zaterdag, juli 2, 2022
HomeHoofdklasse en eerste klasseFC BoshuizenFC Boshuizen verzaakt niet in titelrace (plus podcast)

FC Boshuizen verzaakt niet in titelrace (plus podcast)

-

Eerste klasse B (zondag)- Het ging allerminst gemakkelijk, maar het deerde FC Boshuizen niet. Opnieuw was een hobbel genomen en de titelrace stevent af op een ongekende climax. IFC won eveneens (0-3 bij Olympia) en dus valt de beslissing op 8 of 15 mei of zelfs via een beslissingswedstrijd. GDA maakte het de Leidse ploeg verre van makkelijk en Steef Roodakkers en staf mochten zeker ook een schouderklop uitdelen aan Dennis van Rosendaal, die zijn ploeg meerdere keren op de been hield.

gda-fcb dd 24-04-2016 602 (Small)

De gedeelde nummer een had in de aanloop naar het duel al enkele tegenslagen moeten bekampen. Mike Bekooij ontbrak vanwege ziekte en Michael Schouten moest om dezelfde reden afhaken. De middenvelder was nog wel afgereisd naar Loosduinen, maar bleek niet te kunnen spelen en keerde nog voordat de bal rolde huiswaarts. Het noopte Roodakkers tot een konijn uit de hoge hoed. Spurgeon Maria werd in de punt van de aanval geplaatst, terwijl Maria in voorgaande duels vooral opereerde vanaf de backpositie of het middenveld. Lesley Kluivers werd inksback en Sean Armitage verhuisde naar de andere flank achterin. Fouad Maachou ondersteunde het middenveld.

gda-fcb dd 24-04-2016 599 (Small)

Bij de thuisploeg kwamen twee regionale bekenden binnen de lijnen. Hans Coret, met een verleden bij SJZ, en Nick Selier, ex-kikker, kregen een basisplaats van Dennis Olman, precies… de oud-trainer van FC Boshuizen en GHC. Olman en zijn team vechten tegen degradatie en kunnen hooguit nog uitkomen op een p/d-plek. Wie GDA aan de slag zag tegen de Leidenaren mocht zich verbazen over de lage positie van de thuisploeg. Van meet af aan hadden de bezoekers een zware kluif aan de gastheer.

gda-fcb dd 24-04-2016 581 (Small)

De eerste kans was ook voor GDA. Gerard Rust kreeg een vrije schietkans, maar schoot roekeloos over. Binnen het kwartier meldde Jesper Neuteboom zich voorin bij een vrije trap van Rick Arnoldus. De centrale verdediger kopte over. In deze fase had FC Boshuizen wel het beste van het spel, maar GDA zat er kort op en daar hadden de geelblauwen zichtbaar last van.

Halverwege de eerste helft moest Van Rosendaal er voor het eerst aan te pas komen om averij te voorkomen van zijn ploeg. Op een inzet van routinier Dennis Lubout (36) onderscheidde de doelman zich met een katachtige redding. In plaats van de 1-0 viel de treffer kort daarop aan de andere kant van het veld. Mehmet Güngör zette zich zelf achter een vrije trap en plaatste de bal keurig over de muur. Kennelijk had Jantje Vermolen geen zicht op de inzet, want de sluitpost stond aan de grond genageld.

gda-fcb dd 24-04-2016 373 (Small)

De achterstand maakte echter dat de thuisploeg nog meer van zich af beet. Weer kwam Rust door over rechts en handenbinder Rayvano van Alphen kon de gelijkmaker intikken, ware het niet dat Armitage zijn al geklopte doelman dit keer bij stond. Even voor rust voorkwam ook Lesley Kluivers de 1-1, door een inzet van de doellijn te verwerken.

Op dat moment had FC Boshuizen al moeten wisselen. Arnoldus had een knietje in de dij gekregen en kon niet verder. Brayan Caicedo Mosquera viel voor de naar Katwijk vertrekkende speler in. Het maakte al met al dat FC Boshuizen dus flink moest improviseren. Op slag van rust kregen de gasten ook nog wel een serieuze kans met Güngör, maar Vermolen was net iets eerder bij de bal dan de aanvaller.

Ook na rust gebeurde er genoeg om het publiek te vermaken. Eerst vuurde Armitage niet ver naast, dit na een minuut of tien spelen. Een veel grotere kans viel even later te noteren door weer Van Alphen, maar wederom wilde Van Rosendaal van geen wijken weten. Olman: ,,Wat heeft die doelman er een ballen staan uithalen. Een aantal inzetten telde ik al. Mensenlief, wat hebben ze in die situaties gezwijnd.”

gda-fcb dd 24-04-2016 500 (Small)

Toch zocht de ploeg uit de sleutelstad ook naar een bevrijdende goal. Güngör dacht die te maken, maar dit keer werd zijn inzet van de doellijn afgehaald. De doorlopende aanval leverde wel een doelpunt op van Maria, maar de grensrechter oordeelde dat de aanvaller in buitenspelpositie stond. Het maakte dat het treffen ongekend spannend bleef, overigens op uitstekende wijze geleid door scheidsrechter Toonen, eerder nog uitkomend in de topklasse.

Beide ploegen drongen aan en er kwamen nog kansen over en weer. Van Rosendaal bleek echter niet te kloppen en FC Boshuizen maakte onvoldoende gebruik van de geboden ruimtes achter de verdediging. Ook in de extra tijd bleef het billenknijpen voor de titelkandidaat, maar na vijf minuten kwam het verlossende eindsignaal voor Roodakkers en de zijnen.

Olman: ,,Ik hoor elke week van iedereen dat we te laag staan en dat we het zo leuk doen. Dat is ook zo, maar we maken ze niet en dat is om gek van te worden. Vandaag heb ik maar een ploeg gezien die recht had op de zege en dat was niet de ploeg die bovenaan staat. Ik heb het verschil op de ranglijst niet gezien. Maar wat kopen we ervoor?”

gda-fcb dd 24-04-2016 567 (Small)

Aan de andere kant was er hoofdzakelijk opluchting en gaat het in deze fase maar om een ding. Winnen. En dat deed FC Boshuizen, dat wel voor de tweede keer dit seizoen veel moeite had met de formatie die alle zeilen zal moeten bijzetten om niet af te dalen naar de tweede klasse. SJC en CVV Zwervers zijn de komende en laatste tegenstanders voor de Leidse ploeg. In beide gevallen is FC Boshuizen gastheer. Vervolgens zal IFC een week later nog moeten spelen. Het zou een voordeel kunnen zijn voor de kadeploeg, hoewel stap 1 uiteraard is en blijft om zelf te blijven winnen. Of dat nu verdiend is of niet.

Opstelling FC Boshuizen: Van Rosendaal, Armitage, J.Neuteboom, B-J Neuteboom, Kluivers, Cabrera Ortega, Arnoldus (Caicedo Mosquera, Maachou (86. Van Ooijen), Güngör, Maria, Van Bommel.

Foto’s: met dank aan Shirley Verboon

 

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read