Titel_resultaatGeleidelijk aan gaat de competitie richting het einde. De maanden van de beslissingen staan voor de deur. Overal is nog hoop, maar her en der ook vrees. Onze redactie zette, op verzoek, de belangrijkste wetenswaardigheden over de promotie en degradatieregeling nog eens op een rij. Wellicht handig om als document voor jezelf achter de hand te houden?

Zaterdagvoetbal, West 2

Landelijk

Topklasse

De kampioen van de zaterdag topklasse speelt twee wedstrijden tegen de kampioen van de zondag topklasse met als inzet het kampioenschap van Nederland amateurvoetbal alsmede om het promotierecht naar de Jupiler League. Via loting wordt bepaald welk elftal het thuisrecht heeft in de eerste wedstrijd en welk elftal het thuisrecht heeft in de tweede wedstrijd. Indien de winnaar van deze wedstrijd(en) geen gebruik wenst te maken van het promotierecht, komt het recht toe aan de verliezer van deze wedstrijd(en). Indien ook de verliezer van deze wedstrijd(en) geen gebruik wenst te maken van dit promotierecht, vindt geen promotie plaats vanuit de topklasse naar de Jupiler League. De nummer 13 is herkanser en speelt met de klassenperiodekampioenen van de zaterdaghoofdklassen om één plaats in de topklasse. Via loting worden de herkanser en de klassenperiodekampioenen voor de halve finale van de nacompetitie aan elkaar
gekoppeld. Beide halve finales bestaan uit twee wedstrijden. Via loting wordt bepaald wie het thuisrecht heeft in de eerste wedstrijd en wie het thuisrecht heeft in de tweede wedstrijd. De winnaars plaatsen zich voor de finale van de nacompetitie. De finale omvat één wedstrijd die op neutraal terrein wordt gespeeld. De nummers 14, 15 en 16 degraderen naar de hoofdklasse.

Hoofdklasse A, B en C

De kampioenen van de hoofdklasse A, B en C promoveren naar de topklasse. De klassenperiodekampioenen van de hoofdklasse zaterdag spelen met de herkanser van de topklasse zaterdag om één plaats in de topklasse. Via loting worden de herkanser en de klassenperiodekampioenen voor de halve finale van de nacompetitie aan elkaar gekoppeld. Beide halve finales bestaan uit twee wedstrijden. Via loting wordt bepaald wie het thuisrecht heeft in de eerste wedstrijd en wie het thuisrecht heeft in de tweede wedstrijd. De winnaars plaatsen zich voor de finale van de nacompetitie. De finale omvat één wedstrijd die op neutraal terrein wordt gespeeld. Een periodekampioen speelt maximaal vijf wedstrijden in de nacompetitie.
De nummers 11 en 12 van de hoofdklasse A, B en C zijn herkansers en spelen met de 15 periodekampioenen van de 1e klasse in zeven poules van drie een halve competitie. De winnaars van deze poules spelen in het seizoen 2014/15in de hoofdklasse.

De pouleindeling is als volgt:

Poule 1: herkanser (nr. 11) hoofdklasse A, 3e periodekampioen 1e klasse A, 2e periodekampioen 1e klasse C
Poule 2: herkanser (nr. 12) hoofdklasse A, 2e periodekampioen 1e klasse A, 1e periodekampioen 1e klasse B
Poule 3: herkanser (nr. 11) hoofdklasse B, 2e periodekampioen 1e klasse B, 3e periodekampioen 1e klasse C
Poule 4: herkanser (nr. 12) hoofdklasse B, 3e periodekampioen 1e klasse B, 1e periodekampioen 1e klasse C
Poule 5: 1e periodekampioen 1e klasse A, 3e periodekampioen 1e klasse D, 2e periodekampioen 1e klasse E
Poule 6: herkanser (nr. 11) hoofdklasse C, 2e periodekampioen 1e klasse D, 1e periodekampioen 1e
klasse E
Poule 7: herkanser (nr. 12) hoofdklasse C, 1e periodekampioen 1e klasse D, 3e periodekampioen 1e klasse E

1e klasse

De kampioenen van de 1e klasse A, B, C, D en E promoveren naar de hoofdklasse.
De nummers 11 en 12 van de 1e klasse B zijn herkansers en spelen met de periodekampioenen van de 2eklasse C en D om twee plaatsen in de 1e klasse.
De nummers 13 en 14 van de 1e klasse B degraderen rechtstreeks naar de 2e klasse.

2e klasse C en D (West II)

De kampioenen van de 2e klasse C en D promoveren naar de 1e klasse.
De periodekampioenen van de 2e klasse C en D spelen met de herkansers van de 1
E klasse B (nummer 11 en 12) om twee plaatsen in de 1e klasse.
De nummers 11 en 12 van de 2eklasse C en D zijn herkansers en spelen met de periodekampioenen van de 3e klasse om 4 plaatsen in de 2eklasse. De nummers 13 en 14 degraderen rechtstreeks naar de 3e klasse.

3e klasse A, B, C en D

De kampioenen promoveren naar de 2e klasse. De periodekampioenen van de 3
E klasse spelen met de herkansers van de 2e klasse (nummers 11 en 12) om 4 plaatsen in de 2 e klasse. De nummers 12 van de 3e klasse zijn herkansers en spelen met de periodekampioenen en de 2 hoogst geëindigde teams van alle 4e klassen zonder periodetitel om 6 plaatsen in de 3e klasse. De nummers 13 en 14 degraderen rechtstreeks naar de 4e klasse.

