RCL kon als koploper de winterstop in gaan, maar liet zich medio december verrassen door Die Haghe, nota bene op eigen veld. Op dat moment was er geen man overboord, want de achterstand op VDL bedroeg slechts twee punten. BVCB stond tussen de Maassluizenaren en Leiderdorpers in. Ruim twee maanden later en vier wedstrijden verder is RCL gezakt naar de vijfde plaats en de koploper, BVCB, heeft ondertussen zeven punten meer in de wacht gesleept.

 
De vraag is dan ook gerechtvaardigd wat er aan de hand is met de tweedeklasser, die steevast van plan was om binnen een jaar weer terug te keren naar het derde amateurniveau. De degradatie was immers een ‘vergissing’ en dus moest de Racing Club rap een stap voorwaarts maken. Aanvankelijk verliep het ook niet slecht, zeker wanneer opponenten richting Leiderdorp kwamen.

 
Eind november maakte trainer Ben Kottenhagen bekend dat hij genoodzaakt was om aan het einde van het seizoen de handdoek te werpen, dit om persoonlijke redenen. Niet al te lange tijd daarna werd in de publiciteit gebracht dat Stefan Luykx zijn opvolger zal worden. Er werd een verbintenis getekend voor twee jaar en de tevredenheid droop er van twee kanten vanaf.

 
Vrolijke gezichten zijn echter nu ver te zoeken op De Bloemerd. Er werd begin februari nog wel gelijk gespeeld bij BVCB, ondertussen de belangrijkste gegadigde om kampioen te worden én wel terug te keren na een jaar afwezigheid in de eerste klasse. Daarna volgde een meer dan gelukkige zege bij DWO, maar op 21 februari j.l. ging het, dit keer onnodig, mis tegen Vitesse Delft (0-1). Vijf dagen later kwam daar een mokerslag overheen. Spits Thom Wijnalda, al goed voor veertien treffers, raakte fors geblesseerd en lijkt dit seizoen niet meer in actie te komen. Het kan zelfs zo zijn dat het herstel tot eind van dit jaar duurt. Om een treurige week compleet te maken, werd er afgelopen zaterdag verloren van SC Monster. Een ploeg die pas twee keer had gewonnen. RCL gaf niet thuis en is dolende.

RCL_wijnalda_mei_2011
Thom Wijnalda lag wel vaker tegen het canvas, maar dan viel de schade altijd mee. Nu is het mis en afwachten hoe de ernst van de situatie is.

 
Onze redactie nam contact op met Wijnalda, die terug is van een avontuur in en bij Noordwijk. Eerst even terug naar de voor hem, en zijn ploeg, treurige trainingsavond. ,,Ik speelde een duel, zoals je die veertig tot vijftig keer speelt op een training. Op een zeker moment stond mijn been vast en Ruben Leugering klapte er bovenop. Pure pech. Ik wist meteen dat het foute boel was, ondanks het feit dat ik niet eerder een knieblessure had in mijn voetballeven. De krak die ik hoorde, verraadde namelijk niet veel goeds. De pijn mocht er ook zijn, zeg maar. Ron Sinteur is met mij naar het ziekenhuis gegaan die avond. De eerste diagnose was dat er een knieband was afgescheurd. Men wilde echter zekerheid en een dag erna zou er een orthopeed naar kijken. Die dacht meer aan een ingescheurde knieband. Uiteindelijk moet een MRI-scan uitwijzen wat het nu daadwerkelijk is. Volgende week weet ik meer. Als het ingescheurd is dan staat daar een week of acht voor. Heel misschien kan ik dan, als dat aan de orde zou zijn, nog meedoen in de nacompetitie. Maar als het tegenzit, ben ik er tot eind 2015 zoet mee. Het is nu even afwachten. Dat ik baal mag duidelijk zijn. De leukste maanden komen er nu juist aan en dan moet je toekijken.”

 
Voor de puntspeler is deze blessure een nieuw hoofdstuk. Niet eerder liep hij zware blessures op. Hooguit moest hij eens een weekje overslaan, maar daar bleef het bij. De in Leiden wonende pechvogel relativeert met de woorden dat het ‘nu eenmaal kan gebeuren in een contactsport’.

 
Daar is niets aan gelogen uiteraard, maar voor RCL komt het beroerd uit. Het loopt niet en een directe terugkeer naar de eerste klasse lijkt in rook te zijn opgegaan en garanties om sowieso in de nacompetitie te kunnen spelen zijn er allerminst. Wijnalda wil het niet te somber inzien. ,,Van Vitesse Delft hadden we moeten winnen, daar deden we onszelf tekort. Afgelopen zaterdag was het niet groots. De verschillen zijn nog niet heel groot. Ik ga er vanuit dat we de draad weer oppakken. Alle concurrenten krijgen elkaar ook nog. Enkel moeten we nu met veel meer ploegen rekening houden. Dat lag voor de winterstop wel anders.”

 
Over het invullen van de spitspositie zit hij niet in. ,,Jonas Farih kan daar spelen en is een soortgelijke speler als ik ben. Fysiek staat hij zijn mannetje ook. Tommy Sinteur heeft ook kwaliteit in huis, hoewel hij nog jong is. Het vergt enkel een wat andere speelwijze. Deze week is er met elkaar gesproken. De neuzen moeten weer dezelfde kant op zoals dat heet. RCL is nog niet geslagen.”

 
Komende zaterdag is RCL gastheer voor Be Fair, ofwel de huidige nummers vijf en zes tegen elkaar. De ploeg uit Waddinxveen speelde wel een duel minder en heeft minder verliespunten dan de brigade van Kottenhagen. Eerder, op 25 oktober om precies te zijn, verloor RCL met 2-1 van de komende tegenstander. Dat was voor de Leiderdorpers de eerste nederlaag. De teller staat nu op vier verliespartijen.