derby days stad(Zaterdag, 4A)- Voor LSVV’70 en Football Factory stond er tijdens het eerste voetbalweekend van 2013 meteen een Leidse derby op het programma. Eén met een speciaal tintje bovendien, omdat bij allebei de ploegen vooral studenten spelen. LSVV trok tijdens deze prestigieuze wedstrijd aan het langste eind met een 3-2 overwinning.

 

Het beloofde een spannend duel te worden op de Kikkerpolder. Beide teams bevonden zich voorafgaand aan de wedstrijd met evenveel verliespunten aan de bovenkant van de middenmoot. Een plek waarmee Football Factory gelukkiger zal zijn dan LSVV. Waar LSVV-trainer Wim Mugge enkele dagen geleden op deze site nog aangaf dat de eerste seizoenshelft hem niet meeviel, was zijn collega van Football Factory juist erg tevreden. Football Factory begon erg stroef aan de competitie, maar won de laatste wedstrijden voor de winterstop bijna alles. De eerste seizoenshelft van LSVV was vooral erg wisselvallig.

 

Wellicht lag het aan de ijzige kou, wellicht aan het slechte veld, maar het duurde even voordat de wedstrijd lekker op gang kwam. De openingstreffer was er voor het publiek echter één die absoluut het wachten waard was. LSVV-middenvelder Freek Jansen leidde 2013 op prachtige wijze in met een harde knal van zo’n vijfentwintig meter waardoor de bal strak de kruising invloog. De 1-0 tussenstand zou tot de rust blijven staan. Wie dacht dat Football Factory door de achterstand extra scherp de kleedkamer uit zou komen, kwam bedrogen uit. Vlak na rust verdubbelde Boaz Zoutewelle de voorsprong van LSVV en die ploeg leek een gewonnen wedstrijd te spelen. Good old Pieter van Schie bracht echter de spanning terug in de wedstrijd door voor de 2-1 te zorgen. Football Factory leek ook even door te kunnen drukken, maar tien minuten voor tijd viel definitief het doek. Na een goede counter was het Jansen die voor zijn tweede van de middag aantekende. Hij was niet zo mooi als zijn eerste, maar vele malen zo bijzonder, zou later blijken. Dat Van Schie in de blessuretijd met zijn tweede goal de 3-2 maakte was puur voor de statistieken. Hij viel namelijk te laat voor Football Factory om nog een slotoffensief in te zetten.

 

DSC 6392 resultaatNa afloop ging het in het gesprek met Jansen vooral over zijn tweede goal. De technisch begaafde middenvelder legde zelf uit wat er nou zo speciaal aan was: ,,Hij was met het hoofd! Ik kop echt nóóit en ik kan het ook voor geen meter. Dit was mijn eerste en ook zeker mijn laatste kopgoal ooit! Het was echt lachen op het veld met mijn medespelers. Ze wisten niet wat ze zagen. Ik kon er niet omheen, de voorzet van Alen (Stjepanovic, red., tevens op archieffoto) was perfect. En hij was nog belangrijk ook, haha!” Na een uitgebreide analyse van het historische moment ging Jansen vervolgens ook in op de rest van de wedstrijd. ,,Het was een verdiende overwinning, denk ik. Kwalitatief zijn wij wel echt een klasse beter dan Football Factory en we hadden eigenlijk de hele wedstrijd wel het initiatief. Na de 2-0 werden we wat nonchalanter. Daardoor kwamen zij beter in de wedstrijd en werd het met die 2-1 toch nog even spannend. Uiteindelijk was ieder van ons opgelucht. In de vierde klasse kan het natuurlijk alle kanten op.”

 

Football Factory-middenvelder Job Feenstra had het idee dat er meer ingezeten had voor zijn ploeg. ,,Dit verlies was niet nodig geweest, de wedstrijd had net zo makkelijk onze kant op kunnen rollen. Hun 1-0 was prachtig, maar hij kwam totaal uit de lucht vallen. Daarvoor vond ik ons zelfs iets beter. Hun goals vielen ook gewoon op slechte momenten, vlak voor en vlak na rust. Toch hadden we na de 2-1 nog alle kans om terug te komen. We gingen toen wat meer risico nemen, maar helaas viel vrij snel de 3-1.”

 

Het zal weer even wennen zijn geweest voor de bezoekers na afloop in de kleedkamer. Het laatste verlies was immers al zeven wedstrijden geleden. Feenstra raakt er niet van in de war. ,,We hebben goed gevochten en aardig wat kansjes gehad. Het was zo’n wedstrijd die je zowel kunt winnen als verliezen. Vlak voor de winterstop wonnen we dit soort wedstrijden en nu verliezen we weer een keer. Het kon beide kanten op. Er had meer ingezeten, maar we hebben ook niet echt onverdiend verloren.”

 

Beide teams hadden afgelopen zaterdag te maken met bepalende afwezigen. Bij Football Factory ontbrak topscorer Jason Chatziiouanou. ,,Al heeft Pieter het vandaag wel waargemaakt, hij was in vorm”, aldus Feenstra. Verder had de jongste Leidse voetbalclub slechts één wisselspeler die er ook nog eens al na een half uur in moest. Bij LSVV ontbraken vaste basisspelers Alphert Christina en Neal Petersen. Het is het lot van beide verenigingen, waar zoals gezegd vooral studenten voetballen en die daarom bijna nooit in hun sterkste opstelling kunnen spelen. Desondanks hopen zowel LSVV als Football Factory zich te kunnen laten zien in het restant van de competitie. Football Factory mikt volgens Feenstra op een plek in de middenmoot. ,,Naar boven kijken is wel erg ambitieus, maar we hoeven ook niet meer te zakken. Het is dus afhankelijk van welke spelers er wel en niet zijn. Dat kan een groot verschil maken.”

 

Jansen hoopt met LSVV na de matige eerste seizoenshelft nog wel op de nacompetitie. ,,We hebben tegen elkaar gezegd dat we die gewoon moeten halen. Niet eens perse om te promoveren, maar we hebben gemerkt dat er eigenlijk maar twee teams beter zijn dan wij, van de rest moeten we kunnen winnen. En mochten we onverhoopt promoveren, dan volgt er in ieder geval een leuk feestje!” Trainer Wim Mugge sprak zich tijdens deze winterstop echter weinig hoopvol uit over de promotiekansen van zijn team. Misschien dat hij het na dit weekend weer wat positiever inziet. In de voetballerij kan het immers gek lopen. Als zelfs Freek Jansen met het hoofd gaat scoren, wie weet wat er dan nog kan gebeuren…