header NAbeschouwingFC Rijnvogels verzuimde RCL al voor rust te kraken en dat kwam de koploper, nu overigens niet meer, duur te staan. Het enige doelpunt van Thomas Dijk werd na rust gevolgd door een treffer van de Leiderdorpers via Thom Wijnalda, die al voor de zevende keer in een wedstrijd scoorde namens de formatie van Frank Bloemheuvel. Bij RCL werd de vaste doelman vervangen door Nick van der Wiel en dat bleek later nogal opzienbarend. De doelman kwam aan het woord, met daaraan toegevoegd meningen van Bloemheuvel, Wijnalda, Mitchel Beijersbergen en Van Heek.

 

Matthijs de Vreede had al in een vroeg stadium aangegeven er niet te zijn op 12 januari, want er zou waarschijnlijk toch niet worden gevoetbald. Door de verschrikkelijke gebeurtenissen in Almere laste de KNVB evenwel een compleet programma in. Gevolg was dat Van der Wiel Rijnvogels van doelpunten moest afhouden. De doelman maakte eenmaal de gang naar het net, maar hield zich voor het overige keurig staande.

 

,,Voor de winterstop wist ik al dat ik zou moeten keepen, dus ik heb mij voor kunnen bereiden. Vanzelfsprekend was het ontzettend leuk om meteen tegen een hele sterke tegenstander te spelen en we hebben het er goed vanaf gebracht. Op deze wedstrijd kan ik met veel plezier terugkijken.”

 

R 2 TIM TOST resultaatDe normaliter reserve-doelman kwam over van FC Lisse, waar hij keepte in het tweede. Hij vertrok daar met een bittere smaak in de mond. ,,Men is daar niet fair geweest. Mij werd verteld dat ik tweede keeper zou zijn achter Mark de Vries. Daar was ik heel blij mee, maar dat was van korte duur. Niet veel later moest ik op de website van FC Lisse lezen dat er een nieuwe tweede doelman was gehaald. Ik voelde me daar erg lullig over en ben toen direct gestopt op Ter Specke.”

 

Naar RCL liep al een lijntje, maar omdat hij graag voor zijn kans wilde gaan bij Lisse leek de Leiderdorpse club ver weg. ,,Het werd echter anders toen ik dat bericht las. Meteen heb ik de trainer van RCL gebeld met de vraag of ik nog welkom was en binnen het halfuur kreeg ik een bericht dat ze me er graag bij wilde hebben. Ik ben blij dat ik nu bij deze club speel. Het is een warm nest en ik ben prima opgevangen. Nee, ik heb geen moeite om tweede keeper te zijn. Ik leer heel veel van Matthijs door zijn ervaring en daar word ik alleen maar beter van. De concurrentiestrijd blijf ik aangaan, want we ontlopen elkaar niet zoveel. Maar ik snap dat er door de trainer een keuze voor hem is gemaakt vanwege die ervaring en zijn rust. Ik heb tegen FC Rijnvogels kunnen laten zien dat ik ook kan keepen en dat ze dus op mij kunnen terugvallen.”

 

Toch leek er nog roet in het eten te worden gegooid, want eerder in de week (maandag, red.) belandde Van der Wiel in het ziekenhuis. ,,Ja, dat was even schrikken en balen. Een klaplong (wanneer er tussen het longvlies en het borstvlies lucht komt, spreken we van een klaplong, red.), zo kreeg ik de horen. Er werd meteen morfine toegediend en ik moest wat dagen rust houden. Op donderdag ben ik weer gaan werken en ’s avonds heb ik getraind. Gelukkig kreeg ik geen reactie en ik wilde natuurlijk wel spelen. Ze gaven me geen vrijbrief in het ziekenhuis, maar ik moest het zelf goed in de gaten houden. De warming-up ging goed en ik heb tijdens de wedstrijd geen last gehad. Al met al viel het dus gelukkig nogal mee.”

 

R 20 TE LAAT resultaatDe sluitpost speelde altijd voor FC Lisse, op een jaartje Katwijk na. Ook liep hij nog stage bij Haarlem. ,,Ik wil nog steeds hogerop en dat kan ook nog wel. Ik ben nog jong zat en ik probeer me bij RCL verder te ontwikkelen. Ik heb genoten van de wedstrijd en ik denk dat we heel blij mogen zijn met een punt. Meer zat er echt niet in. Ik heb veel complimenten gehad, ook van spelers van Rijnvogels. Dat is altijd leuk natuurlijk.”

 

Mitchel Beijersbergen had na afloop niet zo heel veel trek in een uitgebreide analyse. ,,Nee, want ik baal van dit puntenverlies. We hebben zoveel kansen laten liggen en daardoor gooien we twee punten weg. Doodzonde. Ik vind daarnaast dat we slecht hebben gespeeld. Ja, ik zelf ook. Dus ik ben even niet vrolijk, nee.”

 

Thom Wijnalda van de bezoekers was juist uitermate tevreden. ,,Dit is voor ons gewoon een prima resultaat. Rijnvogels heeft een hele goeie ploeg en dat bewezen ze door de kansen op te stapelen in de eerste helft. Met geluk haalden we de rust met slechts een 1-0 achterstand. Na een donderspeech van Frank hebben we het na de pauze energieker opgepakt en op basis van inzet en mentaliteit hebben we ons in de wedstrijd gespeeld. De gelijkmaker kwam ons ook wel toe en daarna zijn we zelfs voor de winst gaan spelen, omdat we ons steeds beter voelden naarmate de tijd verstreek. Hier kunnen we verder mee en dit is een bewijs dat de stijgende lijn is gevonden. Tegen VVSB oefenden we ook al heel verdienstelijk en kregen we ook kansen op de gelijkmaker. Dat is netjes, want dat is zelfs een topklasser.”