4e klasse A,B,C,D,E,F

De kampioenen promoveren naar de 3e klasse. De periodekampioenen van de 4e klasse en de 2 hoogst geëindigde teams van alle 4e klassen zonder periodetitel spelen met de herkansers van de 3e klasse (nummer 12) om 6 plaatsen in de 3e klasse. Er is geen degradatieregeling voor de vierde klasse.

Zondagvoetbal, West 2

Landelijk

Topklasse

De kampioen van de zondag topklasse speelt twee wedstrijden tegen de kampioen van de zaterdag topklasse met als inzet het kampioenschap van Nederland amateurvoetbal alsmede om het promotierecht naar de Jupiler League. Via loting wordt bepaald welkelftal het thuisrecht heeft in de eerste wedstrijd en welk elftal het thuisrecht heeft in de tweede wedstrijd. Indien de winnaar van
deze wedstrijd(en) geen gebruik wenst te maken van het promotierecht, komt het recht toe aan de verliezer van deze wedstrijd(en). Indien ook de verliezer van deze wedstrijd(en) geen gebruik wenst te maken van dit promotierecht, vindt geen promotie plaats vanuit de topklasse naar de Jupiler League. De nummer 13 is herkanser en speelt met de klassenperiodekampioenen van de zondag hoofdklasse om één plaats in de topklasse. Via loting worden de herkanser en de klassenperiodekampioenen voor de halve finale van de nacompetitie aan elkaar gekoppeld.
Beide halve finales bestaan uit twee wedstrijden. Via loting wordt bepaald wie het thuisrecht heeft in de eerste wedstrijd en wie het thuisrecht heeft in de tweede wedstrijd. De winnaars plaatsen zich voor de finale van de nacompetitie. De finale omvat één wedstrijd die op neutraal terrein wordt gespeeld. De nummers 14, 15 en 16 degraderen rechtstreeks naar de hoofdklasse.

Hoofdklasse A, B en C

De kampioenen van de hoofdklassen A, B en C promoveren naar de topklasse.
De klassenperiodekampioenen spelen met de herkanser van de topklasse zondag om één plaats in de topklasse. Via loting worden de herkanser en de klassenperiodekampioenen voor de halve finale van de nacompetitie aan elkaar gekoppeld. Beide halve finales bestaan uit twee wedstrijden. Via loting wordt bepaald wie het thuisrecht heeft in de eerste wedstrijd en wie het thuisrecht heeft in de
tweede wedstrijd. De winnaars plaatsen zich voor de finale van de nacompetitie. De finale omvat één wedstrijd die op neutraal terrein wordt gespeeld. Een periodekampioen speelt maximaal vijf wedstrijden in de nacompetitie. De nummers 11 en 12 van de hoofdklassen A, B en C zijn herkansers. De herkansers spelen tegen de periodekampioenen van de 1e klassen conform onderstaand schema:

De herkansers van de hoofdklasse A worden gekoppeld aan de periodekampioenen van de 1e klasse A en B

De herkansers van de hoofdklasse B worden gekoppeld aan de periodekampioenen van de 1e klasse C en D;

De herkansers van de hoofdklasse C worden gekoppeld aan de periodekampioenen van de 1e klasse E en F.

De nummers 13 en 14 degraderen rechtstreeks naar de 1e klass

1e klasse A t/m F

De kampioenen promoveren naar de hoofdklasse.
De nummers 11 en 12 van de 1e klasse B zijn herkansers en spelen met de periodekampioenen van de 2e klasse C en D om 2 plaatsen in de 1e klasse.
De nummers 13 en 14 van de 1e klasse B degraderen rechtstreeks naar de 2e klasse.

2e klasse C en D

De kampioenen promoveren naar de 1e klasse.De periodekampioenen van de 2
E klasse C en D spelen met de herkansers van de 1e klasse B (nummer 11 en 12) om 2 plaatsen in de 1e klasse. De nummers 11 en 12 van de 2e klasse C en D zijn herkansers en spelen met de periodekampioenen van de 3e klasse om 4 plaatsen in de 2e klasse.
De nummers 13 en 14 degraderen rechtstreeks naar de 3e klasse.

3e klasse A /m D

De kampioenen promoveren naar de 2e klasse. De periodekampioenen van de 3
E klasse spelen met de herkansers van de 2e klasse (nummers 11 en 12) om 4 plaatsen in de 2e klasse. De nummers 12 van de 3e klasse zijn herkansers en spelen met de periodekampioenen de 4e klasse om 4 plaatsen in de 3e klasse. De nummers 13 en 14 degraderen rechtstreeks naar de 4e klasse.

4e klasse A t/m D

De kampioenen en de nummers 2 promoveren naar de 3e klasse.De periodekampioenen van de 4e klasse spelen met de herkansers van de 3e klasse (nummers 11 en 12) om 4 plaatsen in de 3e klasse. Er is geen degradatieregeling voor de vierde klasse.

Met dank aan de KNVB, voor eventuele foutieve berichtgeving stelt LAV zich niet aansprakelijk.