header voorbeschouwingVoor UVS (en ook SJC en Alphense Boys) is het even bijkomen geblazen. Deze teams zijn volledig bij. De andere regionale vertegenwoordigers die onze redactie volgt komen wel in de ring dit weekend vanwege een inhaalprogramma. Belangrijke duels staan er voor de deur voor GHC, Voorschoten’97 en RCL in 1B en voor FC Rijnvogels in de districtsbeker. Een dag later gaat de rode lantaarndrager FC Boshuizen naar de koploper en wil de zondagtak van Voorschoten’97 op jacht naar de volgende overwinning. Een wekelijks rondje langs de velden.

Zaterdag 15 februari

Eerste klasse B

 

GHC-DSO

pasfoto_GHC_2013_Michae26Afgelopen zaterdag leed de Groene Hart Combinatie een pijnlijke 3-1 nederlaag bij WV-HEDW, een tegenstander waar eerder ook al van werd verloren. Door een aantal schorsingen kon trainer Dennis Olman de afgelopen weken niet zijn sterkste formatie binnen de lijnen brengen, maar komende zaterdag is de Vlietploeg eindelijk weer compleet, dus met leider Michael de Roode (foto) ook weer aan boord. Een prettig perspectief als het tegen DSO zal aantreden. De promovendus doet het naar behoren en bezet de vijfde plaats, ondertussen vier plaatsen hoger dan Olman en de zijnen. Deze kukelden na de nederlaag van afgelopen zaterdag verder op de ranglijst, in de wetenschap dat nog niet lang geleden plek twee in zicht was. Bij eventuele winst kan GHC de Zoetermeerders tot op een punt naderen. Dat zal niet eenvoudig worden, want DSO was j.l. zaterdag duidelijk de bovenliggende partij ten opzichte van RCL. Maar niets is uit te sluiten dus waarom zou GHC de draad weer niet kunnen oppakken? Bovendien heeft het nog wat goed te maken want in de heenwedstrijd ging de Groene Hart Combinatie met 3-0 de bietenbrug op.

RCL-ZWALUWEN ‘30

Bij de Racing zal men vast nog niet vergeten zijn dat het de eerste ontmoeting in Hoorn kort voor tijd met 3-2 uit de vingers liet glippen. Een goede wedstrijd die niet naar behoren werd beloond. Zaterdag dient zich de mogelijkheid aan om op De Bloemerd revanche te nemen maar dat zal een zware kluif voor de equipe van Ben Kottenhagen worden. De Noord-Hollanders bezetten een stevige derde plaats op twee punten achter Swift dus zij behoren tot de sterkeren uit de eerste klasse B. Zwaluwen’30 heeft daarnaast een wedstrijd minder gespeeld dan de Amsterdammers. RCL is juist weggezakt tot de één na onderste plaats en dat betekent rechtstreeks degraderen aan het einde van de rit. Zover is het nog bij lange na niet maar een spookbeeld dat de rood-witten maar al te graag willen verjagen. Gelukkig voor hen zijn teams als Alexandria ’66, BVCB, GHC, Nootdorp en WV-HEDW nog niet uit beeld en nog in de kraag te vatten. Maar dan is winst op nummer drie wel van vitaal belang. Voorwaar een zware opgave voor de mannen uit Leiderdorp, die nog wachten op de eerste driepunter in 2014.

VOORSCHOTEN ’97-ALEXANDRIA ‘66

De groen-gelen, die de laatste wedstrijden aardig op dreef waren, gingen anderhalve week terug met 2-0 kopje onder bij Haaglandia/Winston. In een wedstrijd waarin het zich nauwelijks kansen wist te scheppen. Om de doelstelling te halen – bij de eerste vijf of liever hoger eindigen en meedoen in de strijd om een periodetitel – zal het weinig steken meer mogen laten vallen. De tweede periode zit er niet meer in dus zal het op de laatste reeks moeten mikken. De eerste opponent die van de dadendrang van de equipe van Marcel de Hoogt het slachtoffer zal moeten worden is Alexandria ’66. Deze wedstrijd is evenwel nog wel meetellend voor de tweede periode. Vorig seizoen waren de Rotterdammers nog hoofdklasser en nu moet er worden gestreden om uit de gevarenzone te geraken. In de havenstad werd de eerste confrontatie met 4-2 verloren en dat roept uiteraard om revanche. Gaat de thuisclub, dat dit seizoen toch te wisselvallig acteert, de punten op Adegeest houden? Op papier lijken zij dit verplicht, maar de geschiedenis leert dat staartploegen zich als het onheil dreigt te naderen, nog wel eens flink kunnen roeren en uitsloven. Dinsdagavond oefende Voorschoten’97 overigens bij RKAVV, een hoofdklasser. In Leidschendam rolde er een opzienbarende uitslag uit: 0-6 (!). Rodney Sno (2, en terug van weggeweest), Soufian Boukhidous, Robin Diets en Jim van der Krogt scoorden. De thuisploeg trof eenmaal het eigen doel.

