Vierde klasse A (zondag) – ,,Toofan hebben we niet eerder gehad als tegenstander, maar er genoeg van gehoord om te weten dat het een lastige uitwedstrijd in het Haagse zou gaan worden. Denk alleen maar aan die narrow escape van FC Rijnland tegen hen vorig jaar in de beslissende promotiewedstrijd voor een plek in de derde klasse. Maar op wilskracht hebben wij er een dik verdiende 1-3 zege behaald”, aldus Ricardo Heruer van het zondagse vlaggenschip van Leidsche Boys.

Deze overwinning was belangrijk voor Leidsche Boys om de blik naar boven te kunnen houden. Voor de wedstrijd stonden ze derde met negen uit vier (7-4) waar Toofan vierde stond met zeven uit vier (10-7). Met veel nieuwe spelers uit eigen gelederen en van andere Leidse clubs, die geregeld ook al hun plekje in de basis innamen, is Leidsche Boys er alles aan gelegen om de dertiende plek van het vorige seizoen weg te poetsen. De nieuwe trainer, Ronald Mink, overgekomen met een FC Rijnland-hart, is dan ook blij met deze vernieuwde en bredere selectie. Hij heeft ook duidelijke afspraken gemaakt met zijn spelers over hoe hij het wil hebben en gezien de huidige resultaten is die oproep niet aan Leidse dovenmansoren besteed.

Heruer: ,,We kwamen op 0-1 voor, maar het was voor ons best moeilijk met al die positiewisselingen bij de tegenstander. Het lijkt net alsof ze ieder voor zich ballen, dus het is belangrijk om goed in positie te blijven spelen. We lieten ons teveel meeslepen door dat typische spel van Toofan. Er kwamen slordigheden in ons spel. En wat ben je dan blij dat achter je, ik stond deze keer laatste man door blessures in de achterste linie, onze enige echte Jan-Willem Besselse tussen de palen stond. Man, wat heeft hij een goede reddingen gemaakt. Anders hadden we dik achter gestaan op driekwart van deze pot voetbal.”

Dat de naam ‘Toofan’ Hindoestaans is voor ‘orkaan’ bleek zeker uit vele hachelijke spelmomenten op de helft van Leidsche Boys. Maar trainer Mink keek naar zijn manschappen met de blik van ‘ook aan elke orkaan komt een keer een einde’. En daar kreeg hij gelijk in, maar wel op een onverwacht moment in de wedstrijd. Die orkaan zat volgens Heruer ook een beetje in reacties net buiten de lijnen: ,,Man, wat je allemaal wel niet hoort roepen langs de lijn. Je moet je koppie er echt bijhouden en je blijven concentreren op het spel anders laat je je nog afleiden ook.”

De strak leidende scheidsrechter Essaghir had op sportpark Ockenburgh in het laatste kwart bij een 1-1 tussenstand echter wel even genoeg van ‘The Voice of Boultram’ en toonde hem zonder te twijfelen geel voor praten. Dat betekende voor hem zijn tweede gele kaart deze wedstrijd na een eerdere overtreding, dus hij kon met rood het veld af. Waar je op zo’n moment van Toofan verwacht dat ze alle zeilen gaan bijzetten om de drie punten in Den Haag te houden was het juist Leidsche Boys dat de wedstrijd naar zich toetrok. Zou het dan toch liggen aan de wijze hoe het Leids ontzet is beleefd door deze spelersgroep?

Heruer, eerder matchwinnaar in de met 1-0 gewonnen stadsderby thuis tegen Roodenburg: ,,Zo kon ik met de bal aan de voet oprukken en pas binnen de zestien door een speler van Toofan worden gestopt. Maar dat ging niet zoals het hoorde, dus de scheids legde de bal op de stip. En dan heb je spits en goaltjesdief Robin Holverda die de 1-3 laat aantekenen. Dat was zijn tweede van de wedstrijd waar Trogillio Pinas eerder ook al had gescoord. De punten gingen dus mee terug naar Leiden en vooral dankzij het fantastische keeperwerk van Besselse.”

Een super trotse trainer Mink ziet zijn Leidsche Boys nu een derde plek innemen met twaalf uit vijf (10-5) in de wetenschap dat zondag 11 oktober een rustdag betekent. SV Wassenaar trok zich terug inmiddels en dus vervalt dat duel komend weekend. Dat er veel mogelijk is in deze knotsgekke vierde klasse A bewees ook de 10-0 thuiszege deze zondag van Kickers’69 op Roodenburg. ,,Dat Leids ontzet is voor ons helemaal zo’n gekke voorbereiding nog niet. Maar meer dan één keer per jaar hoeft het ook weer niet van mij”, sprak de gelegenheids laatste man Heruer met een knipoog.

Basisopstelling Leidsche Boys: Besselse, Wassenaar, Heruer, Van der Meer, Van Haarlem, Peper, Redel, Spasic, Boultram, Pinas en Holverda.