 

Voor de 1-1 had Wijnalda nog een prettig steekpassje in huis voor zijn maatje en weer herstelde Nick Permanand. Peter Messemaker kwam uit en Permanand ging onderuit, maar krabbelde ook weer op. De scheidsrechter zag er niets in en gaf RCL een corner.

 

Wijnalda: ,,Ik stond er niet ver vandaan en ik hoorde niks dus ik denk niet dat de doelman Nick heeft geraakt. Dus naar mijn idee een juiste beslissing om niets te geven.

 

R 27 GEVAAR resultaatDie mening werd gedeeld door Hein van Heek. ,,Volgens Messemaker heeft hij niks geraakt, maar raakte Permanand zelf uit balans. Het zou dus heel zuur zijn geweest wanneer dat tot een straf zou hebben geleid. We hebben onszelf al genoeg bestraft door ondanks uitstekend spel de kansen niet te verzilveren. Het verval na die gemiste kansen was heel groot, daar kan ik niet omheen. Jammer, want we moeten nu de achtervolging inzetten.”

 

Bloemheuvel had wel een ander verhaal m.b.t. de ‘aanvaring’ van Messemaker en Permanand.,,Nick zegt dat hij geraakt is. Hij baalde van de beslissing en ik ken Nick ook heel goed natuurlijk. Eigenlijk kan hij niet eens schwalbes maken. Maar goed, er worden nu eenmaal beslissingen genomen tijdens een wedstrijd.”

 

De scheidende trainer was ‘not amused’ in de rust. ,,Dat klopt. Ik heb ze op hun sodemieter gegeven. Rijnvogels kon te makkelijk aanvallen opzetten en we waren in die fase niet agressief genoeg. Als zij op 2-0 komen dan hebben we niets te zeggen en wordt het hier een heel ander verhaal. Door Renaldo Nagtegeller in te brengen wilde ik aan duelkracht winnen op het middenveld en dat pakte goed uit. Op basis van wat ik na rust heb gezien, is dit een terechte uitslag.”

 

Op de vraag of RCL FC Rijnvogels niet zo best ligt, antwoordde Van Heek duidelijk. ,,Dit is juist een ploeg die ons ligt, want zij willen ook voetballen. Dat levert ruimte op en daar hadden we alleen meer mee moeten doen. In elk geval is voor mij duidelijk dat RCL te laag staat, maar die gaan echt nog wel klimmen.”

 

Kansen en mogelijkheden:

 

1: Van Es (FCR) profiteert van geklungel bij gelegenheidsback Rick Harteveld (die zich overigens wel herstelde) en prikt voorlangs. De 1-0 leek heel snel in de maak.

2: Schotje Mitchel Beijersbergen (FCR), niet al te lastig voor Van der Wiel.

6: Bas Mourits vindt Thomas Dijk (FCR). Eerste goal van Van Dijk, FCR heeft gedroomde openingsgoal. 1-0.

9: Thom Wijnalda (RCL) neemt voorzet van Rick Harteveld op slof. Inzet over.

23: Pieter van den Breggen ‘crosst’ op Beijersbergen (FCR). Aanvaller lijkt overtreding te maken, maar mag door en plaatst de bal op de paal.

24: Nick Wijsman (RCL) profiteert bijna van aarzeling bij Joey Zandbergen en Peter Messemaker.

28: Inzet Bas Mourits prikt net voorlangs, na voorbereidend werk van Beijersbergen.

32. Beijersbergen (FCR) mikt over van afstand.

34: Mourits (FCR) trekt voor, bal met stuit komt bij Yuri van Es. Grote kans, net over.

36: Lobje Nick Scheurwater (RCL) half metertje naast en over.

38: Beijersbergen (FCR) van dichtbij in het zijnet.

39: Inzet Van den Breggen (FCR) via been van verdediger en doelman op lat. Niemand voor de rebound aanwezig.

42: Van der Wiel komt net op tijd doel uit, voor opgekomen Mourits (FCR).

54: Inzet Rudy Kluts (RCL) uit tweede lijn. Messemaker pareert met enige moeite.

70: Steekpass Wijnalda op Nick Permanand (RCL). Wel of geen contact tussen uitlopende Messemaker en aanvaller van RCL.

75: Dirk Varkevisser (FCR) laat Beijersbergen penetreren in zestien. Inzet prooi voor Van der Wiel.

78: Scheurwaters assist vanaf links wordt binnen zestien afgerond door Wijnalda (RCL). Onderweg nog aangeraakt, inzet lijkt toch houdbaar voor Messemaker. 1-1.

85: Permanand (RCL) dribbelt en vlamt, maar inzet gaat over.

90: RCL- invaller William van Vliet (na maanden van afwezigheid weer terug) vuurt met vrije trap, Messemaker tilt bal over de lat.

90+2: Kopbal van Bas Mourits (FCR) gaat net naast, daarvoor al hachelijk moment voor Van der Wiel.

 

Foto’s: Piet van Kampen, FC Rijnvogels. Bij 1: de toss met Thom Wijnalda en Stefan Schaafsma, bij 2 Nick van der Wiel komt net op tijd voor gretige Bas Mourits en bij 3 een hachelijk moment voor het doel van RCL.