SC FEYENOORD- FC RIJNVOGELS (districtsbeker)

Trainersduo resultaatEven een zijvertakking. Enkele regionale clubs doen nog mee in de districtsbeker en FC Rijnvogels bijt zaterdag het spits af. Inzet: een plek bij de laatste acht. Tegenstander is SC Feyenoord dat momenteel uitkomt in de 4e klasse zaterdag. Vergis u echter niet in deze ploeg. De Rotterdammers hebben vorig jaar de overstap gemaakt vanuit de zondagtak naar de zaterdagamateurs. De ploeg heeft nog geen wedstrijd verloren en kan het net erg makkelijk vinden, de roodwitten hebben inmiddels al 94x gescoord in 16 wedstrijden. Hein van Heek en Huig Hoek (foto) zullen hun mannen niet sparen, want bij winst is de kans groot dat er volgend jaar in het KNVB toernooi meegestreden zal worden. En daarbij…FC Rijnvogels gaat nog immer fier aan de leiding in 1B en is hard op weg naar het hoofdklasserschap. Dus het seizoen kan nog mooier eindigen dan nu waarschijnlijk al het geval zal worden.

 

 

Zondag 16 februari

Hoofdklasse A

HFC-FC BOSHUIZEN

De volgende stap in het loodzware seizoen voor de FC is naar Haarlem waar het de ‘Koninklijke’ HFC zal ontmoeten. Wordt het een koninklijk onthaal of zullen de mannen van Stefan Roodakkers zoals vele voorgangers hun Waterloo aan de Spanjaardslaan vinden? De huidige stand van zaken bekijkend komt men al snel tot de conclusie dat het een ‘mission impossible’ lijkt voor de geel-blauwen. De thuisclub behoort immers tot de titelfavorieten terwijl de Leidenaren al geruime tijd een immens zware strijd tegen de dreigende degradatie voeren. Het zijn de gegevens vooraf. Maar in het voetbalspelletje gebeuren vaak onvoorspelbare dingen. Staartclubs die zich gaan roeren als het degradatiespook de kop op steekt. Hoger genoteerde ploegen die dan plotseling struikelen over de katten in het nauw. FC Boshuizen is zo’n kat. Tegen eveneens titelkandidaat Quick wist het een paar weken geleden aan de kade na een 1-4 achterstand de mouwen opstropend tot een zeer verdienstelijke 4-4 te komen. Karakter tonen heet zoiets. Karakter dat nodig zal zijn om niet wederom met een nederlaag zoals afgelopen zondag tegen De Zouaven (5-1) opgescheept te worden. HFC kloppen op eigen grond is dit seizoen nog geen enkele club gelukt..

Tweede klasse C

VOORSCHOTEN ’97-SCHIPLUIDEN

Dat was me afgelopen zondag een positieve uitschieter in Delft waar Concordia met 6-1 de oortjes werd gewassen. De vierde overwinning van het seizoen mocht er zijn in een wedstrijd ‘waarin alles perfect klopte’ volgens een uitermate tevreden coach Mo Bougrine. Zo’n eclatante zege moet toch heilzaam hebben gewerkt bij de groen-gelen die aanstaande zondag Schipluiden op bezoek krijgen. Een goed gevoel zal nodig zijn want het team uit het dorpje uit Delfland bleek vorig seizoen twee keer de bovenliggende partij. Dit seizoen vergaarden zij ook meer punten dan de Voorschotenaren. Doch op Adegeest kan de thuisclub bij winst goede zaken doen en over GDA en Foreholte heen gaan om een klein beetje lucht te verschaffen. Want de dans op het koord dat het degradatiespook heeft gespannen, kan beter worden ontweken. Deze heeft al lang genoeg geduurd. Aan de gastheren om het de bezoekers geel en groen voor de ogen te laten zien.

Remco Mentink en Piet van Kampen