ts-lugdunumLugdunum is net als veel andere clubs klaar sinds het weekeinde van 11 en 12 mei. Tijd om terug te blikken met de trainer van de ploeg uit de Kikkerpolder. ,,Doe wel en zie niet om” is een oude bekende volksspreuk. Daar zit wat in maar toch heeft omkijken wel degelijk zin. Je kunt immers conclusies trekken uit zaken die goed of juist niet goed verliepen. De ‘oude meester’ is door de wol geverfd, realist en verbloemt beslist niet dat met name de eerste periode van het seizoen naar zijn mening te weinig heeft gebracht.

 

,,De trainingsopkomst was goed, daar ben ik tevreden over. Maar we hebben onze doelstelling om bij de eerste vier te eindigen niet gehaald.”( het werd uiteindelijk een zesde plek, red.),,En in de derde periode kwam de eindsprint te laat”, klinkt het enigszins teleurgesteld.  Sneu voor het team en de man die halverwege het seizoen van tactiek wisselde en enkele spelers op een andere positie liet spelen. ,,Ik wil aantrekkelijk voetbal spelen en met veel opkomende mensen druk naar voren zetten”, licht hij de tussentijdse switch toe.

 

Veel tegengoals

Te veel tegengoals en te dikwijls gelijk gespeeld. Dat er twee keer van kampioen Be Fair en evenzovele keren van de nummer twee Floreant werd verloren, daar heeft De Klerk duidelijk minder moeite mee. Maar twee keer van BSC ‘68 verliezen deed hem aanmerkelijk meer pijn. Toch constateerde de gelouterde oefenmeester dat er na de tactische verandering van 4-4-3 naar 4-4-2 aanmerkelijk minder tegengoals werden geïncasseerd en op dat punt heeft hij wel degelijk progressie in zijn team kunnen waarnemen. ,,We hebben een paar spelers uit de A-jeugd ingepast en regelmatig geoefend tegen hogere clubs”, geeft Hennie een paar redenen aan waarom hij toch lichtpuntjes heeft ontdekt. Haaks hierop staat het feit dat enkele spelers het op het laatst lieten afweten. In een seizoen dat toch de nodige wisselvalligheden kende. Eén van de beste wedstrijden staat nog vers op zijn netvlies en dat was op eigen bodem tegen het fysiek sterke DWO. ,,We wonnen die wedstrijd omdat er een team stond dat er op gebrand was te knokken voor en met elkaar. We toonden flair en deze wedstrijd was een toonbeeld van hoe het altijd zou moeten”, blikt hij met voldoening op dit duel terug.

 

Benadering

De geroutineerde trainer heeft ondertussen wel de nodige ervaring op gedaan met het benaderen van zijn spelers. ,,Je moet de problemen niet uit de weg gaan en sommige spelers hebben een bepaalde benadering nodig”, heeft hij dit seizoen ook weer ondervonden. ,,Er is met de spelersraad geëvalueerd en er is uit gekomen dat er eerder ingegrepen had moeten worden toen het niet lekker liep tijdens de eerste helft van het seizoen”, bekent De Klerk openlijk. Zo was zijn ervaring dat je altijd nog wel iets van een afgelopen voetbaljaargang kan leren. De ‘flair en branie’ van de eerste seizoenshelft maakte ruimte voor de andere, degelijke speelwijze. Het leverde meer rendement op.

 

Nieuwe seizoen

Van Leeuwen resultaatNa de terugblik nu het moment om vooruit te kijken. Naar een nieuw seizoen waarvoor Hennie de Klerk de intentie heeft uitgesproken om door te willen gaan. ,,Maar op dit moment is het allemaal  nog een beetje vaag”, laat hij desgevraagd weten. ,,Ik wil met een groep werken waarin ik mogelijkheden zie om met de bovenste vier mee te doen”, is zijn wens. In de wetenschap dat er een viertal spelers (waaronder Martijn van Leeuwen, hier op archieffoto van JW Sportfotografie tegen Roodenburg, red.) hogerop gaan spelen maar dat er van buitenaf en uit de jeugd ‘nog enkele mogelijkheden’ als aanvulling zijn, is hij in principe bereid om verder te willen gaan. ,,Ook al is het nog vaag”, benadrukt hij nogmaals. ,,Dat jongens van ons hogerop kunnen gaan voetballen is in ieder geval een goed teken”, erkent hij realistisch. ,,Maar ik ga niet verloren voor de club”, is hij zelfverzekerd.

 

 

 

Statistieken:

Totaal:  26-43-58-43 (6e)

Thuis:  13-22-29-18 (5e)

Uit:  13-21-29-25 (4e)

Periode 1:  8-13-18-16 (8e)

Periode 2:  9-13-22-20 (6e)

Periode 3: 9-17-18-7 (4e)

De nul gehouden: 3x thuis, 3x uit

Niet gescoord: 2x thuis, 1x uit

Grootste zege:  0-4 Zwammerdam uit, 4-0 Haagse Hout en Kamerik thuis

Grootste nederlaag:  6-2 Be Fair, uit

Seizoen 2011/2012: 26-36-69-45 (3B, 10e)