vrijdag, april 26, 2024
HomeVan amateur naar profVan amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 19)

Van amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 19)

-

Het is alweer een tijdje geleden dat Leidenamateurvoetbal.nl stil stond bij de spelers uit Leiden en omstreken die op profniveau uitkomen. Onze regiogenoten werkten de laatste weken langzaamaan toe naar het slot van de competitie. In deel 19 een overzicht van de periode van 14 maart tot en met 2 april. Hoe verging het onze helden uit Leiden en omstreken in de tweede helft van maart? Een rondje langs de velden.

Allereerst op de buitenlandse velden. Joost Terol is nog altijd afwezig onder de lat bij Royal Club Antwerp. Dat in tegenstelling tot John Heitinga. Hij kwam drie keer in actie voor Fulham in de Engelse Premier League. Slechts één wedstrijd werd winnend afgesloten. Tegen respectievelijk Newcastle United hielden Heitinga en zijn ploeg de nul (1-0 winst). De andere twee duels gingen verloren tegen Manchester City (5-0) en Everton (1-3).

Garry Mendes Rodrigues debuteerde op 1 maart jl. als invaller voor zijn nieuwe club Elche tegen Celta da Vigo (1-0 winst). Daar bleef het sindsdien niet bij. Na zijn invalbeurt voor de nationale ploeg van de Kaapverdische eilanden (0-0 tegen Luxemburg) was Mendes Rodrigues nog twee keer de vervanger van een ploeggenoot tegen Real Betis (0-0) en Granada (1-0 verlies). In de afgelopen weken stond de voormalig aanvaller van FC Boshuizen zelfs in de basis tegen Athletic de Bilbao (0-0) en was hij weer invaller tegen Villarreal (1-1).

Ook Dirk Kuijt (Fenerbahçe) boekt de laatste weken progressie. In Turkije scoorde hij in de afgelopen drie weken twee keer. Tegen Erciyesspor (2-1 winst) maakte de Katwijker het openingsdoelpunt. En afgelopen maandag tegen Bursaspor (3-0 winst) was dat ook het geval. De voorsprong van Kuijt en Fenerbahçe op de achtervolger Galatasaray is momenteel tien punten met een wedstrijd minder gespeeld. Het lijkt er dus op dat de oud-speler van Quick Boys zich binnenkort kampioen van Turkije kan noemen.

Een andere regiogenoot, die ongetwijfeld binnen twee weken de kampioensmedaille krijgt uitgereikt, is Leidenaar en Ajacied Ricardo van Rhijn. Na een gelijkspel tegen NAC Breda (0-0) en overwinningen op FC Twente (3-0) en RKC Waalwijk (0-2) staan Van Rhijn en Ajax er riant voor in de Eredivisie. Met nog vier speelronden te gaan is de voorsprong op Feyenoord maar liefst acht punten. Tussendoor plaatste de rechtsachter, die in de jeugd actief was bij DoCoS, zich voor de bekerfinale na een 1-0 overwinning bij AZ.

Net als Van Rhijn deed ook Jens Toornstra het prima voor zijn ploeg FC Utrecht. Tegen NEC en NAC Breda werd een punt gepakt (beiden 2-2) en tegen Cambuur Leeuwarden werd een overwinning geboekt. In de confrontatie met NEC maakte Toornsta de 1-2 voor de bezoekers. Dat betekende alweer zijn elfde goal van het seizoen. Aleksander Bjelica zat bij alle duels opvallend genoeg niet eens bij de wedstrijdselectie.

In de Jupiler League doet Randy Wolters nog altijd niet mee bij VVV-Venlo. De aanvaller uit Leiden kampt sinds begin maart met een hamstringblessure. Een andere buitenspeler uit de regio, Stanley Elbers, speelde wel, maar behaalde met Helmond Sport geen enkele overwinning. Tegen FC Dordrecht werd met 1-0 verloren en tegen Fortuna Sittard en Telstar werd de eindstand 1-1. Bij Telstar stond overigens Katwijker Cor Varkevisser op doel. Ook Varkevisser kwam met de Noord-Hollanders niet tot een zege. Tegen De Graafschap (0-2) en zelfs tegen hekkensluiter Achilles ’29 (1-0) moesten zij zich gewonnen geven.

Voor doelman Wesley de Ruiter lijkt de tijd gekomen om te vertrekken bij FC Den Bosch. De Brabanders lieten de voorbij weken van zich horen door een serie van drie gewonnen wedstrijden op rij neer te zetten, maar dat allemaal zonder de inbreng van De Ruiter, die genoegen moet nemen met een plaats op de reservebank.

Voormalig UVS’er Sven Verlaan zat weer eens bij de wedstrijdselectie van Jong FC Twente. De jeugdige verdediger kwam tegen FC Dordrecht (3-1 verlies) en FC Emmen (2-0 verlies) niet tot speelminuten, maar wellicht komt er tegen het einde van het seizoen nog een kans.

Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl. Tot de volgende berichtgeving over Leidse regiohelden!

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read