Het seizoen van de zondagtak van Leidsche Boys verliep aanvankelijk ‘vrij behoorlijk’, maar geleidelijk aan kwam de klad erin. Spelers haakten af, wekelijks werd het koppen tellen geblazen, de trainersstaf en het bestuur botsten en dat leidde tot een breuk. Uiteindelijk eindigde de Vlietclub wederom in de onderste regionen. Als het aan Ronald Mink ligt, gaat er een frisse wind waaien bij de roodwitten en wil de aangetrokken trainer er alles aan doen om Leidsche Boys ‘weer op de kaart te zetten’.

Ronald Mink? Dat was toch de trainer van FC Rijnland, die het seizoen niet afmaakte bij de club uit het Morskwartier? ,,Dat klopt als een bus en blijkt de juiste keuze te zijn geweest. Ik kon niet meer uit de groep halen en het leek mij beter een stap terug te doen. Vervolgens heeft Henk Brandt het overgenomen en sindsdien loopt het als een trein. Ik bleef gewoon bij de club komen en dat zal in de toekomst ook niet veranderen. Enkel minder frequent. Mijn vrouw staat in de keuken bij de club en doet ook het een en ander voor de feestcommissie. En ik had en heb er veel vrienden zitten. Dat neemt niet weg dat ik nu elders trainer zal gaan worden.”

FC Rijnland 8472

Qua gezelligheid zullen de clubs elkaar weinig ontlopen en zal er altijd geclaimd worden dat ofwel Leidsche Boys of FC Rijnland ‘de gezelligste club van Leiden’ is. Voor Mink is het om het even. Wat hij wel weet, is dat zijn nieuwe club en hij er snel uit waren. ,,Twee weken terug ben ik benaderd en op gesprek geweest. We hebben beide ons verhaal gedaan en daarna ben ik naar huis gegaan en nauwelijks daar aangekomen, kreeg ik een belletje dat ze met me in zee wilden. Voor de een was het een verrassing, voor de ander wat minder. Kijk, ik sta het liefst op het veld en na een tijdje vanaf de zijkant toekijken, ben ik wel weer toe aan een nieuwe uitdaging. Toen het nieuws uitlekte, ben ik gek gebeld. Veel Rijnlanders reageerden er positief op, voor een ander was het een verrassing en weer een ander kon het niet geloven. Inmiddels is de mededeling ingedaald. Er is geen sprake van en breuk met FC Rijnland. Verre van dat. Ik vind het geweldig wat de nieuwe staf neer zet bij FC Rijnland. Dat zijn ook maten van me. Ik gun hen en de club het beste. De club is toe aan de derde klasse. Moet je toch eens kijken naar de serie die ze hebben neergezet.”

De komende weken zal Mink de geelgroenen van dichtbij blijven volgen, zoals hij dat ook deed vanaf het moment dat hij de taken als trainer uit handen gaf. Daar komt nu wel een fikse klus bij.  ,,Absoluut. Nadat Leidsche Boys en ik er uit waren, moest ik gaan handelen. Het is zo half juni. Er heeft zich veel afgespeeld bij die club en ik ben meteen gesprekken aan gegaan met spelers. Twee spelers hadden al besloten weg te gaan, maar tien tot twaalf spelers hebben al laten weten te willen blijven. We willen een nieuwe start maken. Verder ben ik druk aan het kijken om versterkingen te halen en er staan al diverse gesprekken gepland. De club en ik zijn het er over eens dat het geen zin heeft om volgend seizoen met dertien man aan de start te staan. Dat gaat hem niet worden dan. De selectie moet bestaan uit een man of achttien. Dan is er een basis en kunnen we werken aan een sportief herstel met de club. Het is echt niet erg om af en toe eens een speler te benutten die eerder voor 1 heeft gespeeld en nu lager speelt, omdat hij dat zo wilde. Maar er moet wel wat ruimte zitten in de selectie. Wat dat betreft is het prettig dat ik ook al nummers heb doorgekregen van spelers via de huidige groep. De club en ik willen niets liever dan de zondagtak voort laten leven. Eerst moet het plezier weer terugkomen en niet minder belangrijk moet zijn dat er een streep staat onder het verleden. Daar heb ik uiteindelijk niets mee te maken en daar wil ik mij ook niet door laten leiden.”

Mink is zeventien jaar lid van FC Rijnland en startte ooit bij Roodenburg, waar hij later ook nog terugkwam. Daar tussendoor speelde hij voor fusieclub UDWS. Komend seizoen zou het zo kunnen zijn dat hij met Leidsche Boys tegen FC Rijnland speelt. ,,Dat hoop ik niet. FC Rijnland is er aan toe om de stap te maken, hoewel de pot tegen UDO (Toofan is de derde ploeg in de groep waarvan de winnaar promoveert, red.) niet makkelijk is. Zij hebben ervaring opgedaan in de derde klasse en dat nemen ze mee. Maar FC Rijnland speelt wel thuis en met veel vertrouwen. Met Leidsche Boys moet het in ieder geval mogelijk zijn om in de buurt te staan van ploegen als Altior en Bernardus. Wanneer ze dit seizoen compleet waren gebleven, had dat er wel ingezeten denk ik zo. Voor mij de schone taak om Leidsche Boys weer op de Leidse voetbalkaart te zetten.”