(Zondag,4A)- Leidsche Boys kende een valse start in 2014. Op eigen veld werd met 0-4 verloren van GOL Sport, een tegenstander waar aan het begin van het seizoen nog van werd gewonnen met ruime cijfers (2-5). Richard de Graaf was niet in zijn hum met de nederlaag, maar trok het probleem breder en sprak na afloop van een ‘redelijk cruciale week’.

Derhalve een reden voor tekst en uitleg over de gemoedstoestand bij de trainer. ,,Ik kan smoesjes verzinnen over deze nederlaag, maar de inzet was bij een aantal spelers gewoonweg heel slecht. En daar baal ik enorm van. Er is het nodige gebeurd voor de winterstop, waardoor we afscheid hebben genomen van spelers. In de voorbije tijd hebben er zat gesprekken plaats gevonden en we dachten de boel op de rails te hebben. Afgaande op de wedstrijd tegen GOL Sport blijkt dat dus niet het geval te zijn.”

Kan het zijn dat er nu nog het een en ander speelt, is dan de vraag. ,,Een aantal spelers willen volgend seizoen een eigen team gaan vormen. Dat is hun goed recht en daar heb ik geen probleem mee. Maar tot die tijd mag ik van een ieder inzet verwachten en daarin ben ik teleurgesteld. We zijn nu anderhalf jaar bezig met spelers en dan is het niet prettig om te zien dat een aantal spelers er zo gemakzuchtig en niet selectiewaardig mee om gaan. Er zijn binnen het selectie elftal, ook elders, regels en die dienen nageleefd te worden zoals een trainer die invult, heb je daar moeite mee dan moet je ook niet jezelf opgeven hiervoor.”

De Graaf erkende dat GOL Sport op zich een prima elftal heeft, maar hekelde het gedrag van spelers die wandelend dachten de klus te klaren. ,,Kijk, ik doe ook niet alles goed maar ik heb het beste voor met de club en de spelersgroep en ben een positief ingesteld persoon. Het is makkelijk om naar een trainer te wijzen of naar spelers die meer zouden moeten brengen omdat ze hoger hebben gespeeld. Maar voetbal is een teamsport en als spelers niet de juiste instelling kunnen opbrengen dan ga je het niet redden. Nee, ook niet tegen Altior volgende week en die staan er ook niet florissant voor. Alleen door keihard te werken kunnen we resultaten boeken.”

Vervolgend: ,,Ik kan een bestseller schrijven met alle verhalen van dit seizoen. Er valt zoveel te vertellen, maar de bottom line is dat de trainersstaf graag aan deze club verbonden blijft. Ik heb zelf een aanbieding gekregen om elders assistent-trainer te worden, maar dat aanbod heb ik naast me neergelegd. Simpelweg omdat ik denk dat Leidsche Boys veel beter kan en ik erin geloof dat we volgend seizoen met vers bloed potten kunnen breken. Er staan al lijntjes open, maar dan zal de kogel wel door de kerk moeten. We hopen dat we deze week te horen krijgen dat we door kunnen. Als dat zo ver komt dan kunnen we een slag slaan door spelers binnen te halen die de vrijkomende posities prima kunnen invullen. Er moet nu duidelijkheid komen en als dat uitvalt in het feit dat we kunnen blijven dan kan er een blik worden open getrokken. In april of mei zijn we straks te laat, want dan hebben spelers die wij op het oog hebben wellicht al een andere club.”

Nog duidelijker: ,,Er moet iets gebeuren, want zo gaat het niet goed. En dat gaat mij aan het hart. Iedereen moet naar zichzelf kijken en arbeid leveren. De boel moet wakker worden geschud.”