Koetshuis Cup, poule D: ,,Ze deden het slim”, zo vertelde Thoman van Rest na afloop. ,,Ze hielden het veld klein en lieten  ons het spel maken. Knap gedaan.”  Daarmee karakteriseerde hij  het grootste deel van de wedstrijd tussen FC Rijnland zondag en UVS om de Koetshuis Cup. Zoals bekend speelt UVS een klasse hoger op zaterdag en FC Rijnland zocht en vond de juiste manier om het spel van de hoger spelende ploeg te ontregelen. Compact op eigen helft spelend en via uitbraken de razendsnelle spitsen bereiken bleek een uitstekende speelwijze die de ploeg ook ligt. Het leidde in de eerste helft tot diverse kansjes die echter niet benut werden. UVS voetbalde op het oog wat makkelijker, maar er ging te veel fout in de opbouw. Of het nu een fout pasje was of een voet van een tegenspeler, te vaak werd een aanval in de kiem gesmoord. Het was dan ook geen wonder dat de eerste helft geen doelpunten opleverde.

zz3568-small

De speelwijze van de thuisclub kostte veel kracht en de totaal gesloopte gelegenheidsspits Wim de Bolster en Danny Kromwijk moesten vervangen worden. De uitvallen van Rijnland werden sporadischer en het doelpunt van UVS kon niet uitblijven. Uiteindelijk was het rechteraanvaller Tolga Karpuz die de betrouwbare sluitpost Jan Willem Besselse wist te passeren. Opeens voetbalden de bezoekers veel makkelijker. Invallers Justin Bekkering en Marouane el Idrissi brachten meer vaart en individuele acties in het spel van de blauwwitten. Nu kwamen er wel kansen voor onder andere Cenny Scheffer. Het makke van de ploeg van Jeroen Hoefnagel kwam weer bovendrijven:  het gebrek aan scorend vermogen. Bijna was het nog 1-1 toen Koos de Haas alleen voor keeper Niels van den Burg verscheen na een schitterend steekpasje van Boudewijn Kamphues. Hij schoot echter voorlangs. Ook claimde de thuisploeg een strafschop toen een verdediger de bal overduidelijk tegen de arm kreeg. ‘Onopzettelijk’ oordeelde de scheidsrechter.

zz3527-small

Zo leed FCRijnland een nederlaag, maar het waren twee tevreden ploegen die van het veld liepen. Van Rest: ,,Okee, het ging wat moeizaam, maar laten we op de positieve punten letten. We speelden wat anders dan gebruikelijk en dat lukte aardig denk ik. Achter hebben we de nul gehouden en dat is ook wel eens lekker. FC Rijnland heeft echt een goede ploeg met snelle jongens dus ik vind die nul een verdienste, vooral ook omdat we weinig hebben weggegeven. Dat is wel anders geweest dit seizoen. Verder voetbalden we het laatste half uur prima. Kansen volop, maar helaas door te veel zelfzuchtig optreden werden die niet in doelpunten omgezet. Al met al een zeer zinnige pot waaruit we vertrouwen kunnen putten. Zaterdag tegen SC Monster? Een 2-0 zege.”

zz3558-small

Besselse ziet eveneens grote pluspunten wat betreft het optreden van zijn ploeg: ,,Tegen een goed voetballend UVS met 0-1 verliezen met kansen op de gelijkmaker, dan heb je het gewoon goed gedaan. Voetballend bleven we tot het eind overeind. We hebben ook spelers die het niet moeten hebben van een ram naar voren en er achteraan rennen. Het gaat met beleid en een verzorgde opbouw. We kunnen goed voetballen, maar we moeten wel goed de kleedkamer uitkomen. Als we dat niet doen zijn we een stel individualisten en is het team los zand. Vandaag waren we weer de eenheid van het begin van het seizoen. Daar ligt de winst van vandaag.”

FC Rijnland-UVS 0-1 (0-0). 65. Tolga Karpuz 0-1

FC Rijnland: Besselse, Van Noort, Cerdijn, Jordy Heemskerk, Luiten (80. Jimmy Heemskerk), Habraken, De Haas, Koelink, Van leeuwen, De Bolster (70. Kamphues), Kromwijk (70. Van der Pompe).

UVS: Van de Burg, Verlaan, Boogmans, Van rest, Menken, Verdoes, Van der Weijden (68. Nieuwenburg), Van Vliet (Bekkering), Karpuz, Scheffer, Van der Plaat (El Idrissi).

Foto’s: J.P.Kranenburg