Het VUmc heeft vorige week donderdag een cheque van 5500 euro ontvangen. Het geld is bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Het bedrag is bijeengebracht tijdens een benefietwedstrijd voor voormalig profvoetballer Wout Holverda uit Leiden. Bij Holverda werd in 2013 de diagnose Alzheimer gesteld. VUmc-neuroloog en hoogleraar Philip Scheltens kreeg de cheque uit handen van Marco Blom, directeur wetenschappelijk onderzoek van Alzheimer Nederland.

Op initiatief van het Leidsch Dagblad en in samenwerking met voetbalvereniging Rijnsburgse Boys voetbalden in de zomer van 2014 Sparta Legends en Lucky Ajax tegen elkaar. Voor de wedstrijd bestond grote belangstelling. Holverda speelde in zijn carrière voor Sparta, Fortuna Sittard en HFC Haarlem. De Leidenaar heeft nog altijd een seizoenkaart bij de Rotterdamse club. Supporters hebben een haal- en brengservice opgetuigd, zodat Holverda alle wedstrijden van zijn favoriete club kan bezoeken.

Philip Scheltens, die tevens directeur is van het VUmc Alzheimer Centrum, reageerde opgetogen over het ingezamelde bedrag. ,,Dat is heel wat’’, zei hij. ,,We kunnen het goed gebruiken.’’ Hij prees ook het initiatief om een wedstrijd voor Wout te organiseren. ,,Dat heeft tot heel veel aandacht geleid – ook voor de bewustwording voor de ziekte van Alzheimer’’, meldde de hoogleraar.

Wout Holverda (Small)

 

Dat was precies wat het Leidsch Dagblad beoogde. Ook wilde de krant de oud-voetballer met een speciale wedstrijd in het zonnetje zetten en de aangrijpende gevolgen van Alzheimer voor patiënten en hun omgeving over het voetlicht brengen.

Wout Holverda (57) speelde twaalf jaar betaald voetbal, waarvan zes bij Sparta in Rotterdam, de club die hij in zijn hart sloot. Hij kwam tot ruim 300 wedstrijden als prof. Met Sparta en Fortuna Sittard haalde hij Europees voetbal. Eén keer werd hij geselecteerd voor het Nederlands elftal. ,,Ik moet maar afwachten wat me te wachten staat’’, vertelde Wout in een interview met het Leidsch Dagblad, eind 2013. ,,Het kan snel gaan. De dokter kan het niet zeggen. In het ziekenhuis kunnen ze het ook niet zeggen. Het is een sluipmoordenaar, zeg ik daarom.’’

Dat de krant voor hem een benefiet organiseerde, noemde hij ‘fantastisch’. De opbrengst vond hij ‘prachtig’, zei hij donderdag. ,,Het is heel goed dat dit is georganiseerd.’’

De wedstrijd, de aansluitende veiling en de loting brachten samen 5500 euro op. Wout mocht een bestemming kiezen voor dat geld. Hij wilde het graag aan onderzoek besteden, ‘omdat er een medicijn moet komen’. De Leidenaar is ook onder behandeling bij het Alzheimer Centrum in Amsterdam.

Het centrum is gespecialiseerd in dementie op jonge leeftijd. Er zijn in Nederland 260.000 patiënten met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. Hiervan is ruim tien procent jonger dan 65 jaar. Dat aantal heeft zich verdubbeld in 2040. Dit komt doordat de generatie van de babyboomers ouder wordt en we allemaal steeds ouder worden en andere ziekten overleven.