Ondanks dat hij Leidenaar was en is, koos Gustavo Hamer op vijfjarige leeftijd voor Meerburg in Zoeterwoude. Daar leerde hij voetballen, werd ontdekt maar ook weer weggestuurd door ADO Den Haag en kwam weer terug aan de Rijndijk. Vervolgens ging het hard, als een Ferrari eigenlijk. De bevlogen jongeling is nu bezig aan zijn derde seizoen bij de jeugdopleiding van Feyenoord en tekende gisteren een contract om deel te gaan uitmaken van de A1. Met zijn doorzettingsvermogen slaat hij en passant een jaar over. Een vraaggesprekje leek ons op zijn plaats.

'Guga' tussen de grote mannen van Feyenoord, links Van Geel en rechts Gudde.
‘Guga’ tussen de grote mannen van Feyenoord, links Van Geel en rechts Gudde.

,,Wij spreken met het afsluiten van deze verbintenissen ons vertrouwen uit in de drie talenten”, zegt Martin van Geel, de technisch directeur van Feyenoord. ,,We hopen dat deze overeenkomsten voor Stef Gronsveld, Gustavo Hamer en Jari Schuurman ook een grote stimulans zijn om zich de komende jaren te blijven ontwikkelen. Daar gaan wij ze bij Feyenoord natuurlijk heel goed bij helpen.”

Middenvelder Gustavo Hamer, geboren op 24 juni 1997, speelde al in Oranje onder vijftien en onder zestien. Hij kwam op z’n veertiende bij Feyenoord. Dit seizoen zat hij in de selectie van de B1, hoewel hij pas na de winterstop in actie kwam. De eerste zes maanden van het seizoen was hij uitgeschakeld door een stressfractuur in de onderrug. Na de winterstop maakte de technisch begaafde middenvelder met de enorme drive dermate veel indruk dat ook hij een driejarig contract kreeg aangeboden.

,,Feyenoord is mijn club, ik voel me hier erg thuis. Ik hoop me de komende jaren verder te ontwikkelen” laat Hamer weten, wiens bijnaam ‘Guga’ is. Hoe hij aan die bijnaam komt? ,,In Brazilië worden alle jongens die als Gustavo worden geboren de rest van hun leven Guga genoemd. Zoals bijvoorbeeld ook het geval is met de vroegere tennisser Gustavo Kuerten. Die werd ook altijd Guga genoemd. Ik vind het een mooie voetbalnaam. Het zou leuk zijn als de mensen bij Feyenoord mij in de toekomst ook zo gaan noemen.”

Eerst nog even terug naar de beginjaren met het toptalent. ,,Ik was thuis als manneke al altijd aan het voetballen en ging vervroegd naar Meerburg, waar ook klasgenootjes zaten. Daar werden mij het nodige geleerd en op een zeker moment mocht ik naar ADO. Daar speelde ik in Onder 11 en 12, maar ik werd te licht bevonden. Op fysiek vlak afgewezen, zeg maar. Ik ben toen terug gegaan naar Meerburg en dat is heel belangrijk geweest. Mijn toenmalige trainers Remco Roman en Johan Meijer zijn toen heel belangrijk voor mij geweest om alles weer op een rijtje te krijgen. Ik ben hen en de club Meerburg heel erg dankbaar, want door dat seizoen heb ik me verder kunnen ontwikkelen en toen kwam de kans bij Feyenoord. Op zich was Ajax mijn club, maar dat is ondertussen wel veranderd. Ik vind nog steeds dat de best voetballende ploeg mag winnen, maar ik heb zoveel te danken aan Feyenoord nu dat ik vanzelf mijn voorkeur heb opgebouwd.”

Een jongensdroom komt meer en meer uit voor de ex- Meerburger
Een jongensdroom komt meer en meer uit voor de ex- Meerburger

Hamer kan het niet helemaal vatten dat het bij Feyenoord nu wel lukt, terwijl hij het Zuiderpark moest verlaten. ,,Daar gaat het vooral om krachtvoetbal en bij Feyenoord is dat heel anders. Daar willen ze met de jeugd aan de bal zijn en het spel maken. Ik heb daar heel veel baat bij gehad. Ik zal vast fysiek sterker zijn geworden in de loop der tijd, maar het valt wel op dat ik juist via Feyenoord Oranje heb kunnen halen. Maar je snapt, zo is het goed en ik ben apetrots dat ik mijn handtekening heb mogen zetten onder een contract. Er is veel vertrouwen, ondanks het feit dat ik er zo lang ben uit geweest dit seizoen. Aan het begin maakte ik me daar wel zorgen over, want ik had eerder al rugklachten. Met eerst rust en later fysio is gelukkig alles goed gekomen en ik voel me nu topfit.”

Of alles goed komt met Onder 17 valt te bezien, maar het kan ook zomaar feest zijn komende zaterdag. ,,We hebben een voorsprong gehad van acht punten op onze concurrent PSV. J.l. dinsdag speelden we gelijk bij Roda JC en won PSV. Nu staan we gelijk. Als laatste treffen we nu FC Twente. Daar moeten we van kunnen winnen, we hebben veel meer kwaliteit in huis. PSV kan zomaar punten verliezen tegen een gretig Sparta. Die wonnen van Heerenveen en ons bijvoorbeeld en speelden gelijk tegen Ajax. Als PSV morst zijn we er alsnog en anders krijgen we een beslissingswedstrijd.”

Hamer wil dolgraag verder groeien en zijn droom komt uit als hij in De Kuip mag debuteren, ergens in de komende jaren. De Nieuwe Kuip? Dat zou mooi zijn, maar ik zet in op de Oude Kuip. Dan gaat het nog sneller en die ambitie heb ik zeker.”

Onze redactie wenst Gustavo alle succes toe in zijn voetballoopbaan en zal hem zeker nog eens aan het woord laten als de gang er zo in blijft zitten als nu het geval is.