Vierde klasse A (zaterdag)- Tim de Cler was een zeer tevreden man na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Haagse Hout. Niet alleen had zijn ploeg de drie punten in de knip, maar hij was ook degene die met een zeer fraaie goal de match besliste.

Nino Poulina daagt uit..
Nino Poulina daagt uit..

,,We waren de hele wedstrijd de betere ploeg, maar tot kort voor tijd maakten we dat doelpunt maar niet. Dat gebrek aan scorend vermogen speelt ons het hele seizoen al parten. Uit speelden we ook al veel beter dan Haagse Hout en de teleurstelling was dan ook groot toen zij vanuit het niets toch nog op 1-1 kwamen. Dat scenario zat wel in mijn hoofd. We hebben het eerder meegemaakt, tegen Hazerswoudse Boys bijvoorbeeld. Gelukkig bleef ons dat bespaard vandaag.”

Zo tevreden over de uitslag, zo ontevreden was De Cler over de conditie van het veld: ,,Goed voetbal was totaal onmogelijk op deze knollentuin; echt verschrikkelijk. En dan de wind ook nog eens. Het was geen gemakkelijke middag.”

Haagse Hout kon zelden wat uitrichten tegen de veel betere Leidenaren
Haagse Hout kon zelden wat uitrichten tegen de veel betere Leidenaren

Vooraf had broer Henk ook al zijn beklag gedaan: ,,Dat veld, pffff. We hebben dit seizoen thuis echt wel geprobeerd lekker te tikken en over de grond te voetballen. Dat lukt gewoon niet in deze omstandigheden. Vandaag gaan we noodgedwongen meer de lange bal hanteren; dan maar door de lucht.” Daar hadden beiden zeker een punt. Bij de conditie van de grasmat bij vele verenigingen kan men vraagtekens zetten, maar bij de gesteldheid van dit terrein passen slechts uitroeptekens.

Leroy Brooks kapt naar binnen. De aanvaller kon niet scoren tegen de ex-titelkandidaat
Leroy Brooks kapt naar binnen. De aanvaller kon niet scoren tegen de ex-titelkandidaat

Inderdaad probeerden de groenwitten in de eerste helft met een lange bal de spitsen te bereiken. Het veld en de wind in de rug zorgden voor verrassende situaties. Haagse Hout werd onder druk gezet, sterker nog: de bezoekers kwamen er nauwelijks aan te pas. Lugdunum stoorde vroeg en van een opbouw van Haagse zijde was amper sprake. Hoewel heer en meester in het veld wisten de Leidenaren de bal niet in het doel te krijgen. Schuld hieraan waren onnauwkeurigheid en het gebrek aan vermogen de trekker over te halen. De   0-0 ruststand was dan ook geen verrassing. ,,Ik kan het er niet warm van krijgen”, zei een verkleumde toeschouwer in de rust.

Alweer een hachelijk moment voor het pover spelende Haagse Hout
Alweer een hachelijk moment voor het pover spelende Haagse Hout

Vraag was of Lugdunum ook met tegenwind de druk kon blijven houden op het doel van Haagse Hout. Dat was het geval en het spelbeeld bleef hetzelfde: een aanvallende thuisploeg en een Haagse Hout dat op een counter loerde. Voor het behouden van de koppositie was een Leidse zege een noodzaak. De 0-0 waar het duel op dreigde uit te draaien zou een fikse tegenvaller zijn. De groenwitten claimden een penalty toen het standbeen van een der aanvallers weggetikt leek te worden. Uiteindelijk was er dan de vrije trap net buiten de zestien. De Cler wist met een meesterlijke curve de bal over de muur in de voor de keeper verre bovenhoek te schieten. Trainer Henk de Cler besloot voor voorzichtigheid te kiezen om de zege vast te houden. Bij het eindsignaal was die dan ook binnen en het was een meer dan terechte overwinning op een pover Haagse Hout ook.

Het moment van de wedstrijd. Tim de Cler krult de bal om de muur heen.
Het moment van de wedstrijd. Tim de Cler krult de bal om de muur heen.

,,Met een gelijkspel hadden we veel te weinig gekregen. Ik meen echt dat we een penalty verdiend hadden. Dat zeg ik niet uit chauvinisme. Daarom was het terecht dat die vrije bal erin ging.” Met een grijns van oor tot oor, ,,Vorige week ook al, twee uit twee, laat mij die vrije trappen maar nemen hoor! Het zou erg mooi zijn om kampioen te worden en terug te aan naar de derde klasse.”

In dit soort wedstrijden, zeker als het erop aan komt een voorsprong vast te houden, spelen ervaren rotten als Nino Paulina en Tim de Cler een grote rol.     ,,Ja? En? Daar staan we voor in het veld”, was het laconieke antwoord van de Leidenaar.

Lugdunum – Haagse Hout 1-0. 77. Tim de Cler 1-0

Lugdunum: Wassenaar, Cem Isitir, Brandt, Atif, Poulina, Du Prie, Harleman (85. Matahelumual), Brooks, Tolud (66. Vrede), Ozan Isitir (78. Gajadien), De Cler.

Haagse Hout: Van Duyghuizen, Huisman, Vollering, Mertakusuma (81. Cinemre), Voets, Quispel (75. Wahid), Leuwci, Tajdirti, Zwemer, Dirksen, Beckschebe.

Scheidsrechter: Wessel. Toeschouwers: 75.

Wat als?

Na afloop vroeg men zich in de bestuurskamer af hoe het zou aflopen met FC Boshuizen. De door personele problemen geplaagde vereniging was niet komen opdagen voor de wedstrijd tegen Leidsche Boys. Wat als dit het einde is voor Boshuizen? Wat als alle uitslagen van Boshuizen ongeldig worden verklaard? Het zou een zware slag zijn voor de vereniging uit de Kikkerpolder in de strijd om het kampioenschap. Zes punten zouden verloren gaan. Het op vijf punten staande Hazerswoudse Boys heeft nog niet tegen de ploeg aan de Kade gespeeld en behoudt de 42 punten. Van vijf punten voorsprong naar een punt achterstand. Het woord competitievervalsing viel. Misschien voorbarig, maar dit soort vervelende zaken is eerder voorgekomen. Niet opkomende ploegen in de vierde klasse, het wordt helaas meer regel dan uitzondering de laatste tijd.

Foto’s: met dank aan G.du Prie