voorbeschouwing bannerDe opdoemende vragen voor dit weekend: blijft FC Rijnvogels in het spoor van Katwijk, wie is de sterkste in een regionale derby aan de Vliet, pakt Voorschoten’97 de eerste winst van het seizoen? En een dag later: kan FC Boshuizen het nog ongeslagen RKAVV lastig maken en naderen tot op een punt? Een wekelijkse ronde langs de voetbalvelden van FC Rijnvogels, GHC, Valken’68, Voorschoten’97 en FC Boshuizen.

ZATERDAG, HOOFDKLASSE B

FC RIJNVOGELS-TER LEEDE

Dit keer geen plaatselijke maar een regionale derby op de Kooltuin als het Sassenheimse Ter Leede van trainer Henk Wisman op bezoek komt. Na de kansloze openingswedstrijd tegen Quick Boys (0-4) herstelden de geel-rood gestreepten zich knap en staan met slechts één punt achterstand op de Vogels op de derde plaats. Een affiche dus dat het predicaat ‘topper’ in zich zou kunnen bevatten. Maar papieren toppers zijn in de praktijk op de groene mat nog niet altijd echte toppers. Doch beide teams zijn in the winning mood. Ter Leede legde in haar laatste thuiswedstrijd SHO op de pijnbank en met een 8-1 pak slaag kregen de Oud Beijerlanders er ongenadig van langs. De Rijnvogels deden op diezelfde dag goede zaken in het verre Kloetinge waar het de moeilijk te bestrijden gastheer met 0-3 de baas bleef.
Er staat dus het een en ander op het spel tussen de gedegradeerde Topklasser uit Sassenheim en de promovendus uit Katwijk. Krachten die elkaar zullen ontmoeten in de voor hen dit seizoen nieuwe zone, de Hoofdklasse B. Ter Leede vertoefde er al eerder, voor de Vogels is het een eerstejaars examen. Tot op heden lijken de mannen van Hein van Heek geen examenvrees te hebben want zij presteren goed. Voldoende vertrouwen getankt om deze interessante derby weer onbevangen aan te gaan?

EERSTE KLASSE B

GHC-VALKEN ‘68

Om in dit stadium niet verder en vaster in de onderste regionen te geraken, zal het toch weer eens tijd worden dat de punten naar de Vlietbewoners gaan. Van de zes duels won het er pas een (1-0 tegen Voorschoten ’97). Is de derby tegen regiogenoot en bijna buurman Valken ’68 een prikkel om er als team vol tegenaan te gaan? Het collectief dat halverwege het vorig seizoen nog zo geprezen werd laat het voorlopig nog even afweten. Tijd voor eerherstel voor de tricolores. De promovendus doet het voorlopig beter en bezet de derde plaats na een goede seizoenstart waarin in de laatste thuiswedstrijd ook de kwetsbaarheid bleek door op ’t Duyfrak met 2-3 van hekkensluiter DSO te verliezen. Een onnodige slippertje van de mannen van Andries Wendt die zich hiervoor willen revancheren. Wordt GHC het kind van de rekening of houden zij de Valkenburgers in bedwang? Voor de thuisclub is het een moeten, dat moge duidelijk zijn. Als de makke, het weinige scoren, nu maar eens wordt doorbroken. Want de vijandelijke touwen werden pas vier keer gevonden. ,,Daar ligt een probleem van ons. Tot de zestien gaat het goed, maar we komen maar moeilijk tot kansen en die heb je nu eenmaal nodig voor doelpunten.

VOORSCHOTEN ’97-SWIFT

Is het aan De Vliet vooralsnog geen Halleluja, op Adegeest is het nog minder van dat. Voorschoten ’97 komt maar niet los en bezet met een schamel puntje de laatste plaats, de reputatie van groen-geel onwaardig. Om het tij te doen keren zal een winstpartij wellicht weer een handvat kunnen bieden om de neerwaartse spiraal te doorbreken en langzamerhand voorzichtig omhoog te kijken en aan te haken. Maar of de mogelijke titelkandidaat, het nog ongeslagen Swift nou de ideale opponent voor de eerste winstpartij is, mag in twijfel worden getrokken. Daarvoor maken de Amsterdammers tot op heden nog een te degelijke indruk. Een zware kluif dus voor Marcel de Hoogt en de zijnen. Net als bij GHC is het de scoringsmachine die tot op heden nog maar niet op gang wil komen. Wanneer komen de kanonnen los en wordt er doeltreffend gevuurd? Leuk voetbal is aardig maar scoren nog leuker. Tijd voor een verrassing?

ZONDAG, EERSTE KLASSE B

FC BOSHUIZEN-RKAVV

Twee oude bekenden die elkaar in het afgelopen seizoen vergezelden tijdens de afdaling uit de hoofdklasse naar de eerste klasse. Daar lijken de beide teams zich tot op heden gelukkiger en beter thuis te voelen. Een blik op de ranglijst leert dat RKAVV nog geen enkel punt morste en dat de mannen van Stefan Roodakkers ook nog ongeslagen zijn, maar inmiddels wel vier punten achter liggen op de Leidschendammers. De opdracht voor de kadebewoners lijkt duidelijk. De volle buit pakken om het gat tot een punt (bijna) te dichten. Elke andere uitslag zal nadelig uitpakken voor de geel-blauwen. Dus lijkt de opdracht duidelijk. Maar zie maar eens gaten in de RKAVV muur te schieten die na zes duels pas vier bressen vertoont. Boshuizen moet niet omzien naar het vorige (ramp)seizoen waarin het twee keer van de Leidschendammers klop kreeg (0-3 en 5-1). Met fris en fruitig elan op eigen terrein een sportieve revanche bewerkstelligen, dat is de uitdaging die de geel-blauwen wacht. De uitdaging is nog groter omdat Jesper Neuteboom geschorst is vanwege zijn (discutabele) rode kaart tegen IFC en ook Thierry Seaw en Jeffrey Cesar zijn niet inzetbaar vanwege knieblessures.