerste kicksen geveterd bij Roodenburg, het volgende paar bij Lugdunum. Verkassing naar buurman UVS was de volgende fase. Nadat hij steeds  op het hoogste niveau binnen zijn eerste clubs had gevoetbald, volgde er een flinke stap hogerop. Bij het Rotterdamse Sparta mocht hij er zich één van de Kasteelheren noemen en balde acht jaar in de eredivisie. Later weer een stapje terug via TOP Oss naar het nu inmiddels ter ziele zijnde Haarlem. Bij Ter Leede was zijn nieuwe onderkomen als voetballer. De middenvelder was vijf jaar lang een vaste kracht bij de Sassenheimers, maar de lonkende roep vanaf Nieuw Zuid in Katwijk werd beantwoord. Verleidelijk natuurlijk, maar het uitstapje duurde slechts één seizoen. Dit seizoen weer terug naar het oude Sassenheimse nest waar hij aan het eind van dit seizoen uit vliegt.

 

Houssin Bezzai resultaatAls het van nature voetbaldier Bezzai zo graag wil blijven voetballen, waarom dan niet bij de club waar hij nu leiding aan gaat geven? ,,Het is beter van niet. Als voorzitter is het beter om op zondag bij je eigen club te zijn. Als er zich dingen voor doen in een team waarin jezelf speelt, kan dat wel eens lastig zijn”, antwoordt de sympathieke Bezzai diplomatiek. Hij heeft het gelijk aan zijn zijde. Hij houdt de zaakjes gescheiden. De man die in het dagelijks leven samen met enkele compagnons bedrijven heeft opgezet (en nog steeds doet) waarin zij die nog wat ver van de maatschappij af staan, of degenen voor wie er door fusies en ontslagen geen plaats meer is op de arbeidsmarkt, aan de slag kunnen, oogt een gedreven leidsman. Klaar om met FC Boshuizen aan de slag te gaan.

 

Had hij voorheen al iets met de kadeclub? ,,Ik kwam er regelmatig omdat mijn broer er speelt. Zodoende leer je er mensen kennen. Maar de echte aanleiding was toen ik er één van mijn projecten lanceerde om jongens een kans op de arbeidsmarkt te bieden. Aangezien bekend was dat Siem van der Ham te kennen had gegeven om het voorzitterschap te beëindigen, hebben ze mij gelijk maar gevraagd. Ik voelde er wat voor en ben zonder ook maar één tegenstem door de ledenvergadering gekozen. Dat geeft vertrouwen.” Gedurende het aangename gesprek komt naar boven dat hij veel bewondering had voor de helaas te vroeg overleden voorzitter van Ter Leede, Jan Schoen. ,,Een warme man, een leider met een sociale inslag. Een man met visie.” Een voorbeeld voor Houssin? ,,Ik heb er in ieder geval veel geleerd”, blikt hij dankbaar terug.

 

Bezzai wacht dus een flinke uitdaging. ,,Ik wil van de club een vereniging maken die betrokken is en zich ook zo voelt, niet alleen bij de wijk, maar ook in Leiden. Een goede mix van jongens die elkaar aanvoelen. Het negatieve imago van jongens ‘die daar maar moeten gaan voetballen’ wil ik wegpoetsen. FC Boshuizen moet een afspiegeling zijn van onze huidige maatschappij”, is één van zijn doelstellingen die hij samen met de andere – waarvan enkele nieuwe – bestuursleden waar wil maken.  ,,Ook zij moeten het net als ik leuk vinden om te doen. Met een heldere structuur en beleid en vooral financieel gezond blijven.”

 

Daarnaast heeft hij oog voor de huidige ontwikkelingen in voetballand. De verschuiving van de zondag naar de zaterdag is een onomkeerbaar proces waaraan Bezzai ook bij zijn nieuwe club vorm aan wil geven. Een zaterdagtak zit er dus wellicht aan te komen. ,,Het roer moet nu worden omgegooid”, beseft hij ook als geen ander. Het zondagvoetbal brokkelt af. Als voorbeeld noemt hij FC Lienden, een vanouds zondagvoetbalbolwerk dat zich nu alleen nog maar op de zaterdag richt.

 

,,Als in Leiden deze ontwikkeling zich in de toekomst ook voortzet, krijgen we op zaterdag waarschijnlijk ook hele leuke wedstrijden. Er komt meer publiek en het is ook aantrekkelijker voor sponsors”, voorziet de nog jonge preses. Stel dat zijn vereniging na er enkele keren er dicht tegenaan te hebben gezeten, op termijn hoofdklasser wordt? ,,Dan krijg je ongetwijfeld meer aantrekkingskracht zowel voor spelers als voor sponsors”, is een logische gedachtegang. Sponsors die nodig zullen zijn om de ‘vergoedingen’ aantrekkelijk te maken voor jongens die in het geel-blauw willen komen spelen. Voorlopig is de FC nog een zondagvereniging maar ‘nieuwe heren, nieuwe wetten’, kunnen mogelijk een nieuwe koers uit gaan zetten. Als het aan de nieuwe kapitein ligt, zal deze koers op niet al te lange termijn worden ingeslagen. ,,Voorzitter zijn van deze club is een absolute uitdaging”, is Houssin Bezzai zelfbewust.