2015, het jaar van het 75 jarig jubileum van v.v. Leiden. Op 5 en 6 juni van dit jaar zullen we een jubileumfeest organiseren, zet deze datum dus maar in je agenda. Maar hoe begon het eigenlijk allemaal?

1940 – 2015

De v.v. Leiden werd opgericht op 15 juli 1940 en is dus gestart aan het 75e seizoen! Het grootste deel van de eerste leden kwam bij de zaterdagmiddagafdeling van A.S.C. vandaan, omdat zij het gevoel hadden er “bij te hangen” naast de zondagamateurs. Aanvulling van het ledenbestand kwam van het toenmalige S.L.F. Er werd gestart met drie senioren-elftallen in de 1e klasse van de L.V.B.. Vanwege de oorlogssituatie werd aanvankelijk alleen vriendschappelijk gevoetbald, later volgden ook competitie wedstrijden. De contributie bedroeg 10 cent per week.
VV Leiden 75 jaar

 

Aanvankelijk werd gespeeld op een terrein van de Marine aan de Churchillaan. In 1946 speelde Leiden op de Haagweg samen met LFC en LDWS en in 1947 werd er verhuisd naar het N.B.L.O. terrein aan de Zoeterwoudse singel, samen met Lugdunum en LFC. In 1953 verhuisde v.v. Leiden ” tijdelijk” naar Pomona, achter de toenmalige Annakliniek in de Vogelenbuurt. Deze tijdelijkheid zou echter 25 jaar duren.

De eerste kantine van Leiden op Pomona was een knus hokje van 3 bij 4 meter met vloerbedekking van straattegels. Omdat in 1974 de gemeente Leiden te kennen gaf Pomona nodig te hebben als bouwgrond moest deze accommodatie op termijn verlaten worden. Doordat Van Wijk’s Sportvereniging (V.W.S.) hun veld op de Kanaalweg in die tijd ook moest verlaten werd door V.W.S. de mogelijkheden onderzocht voor een fusie met een andere club. Nadat onderhandelingen hiertoe met v.v. Sleutels waren stuk gelopen, werd onderhandeld met het bestuur van v.v. Leiden. Daarbij werd de unieke afspraak gemaakt dat de V.W.S. leden massaal overschrijving zouden aanvragen naar v.v. Leiden. V.W.S. had dan geen leden meer en zou opgeheven worden. In een later stadium is het toch tot een “fusie” gekomen omdat v.v. Leiden degradeerde naar de 2e klasse L.V.B.. Door de “fusie” kon de plaats ingenomen worden van de hoogst spelende V.W.S. zodat een plaats in de 1e klasse behouden bleef, 1974 een bijzonder jaar.

In 1976 kwam er duidelijkheid over de toekomst van v.v. Leiden voor wat betreft de velden en kon definitief verhuisd worden naar onze huidige accommodatie Morsch II met een prachtige kantine, die later nog is uitgebreid met bestuurskamer en jeugdhonk.

Anno 2015 speelt v.v. Leiden nog steeds op het prachtige Sportcomplex Morsch II, is v.v. Leiden als een van de weinige clubs financieel gezond en groeit de jeugdafdeling weer als vanouds.  Het weekend van 5 en 6 juni  2015 zullen in het teken staan van het 75 jarig jubileum. Daarna kijken we uit naar de volgende mijlpaal, 100 jaar v.v. Leiden!

VWSStaand: Joop Devilee (trainer), Wil Kok, Karel Brandt, Jan Duivesteijn, Kees Boot, Koos Singeling, Wim l’Ecluse, Wim Vis (grensrechter), Zittend: Fred Bink, Aat Keizer, Bert Bavelaar, Wil Koenen, Ben Scharloo.

Note redactie: de redactie van Leidenamateurvoetbal.nl zal uiteraard later in dit seizoen aandacht schenken aan de jarige vereniging.