ts-uvs(Zondag,1B)- Kortstondig kreeg UVS de beste starters in het zicht van de competitie, maar na een zwaar bevochten overwinning in de stadsderby aan de kade en een eenvoudige zege op PFC kwam de trein weer tot stilstand bij de blauwwitten. Weer, want de formatie van Paul van der Zwaan startte ook al moeizaam bij de eerste schermutselingen van het seizoen. De neerwaartse spiraal van de slotmaanden van het jaar wierp UVS terug in het klassement en over de achtste plaats wordt niet naar huis geschreven.

 

Van der Zwaan, na ruim tien jaar terug aan de Oegstgeesterweg als trainer, houdt evenwel vast aan zijn geloof in de toch niet kwaliteitsarme selectie en voelt dat de tijden gaan veranderen. ,,Ik voorzie een kentering. Als de weerstand vergroot kan worden en we krijgen een aantal zaken voor elkaar als team, moeten we absoluut tot meer in staat zijn dan nu het geval is geweest.”

 

UVS kan in elk geval flink aan de bak in de eerste weken met tegenstanders als Magreb’90, Neptunus Schiebroek en leider VOC. Van der Zwaan ziet niet op tegen de op papier meer dan lastige start. ,,Wij hebben juist goede tot uitstekende wedstrijden gespeeld tegen sterke tegenstanders. Je wint niet zomaar van FC Boshuizen en van Quick Boys, ook als was die laatste pot in de oefensfeer. Ook tegen SC Feyenoord in de beker kwamen we sterk voor de dag en bij het sterke De Meern speelden we ook een uitstekende wedstrijd. Dus het is niet enkel maar kommer en kwel.”

 

Toch leverde UVS ook ‘draken’ van wedstrijden af en zo werd er volstrekt onnodig verloren van Excelsior’20 en VELO. ,,Die wedstrijden zijn blijven hangen omdat ze niet ver voor de winterstop werden gespeeld. Die nederlagen hakten er fors in, want we speelden heel slecht. Al vaker hadden we moeite om het spel te maken en dat kwam er tegen deze tegenstanders uit. Echt jammer, want met zes punten erbij zou het plaatje nu veel rooskleuriger zijn.”

 

Van der Zwaan liet zich al eerder ontvallen dat hij veel moeite heeft met het ‘jojo-effect’ van zijn team in een en dezelfde wedstrijd. ,,We kunnen zomaar van een acht terugvallen naar een vier, dit met alle gevolgen van dien. Dat zal er uit moeten. Als dat lukt dan hebben we een ploeg die met de besten mee kan in deze klasse.”

 

Een week voor de ontmoeting met Magreb’90, de nummer twee achter VOC, maakten Van der Zwaan en zijn groep tijd vrij om een goed gesprek aan te gaan. Er kwam over en weer het een en ander op tafel en de Leiderdorper hield een goed gevoel over aan de dialoog. ,,Ik ben er van overtuigd dat iedereen weet waar de schoen wringt. Als wij als een team kunnen opereren en we zijn in staat om uit te voeren wat er wordt gevraagd en we kunnen dat ook volhouden tijdens een wedstrijd dan valt er absoluut nog wat te halen. Ons vastpinnen op een plek of doelstelling voor het einde van de rit heeft wat mij betreft geen zin. Het is simpel: als we beter gaan voetballen en we worden constanter dan spelen we straks niet om plaats acht. Er is genoeg kwaliteit, daar ligt ons probleem niet.”

 

UVS wordt nog wel eens verweten dat er teveel ‘mooi weer voetballers’ rondlopen en dat de mouwen niet altijd even hoog worden opgestroopt. Ook de jongelingen, op Sven Verlaan en Mikey Parami na, worden nog wel eens bekritiseerd. In de ogen van Van der Zwaan grote onzin. ,,Onze jongens spelers hebben zich juist vaak weten te onttrekken aan de malaise. Het heeft ook geen zin om schuldigen aan te wijzen voor het verval na het slot van de eerste periode. We zakken als team door het ijs en daar moet verandering in komen. Het geeft mij veel vertrouwen dat er naast het constructieve gesprek weer fris werd getraind de voorbije dagen. Het is nu te hopen dat we in ons ritme kunnen komen en dat we niet dan weer wel en dan weer niet aan de bak moeten vanwege winterse perikelen.”

 

Binnenkort wordt duidelijk of Van der Zwaan ook volgend seizoen verbonden blijft aan de bijna 100-jarige club. ,,De intentie is er van twee kanten om positief het gesprek in te gaan. Ik heb het in elk geval prima naar mijn zin. Spoedig zal er duidelijkheid komen.”

 

Duidelijk is wel dat UVS voor Magreb nog oefent. In de kikkerpolder komt zondagtweedeklasser Voorschoten’97 op bezoek dinsdagavond. Daarna mogen de blauwwitten bewijzen dat het vertrouwen van Van der Zwaan gegrond is op een meer evenwichtige tweede seizoenshelft.