Vierde klasse A (zaterdag)- In een wedstrijd waarin de doelpunten als rijpe appelen uit de bomen vielen, walste VV Leiden zaterdagmiddag in de tweede helft over Football Factory heen. Mede door een hattrick van Erik Bakker prijkte na negentig minuten een 8-3 uitslag op het scorebord van Sportpark Morsch. Door de riante zege blijft Leiden in het zicht van de plekken die kans bieden tot het spelen van nacompetitie voor een stek in de derde klasse.

,,Het is eigenlijk altijd hetzelfde liedje met ons. Van de ploegen onder ons winnen we altijd wel, maar tegen de clubs boven ons bijna nooit”, vertelt Bas Middelkoop voorafgaand aan het treffen met het lager geklasseerde Football Factory. De verdediger van Leiden, geveld door een kuitblessure, ziet zijn ploeg die middag zijn bevinding maar weer eens onderstrepen. In het eerste bedrijf doet Football Factory nog aardig mee, maar na rust freewheelt Leiden naar een monsterscore van 8-3.

,,Dat we het moeilijk hebben tegen de ploegen boven ons, heeft te maken met  scherpte achterin”, verklaart uitblinker Erik Bakker na afloop. ,,We zijn qua tactiek al veranderd van niet meer vol op de aanval spelen naar wat meer zekerheid achterin.  Maar ook vandaag tegen Football Factory krijgen we weer drie doelpunten om onze oren, dat moet echt beter.”

Nadat Leiden eerder dit seizoen al met 0-5 had gewonnen op bezoek bij de universiteitsclub, kende de ploeg van Maurice Jansen op eigen terrein wederom weinig moeite de verdediging van Football Factory te kraken. ,,Natuurlijk is het lekker voor mezelf om tijdens dit soort wedstrijden veel te kunnen scoren, maar je wilt meer. Als we achterin scherper zijn en voorin nog meer kansen benutten, denk ik dat we wel derde of vierde kunnen worden”, is Bakker, die met drie goals en twee assists een groot aandeel had in de zege, hoopvol gestemd.

,,We staan nu voor een cruciale fase”, beaamt Sietse Fokkema, die zijn rentree maakte voor de roodwitten na een slepende knieblessure. ,,Het waren mijn eerste minuten van het seizoen, dat was wel wennen. Vorig jaar was ik nog aanvoerder, het is nu knokken om me weer in de basis te spelen en die band terug te winnen. Stukje bij beetje moet dat wel lukken.”

,,De intentie is wel om in de derde klasse uit te komen”, gaat de 29-jarige Fokkema verder. ,,Met alle respect, maar een Football Factory is niet een tegenstander waar je warm voor loopt. We winnen dan wel met 8-3, maar liever knok je negentig minuten lang tegen ploegen als LSVV of VV Oegstgeest en stap je daarna met een 2-1 overwinning van het veld. Als we de wedstrijden tegen de ploegen boven ons eindelijk gaan winnen, is de laatste periode wel binnen handbereik.”

Ondanks dat Football Factory met een ruime nederlaag van het veld afstapte, zijn er na afloop van het doelpuntenfestijn ook aan de kant van het elftal van Pieter van Schie genoeg lachende gezichten te bespeuren. ,,Dat is het mooie van ons team, dat we na zo’n uitslag toch nog kunnen lachen”, vindt Timothy Resopawiro. Waar zijn achternaam wellicht anders doet vermoeden, is Resopawiro in de minderheid als één van de zes Nederlanders in de vandaag aanwezige selectie van Football Factory.

Met een Spanjaard, een Nigeriaan, een Ghanees, een Japanner, een Engelsman, een Italiaan en een Italiaanse Duitser mag de equipe van Van Schie gerust een vreemdelingenlegioen genoemd worden. ,,Ik vind het echt leuk om met dit soort gasten te spelen”, vertelt Resopawiro. ,,Het voegt echt een extra dimensie toe. In het veld is het wel eens lastig communiceren, omdat je toch automatisch in eerste instantie in het Nederlands coacht in situaties waar dat nodig is. Veel internationale studenten willen ook de rest van de wereld zien en dat is ook logisch, maar daardoor spelen we wel steeds met een wisselende samenstelling. Onze Engelse keeper van vandaag is eigenlijk veldspeler en dat zag je ook wel aan de doelpunten die we tegen kregen. Maar we willen het internationale karakter in ons team graag behouden. Ikzelf doe een internationale studie, commerciële economie, dus voor mij is het in dat opzicht ook mooi meegenomen.”

Terwijl Football Factory überhaupt geen jeugdafdeling bezit, is de aanwas bij Leiden ook ver te zoeken. Met enkel acht pupillenteams moet de 75-jarige vereniging uit een ander vaatje tappen om de selectie op peil te houden, zeker als het door wil stoten naar een hogere klasse. ,,Leiden is een leuke club waar jongens graag een biertje kunnen doen”, weet jeugdproduct Bakker. ,,Het zegt genoeg dat gasten van DoCoS vaak bij ons aan de bar zitten. Voor sommigen van hen is een overstap misschien wel aantrekkelijk, omdat je bij ons meer kansen hebt op speeltijd in het eerste. Maar ja, dan oefen je tegen DoCoS en verlies je met 5-0. Dan zullen die jongens ook wel twee keer nadenken voordat ze de overstap maken. Maar we kunnen absoluut wel wat versterking gebruiken.”

Opstelling Leiden: Van den Bor; Van Egmond, Meijers, Schreuder, Van de Berg (46. Siera); Onvlee, Van Duivenbode, Nolet; Lakhal (63. Devilee), Bakker, Boot (69. Fokkema).

Opstelling Football Factory: Marijt; De Reus, Boccocini, Naciri, Kotara; Quirante (50. Poulina), Ekefre, Voltan; Resopawiro (65. Essel), Van Schie, Person.

Scoreverloop: 5’1-0 Van Duivenbode, 9’ 1-1 Naciri, 22’ 2-1 Lakhal, 46’ 3-1 Bakker, 49’ 4-1 Bakker, 59’ 4-2 Van Schie, 67’ 5-2 Devilee, 70’ 6-2 Bakker, 72’ 6-3 Naciri, 80’ 7-3 Siera, 90’ 8-3 Onvlee.