Erwin de Ridder (Valken’68): ,,Stiekem gedacht aan periodetitel”

Het seizoen 2014-2015 betekende voor Valken ’68 een (hernieuwde) kennismaking met de eerste klasse. Een seizoen dat met gemengde gevoelens wordt bekeken door verdedigende middenvelder Erwin de Ridder: ,,Voor de start lag het woord handhaving bij ons voor in de mond. Je gaat een klasse hoger en het is maar de vraag hoe dat uitpakt. Nou, dat pakte voor ons gewoon héél erg goed uit. Stiekem werd er al gedacht aan een periodekampioenschap. Waarom niet? Het liep allemaal op rolletjes. Toen speelden we ook onze beste wedstrijden. De weinige kansen die we kregen maakten we af en achter konden we het goed dicht houden.

Op een gegeven moment”, zo gaat De Ridder verder, kwam de klad erin.” Wedstrijden gingen verloren die we daarvoor gewonnen zouden hebben. Het is altijd moeilijk een oorzaak aan te wijzen, er spelen zo veel factoren een rol. De kansen die we nu kregen gingen er niet in bijvoorbeeld. Daar ging het fout misschien. Ongelukkige doelpunten tegen speelden ook een rol. Dieptepunt was de wedstrijd tegen Forum Sport. We moesten met een schamel puntje genoegen nemen, waar we er drie hadden moeten hebben.”

 

De Ridder verwijst naar de twee goals van de tegenstander; beide uit een vrije trap, waarbij er een nog op het laatste moment van richting werd veranderd. ,,Ze zijn tweemaal op onze helft geweest, maar scoorden beide keren. We zakten steeds verder weg en in plaats van een periodetitel moest we nu vechten om het vege lijf te redden.”
In die periode onderscheidde De Ridder zich en werd een steunpilaar voor de ploeg uit Valkenburg. ,,Ik voel met thuis op de plek van verdedigende middenvelder. Mijn loopvermogen en het inzicht om de gevaarlijke ballen bij de opponent eruit te halen is mijn kracht. Omdat we vaak onder druk kwamen te staan kreeg ik de kans om lekker in mijn spel te komen.”

 
Omblikkend naar het voorbije seizoen zijn er twee zaken die de middenvelder als zeer positief heeft ervaren. ,,Vanzelfsprekend ben ik blij met het lijfsbehoud. We horen qua voetbal absoluut in deze klasse thuis. Het meest tevreden ben ik over de sfeer in de ploeg. Ook toen het minder ging bleef die zeer positief. We coachten elkaar en hadden soms kritiek, maar die was altijd opbouwend. Het accepteren van elkaars fouten is de basis voor een mentaal sterk team. Dat waren we dit jaar.”

 
Na vijf jaar stopt Andries Wendt als trainer van Valken. Een periode die De Ridder als heel prettig heeft ervaren. De komst van De Geus ziet hij evenwel met vertrouwen tegemoet. ,,Ik heb een paar keer met hem gesproken. Er was wel een klik denk ik. Van horen zeggen is hij tactisch sterk en hij is ervaren en enthousiaste vent. Het wordt een mooi seizoen.”

 

Valken’68 in cijfers:

Totaalstand: 26-30-40-50 (10e)
Resultaten thuis: 13-14-20-25 (13e)
Resultaten uit: 13-16-20-25 (8e)
Beste periode: 8-13-14-14 (1e periode)
Grootste thuisoverwinning: Nootdorp (3-0)
Grootste thuisnederlaag: Zwaluwen’30 (1-4)
Grootste uitoverwinning: HBOK (0-2), HVC’10 (0-2)
Grootste uitnederlaag: Haaglandia (4-1)
Laatste thuisoverwinning: HBOK (2-0, 21 februari)
Laatste thuisnederlaag: Deltasport (1-3, 18 april)
Laatste uitoverwinning: DSO (1-2, 28 februari)
Laatste uitnederlaag: ARC (2-0, 25 april)