TS-FCBOSHUIZENEen jaar geleden kon hij zich de haren wel uit het hoofd rukken van ellende, nu werd hij in triomf op de schouders gehesen. We hebben het hier over de trainer van FCBoshuizen Mario Koswal, de club die nu aan de beurt is om even mee achterom te kijken. Een schier onaantastbare voorsprong werd vorig seizoen in de eindfase hopeloos verspeeld en de tranen vloeiden rijkelijk, toen duidelijk werd dat promotie een droom bleek. Hoe anders was het nu.

 

FC Boshuizen bewaarde zijn beste spel tot het slot en de ene na de andere tegenstander dolf het onderspit. Na het laatste fluitsignaal tegen de laatst overgebleven concurrent in de nacompetitie Feyenoord  sprongen de spelers elkaar in de armen en stralend middelpunt was Mario Koswal. Het ultieme doel was bereikt: hoofdklasse spelen volgend seizoen!

 

Koswal: ,,In het begin van het seizoen stond er een tamelijk moedeloze groep op het veld kan ik je zeggen. De misgelopen promotie dreunde nog na en zat in de koppies van speler en trainer. Daarbij kwam nog dat we een aantal dragende krachten waren kwijtgeraakt. Denk maar aan Garry Mendes Rodrigues (die het afgelopen seizoen furore heeft gemaakt in Bulgarije), Roberto Escudero, Mo Abdellah en noem maar op. Ga er maar aan staan! Nou, dat hebben we eigenlijk vanaf het begin gedaan. Dat is misschien de grootste meevaller van het seizoen. We hebben het met z’n allen opgepakt  en dat maakt me verschrikkelijk trots. Jawel, we hebben in een dip gezeten. Dat was in de periode dat we verloren van PFC en SJC. Dieptepunten net als het verlies tegen Neptunus. De wedstrijd tegen UVS zie ik als een ommekeer. We hebben van tevoren met elkaar gesproken en gezegd “tot hier en niet verder”. Een verloren seizoen als het vorige wilden we tot elke prijs vermijden. Je hebt gezien dat er vanaf de match tegen UVS een ander Boshuizen op het veld stond.”

 

Koswal stipt de wedstrijd tegen VOC aan. Op dat moment stond die ploeg dertien punten voor en leek onklopbaar. Boshuizen won in het hol van de leeuw met 0-3. ,,Nee, ik vond dat niet onze beste wedstrijd; dat was thuis tegen Zeeburgia in de nacompetitie. Toen klopte werkelijk alles. We zijn naar zo’n collectieve prestatie toegegroeid en alle puzzelstukjes vielen op hun plaats.”

 

FC-Boshuizen okt 2011 51Niet alleen voetballers kunnen en moeten leren van hun fouten. Ook trainers moeten bij zichzelf te rade kunnen gaan en hun gedrag wijzigen als dat nodig is. Mario Koswal heeft in de spiegel gekeken en hij is zaken anders gaan benaderen. ,,Dit jaar heb ik de hele selectie langer samen laten trainen. Pas na de winterstop heb ik de jongens van het eerste apart getraind. Ik had toen een goed beeld van de groep en kon op specifiekere zaken de nadruk leggen. Vorig jaar was ik heel streng en rechtlijnig. Kwam je te laat of sloeg je trainingen over dan betekende dat op de bank zitten. Dit jaar heb ik meer naar de mens achter de speler gekeken. Waarom kwam iemand te laat, waarom liet een speler trainingen schieten? Dat soort dingen. Ik heb ervan geleerd en het heeft gewerkt. Maar pas op he, ik stel nog steeds mijn grenzen. Een domme en onnodige rode kaart krijgen betekent een extra wedstrijdje op de bank zitten wie je ook bent.”

 

Net als voor veel andere trainers (en bestuursleden) is het een spannende tijd. Wie gaan er weg? Wie blijven er? Twee cruciale vragen. Vorig jaar onderging Boshuizen een forse aderlating. Dit jaar is nog niet alles duidelijk. Jeffrey van Loozen, keeper, gaat naar GHC en verdediger Bartjan Neuteboom keert terug op het oude nest UVS. Dat verlies is volgens Koswal goed op te vangen. Het is veel lastiger als mensen als Levi Marengo of Faisal Bouchkachakhe vertrekken. ,,Dat zijn absolute klassespelers. Die vervang je niet een , twee, drie. Maar goed, dat weet je als trainer van een club als Boshuizen. Wij betalen geen hoofdprijzen en het geld zit elders. Dat wil niet zeggen dat er geen versterking komt. Integendeel. Wij zoeken, jonge, talentvolle en ambitieuze jongens, die zich bij ons willen bewijzen en zich in de kijker willen spelen. Dat is in het verleden een aantal gasten gelukt en voetballers weten, dat onze vereniging een springplank kan zijn. Ik denk, dat ik goed met die jonge jongens kan omgaan en hen ook beter kan maken. Ga er maar vanuit, dat Boshuizen niet zwakker wordt en wij gaan ons gewoon handhaven in de hoofdklasse. Met een beetje geluk kunnen we gaan verrassen daar.”

 

Het is niet verrassend, dat we een zeer tevreden man gesproken hebben. Onder zijn leiding is de club  hoofdklasser geworden. Terecht en er werd met regelmaat ook nog eens knap gevoetbald. Koswal hoopt dat er volgend seizoen meer toeschouwers hun weg naar de Boshuizerkade zullen vinden. ,,We verdienen het”, zijn de terechte slotwoorden van de succesvolle trainer.

 

Statistieken:

Totaal: 26-46-51-32 (2e)

Thuis: 13-25-28-14 (2e)

Uit: 13-21-23-18 (5e)

Periode 1: 8-13-11-10 (7e)

Periode 2: 9-13-16-14 (6e)

Periode 3: 9-20- 24-8 (1e)

De nul gehouden: 2x thuis, 4x uit

Niet gescoord: 2x thuis, 0 x (!!) uit

Grootste zege: 5-1, PFC thuis

Grootste nederlaag: 3-1, uit Kocatepe en Neptunus/Schiebroek

Seizoen 2011/2012: 26-54-66-44 (2e)